Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αρχαιρεσίες σε μεγάλα νοσοκομεία

Θετικές διεργασίες φανερώνουν και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών σε μια σειρά συλλόγων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Η σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων αποτυπώνει την άνοδο του κύρους τους, τη συνεχή τους δράση για τα εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και για την ανάδειξη της πραγματικής αιτίας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς, την συμβολή τους στην πάλη ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία προωθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Ξεχωριστή σημασία σε αυτήν την προσπάθεια για την ανάπτυξη αγώνων, με αντίκτυπο και στα θετικά αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες, έχει η αδιάκοπη πάλη να γραφτούν στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να δίνεται ενιαίος αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Μεγάλη άνοδος συμμετοχής και σημαντική ενίσχυση σε ΠαΓΝΗ και «Ευαγγελισμό»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας θετικής πείρας αποτελούν οι αρχαιρεσίες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» να αναδεικνύεται ξανά πρώτη δύναμη και να ενισχύεται σημαντικά.

Συγκεκριμένα, για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 1.035 άτομα (με 38 λευκά και 16 άκυρα), από 731 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) έλαβε 362 ψήφους (36,9%) και 4 έδρες, από 242 ψήφους και 4 έδρες που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση» (ΔΑΚΕ) έλαβε 199 ψήφους και 2 έδρες (από 141 ψήφους και 2 έδρες), η «ΑΡΜΑ» (Δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) 168 ψήφους και 2 έδρες (από 98 ψήφους και 2 έδρες), η «Δημοκρατική Συνεργασία» 168 ψήφους και 2 έδρες (από 118 ψήφους και 2 έδρες) και η «Παντιγιέρα» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 84 ψήφους και 1 έδρα (από 99 ψήφους και 2 έδρες).

Σημαντική ήταν η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» και στην ψηφοφορία για την ΠΟΕΔΗΝ, όπου εξέλεξε 5 αντιπροσώπους από 2 στις προηγούμενες εκλογές.

«Οι εργαζόμενοι επιβράβευσαν την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων για δεύτερη συνεχόμενη φορά», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.«Η ενίσχυση της ΑΣΥ», επισημαίνει, «ήταν απόρροια της καθοριστικής δράσης στην οργάνωση των αγώνων για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων με τη συμβολή / συμμετοχή και των ίδιων των εργαζομένων. Η αύξηση της συμμετοχής κατά 300 επιπλέον εργαζόμενους ήταν αποτέλεσμα της ταξικής ενότητας, γράφοντας όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, στο Σωματείο, κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού».

«Η δράση αυτή», προσθέτει, «δεν έμενε μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων. Εδειχνε και την αιτία, τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων. Με τη συμβολή όλων όσοι συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της ΑΣΥ, το σωματείο και η δράση του αποτελούν σημαντικό παράγοντα ξεσκεπάσματος της κυβερνητικής προπαγάνδας περί "σταθεροποίησης του συστήματος Υγείας". Γι' αυτήν τη στάση δέχτηκαν το σωματείο και οι συνδικαλιστές της ΑΣΥ συστηματικές επιθέσεις από διοίκηση, υπουργείο, διοίκηση ΥΠΕ. Η δίχρονη αυτή στάση και η επανεκλογή μας στο τιμόνι του σωματείου μάς γεμίζουν με μεγαλύτερες ευθύνες, στοίχημα που, όπως απέδειξε το ταξικό κίνημα, μπορεί και θα το κερδίσει».

Σημαντικά ενισχυμένο σε ψήφους και ποσοστά βγήκε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Η ενίσχυση αυτή μάλιστα συνοδεύθηκε από αύξηση ψηφισάντων, ο απόλυτος αριθμός των οποίων ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 965 εργαζόμενοι (από 884 το 2015), με 929 έγκυρα (από 857).

Η ΕΣΑΚ πήρε 352 ψήφους, ποσοστό 38% και ανέδειξε 7 αντιπροσώπους (από 281 ψήφους, 33% και 6 αντιπροσώπους στις προηγούμενες εκλογές).

Η ΔΑΚΕ πήρε 261 ψήφους και ανέδειξε 6 αντιπροσώπους (από 288 ψήφους και 6 αντιπροσώπους). Η «Αγωνιστική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ - ΔΗΣΥ) 46 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο (από 68 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο). Η «Κίνηση Συνεργασία» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) 175 ψήφους και 4 αντιπροσώπους. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (δυνάμεις ΛΑΕ) 95 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. Οι δύο τελευταίες παρατάξεις την προηγούμενη φορά είχαν κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο και είχαν πάρει συνολικά 220 ψήφους και ανέδειξαν 5 αντιπροσώπους.

«Η δραστηριότητα και συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων ήταν αυτό που συνέβαλε καθοριστικά στη μαζική συμμετοχή στις εκλογές αλλά και στο θετικό αποτέλεσμα», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ενός Σωματείου στο οποίο μετά από μάχες έχουν εγγραφεί εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Υπερδιπλασιασμός ψήφων για τις ταξικές δυνάμεις στο «Αττικόν»

Σημαντική άνοδος των δυνάμεων που στηρίζουν το ΠΑΜΕ καταγράφηκε και στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» να υπερδιπλασιάζει τις ψήφους της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 783 εργαζόμενοι, από 589 στις προηγούμενες εκλογές.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» πήρε 210 ψήφους (από 98) και 3 έδρες (από 2).

Η «Γαλέρα» (δυνάμεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ) πήρε 258 ψήφους και 4 έδρες και η «Ανεξάρτητη και δίκαιη εκπροσώπηση εργαζομένων» 287 ψήφους και 4 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει και η ΠΑΣΚΕ και είχε πάρει 135 ψήφους.

Σημαντική ενίσχυση είχε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» και στις εκλογές για την ΠΟΕΔΗΝ, λαμβάνοντας 135 ψήφους (από 61) και εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους (από 1).

«Το αποτέλεσμα των εκλογών για το σωματείο και την Ομοσπονδία σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το "Αττικόν", είναι ελπιδοφόρο», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, τονίζοντας: «Η σοβαρή άνοδος των δυνάμεων που στηρίζουν το ΠΑΜΕ οφείλεται στην αποκάλυψη των αντιλαϊκών σχεδιασμών και την ταυτόχρονη οργάνωση του αγώνα ενάντια στις συνέπειές τους, στη διεύρυνση του τμήματος των εργαζομένων που μπήκαν στη μάχη, στις κοινές πρωτοβουλίες για την Υγεία των εργαζομένων της Δυτικής Αθήνας. Ειδικά γιατί στηρίξαμε και παλέψαμε μαζί με κάποια από τα πιο φτωχά και εκμεταλλευόμενα τμήματα του νοσοκομείου, όπως οι επικουρικοί νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι ειδικευόμενοι γιατροί. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο στόχος κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης για νοσοκομεία - επιχειρήσεις με ασθενείς - πελάτες και υγειονομικούς λεηλατημένους μπορεί να συναντήσει σοβαρά εμπόδια στο βαθμό που αλλάζουν οι αρνητικοί συσχετισμοί καθημερινά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στο ΨΝΑ (21/1/2015)
Ανοδος των δυνάμεων που στηρίζει το ΠΑΜΕ (3/12/2014)
Πρώτη δύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (15/12/2011)
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο (17/2/2009)
Πρώτη η "Δημοσιοϋπαλληλική" στο Αιγινήτειο (15/6/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org