Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο λαός, οργανωμένος και αποφασισμένος, να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Στην εκδήλωση - συνεστίαση που οργάνωσε η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ μίλησε το Σάββατο το βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η εκδήλωση, που έγινε στο Μάλεμε Χανίων, στο κέντρο «Αλκυών», ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη.

Η αίθουσα γέμισε από εργαζόμενους, φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους, μεγαλύτερους σε ηλικία αγωνιστές αλλά και νέους που παλεύουν μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και στο πλάι της Οργάνωσης.

Ιδιαίτερα στην περιοχή των Χανίων, όπου βρίσκεται η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, τα σχέδια της κυβέρνησης που εμπλέκουν τη χώρα και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτελούν έναν ακόμα λόγο για ένταση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξε η νεολαία, όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του στα «έργα και τις ημέρες» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Με μια μαντινάδα έκλεισε την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τον δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα που δίνει καθένας που «μέσα στη νύχτα πολεμά ξημέρωμα να φέρει», καλώντας το λαό να πάρει τη θέση του σε αυτόν.

Ανάμεσα στα ξεχωριστά στιγμιότυπα της εκδήλωσης ήταν και το μικρό, αλλά συμβολικό δώρο που πρόσφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μέλη της ΟΒ Αρχιτεκτονικής της ΚΝΕ, ένα όμορφο τετράδιο με χαραγμένο στο εξώφυλλο τον πύργο του Τάτλιν και με χειροποίητο δέσιμο.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλέκος Μαρινάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φίλους του Κόμματος που με την προσφορά τους στήριξαν την εκδήλωση. Οπως εξήγησε, το φαγητό ετοιμάστηκε για τη συνεστίαση με προσφορές που έκαναν φίλοι του ΚΚΕ, ενώ με αντίστοιχο τρόπο συγκεντρώθηκαν και τα δώρα που κληρώθηκαν σε λαχειοφόρο αγορά.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων Πλατανιά και Χανίων, ενώ γραπτό μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς κρητικούς σκοπούς, στους οποίους χόρεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πελασγοί», ενώ αργότερα η σκυτάλη δόθηκε σε λαϊκό γλέντι.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη θα είναι μια άμεση απάντηση στην κυβέρνηση

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τρέχει να ολοκληρώσει με τους λεγόμενους «θεσμούς» την τρίτη κατά σειρά «αξιολόγηση», να ψηφίσει έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τρέχει και μια άθλια προπαγάνδα, που στόχο έχει να παγιδεύσει το λαό, να δημιουργήσει για μια ακόμα φορά ψεύτικες προσδοκίες.

Μια πρώτη βέβαια άμεση απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 14 του Δεκέμβρη.


Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, να απορρίψουν ένα ένα τα μέτρα της 3ης «αξιολόγησης», να σπάσουν το κλίμα της αναμονής και της ανοχής, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με το δήθεν «τέλος των μνημονίων», την ανάπτυξη που είναι στο δρόμο και έρχεται...

Μαζική συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην απληρωσιά, στις απολύσεις, στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας για την υπογραφή ΣΣΕ.

Μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, στα συλλαλητήρια και τελικά στην απεργία για να στηριχτεί το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.

Μαζική συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, με το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, το χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Θα μας βρουν μπροστά τους και κάθε μέρα και στις 14 του Δεκέμβρη και μετά.

Η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό τι συμφώνησε με τις ΗΠΑ

Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ζήσαμε το μεγαλύτερο «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση κι αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, στον Αραξο, στην Πρέβεζα, και τη δημιουργία νέων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Υπέγραψε την αναβάθμιση των «F-16», τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και για τις οποίες ο λαός, που ήδη ματώνει, θα πληρώσει 2,4 δισ.

Και μιας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα Χανιά, όπου βρίσκεται η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, ρωτάμε:

Δεν έχει δικαίωμα ο λαός της Κρήτης, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στα Χανιά να μάθουν, να ενημερωθούν τι ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση για τη βάση της Σούδας;

Βέβαια, γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανανέωσε μέχρι το Νοέμβρη 2018 τη γενική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Είναι η συμφωνία που προβλέπει την παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει την «αεροπορική βάση της Σούδας», αλλά και την προβλήτα αεροπλανοφόρων, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

Αν συνυπολογιστούν και οι εθνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα και είναι αξιοποιήσιμες από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης, η 115 Πτέρυγα Μάχης, το αεροδρόμιο των Χανίων, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, καταλαβαίνει κανείς ότι συνολικά η βάση της Σούδας αποτελεί έναν παράγοντα μεγάλης ισχύος στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για τις επιδρομές τους σε βάρος ξένων λαών, φιλικών προς τον ελληνικό.

Από μόνο του το παράδειγμα της βάσης της Σούδας μπορεί σήμερα να προβληματίσει όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολους όσοι νιώθοντας αριστεροί, προοδευτικοί διαδήλωναν ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία.

Ολους όσοι απαιτούσαν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις.

Η στρατιωτική δραστηριότητα στη βάση της Σούδας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις για να κλείσει η βάση της Σούδας, το ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για τις επιθέσεις τους απέναντι σε άλλους λαούς.

Τώρα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα «έργα και τις ημέρες» της στα λόγια «αριστερής» κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Ινδικού Ωκεανού.

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικανικού Ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης αυξάνεται, γι' αυτό και οι ΗΠΑ απαιτούν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, τόνισε τη σημασία για τις ΗΠΑ της βάσης της Σούδας λέγοντας:

«Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Ο ίδιος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βάση της Σούδας, για τη συμπλήρωση των 242 χρόνων από την ίδρυση του αμερικανικού Ναυτικού, τόνισε ότι στο πλαίσιο της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση, γιατί η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας»!!!

Με κυνικό και προκλητικό τρόπο είπε ότι «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτή την στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου».

Στην εφημερίδα της βάσης, του Οκτώβρη, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποίησε τα τούνελ που υπάρχουν εκεί, για φύλαξη ενεργών πυρομαχικών.

Επίσης, ότι πύραυλοι «Τόμαχοκ» μετακινήθηκαν από τα τούνελ κάτω στην προβλήτα Κ-14 και φορτώθηκαν στο πλοίο «USS PORTER».

Ακόμη, ότι με τη συνεργασία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αμερικανικών πλοίων φορτώθηκαν πυρομαχικά από τις προβλήτες στο Μαράθι για μεταφορά τους σε πλοία εν πλω.

Μάλιστα, για τα μάτια του κόσμου, οι μισθοφόροι των ΗΠΑ κάνουν και δράσεις, όπως, ο καθαρισμός ακτών ή το σφουγγάρισμα στο Γηροκομείο Χανίων!!!

Βεβαίως, αυτά συμβαίνουν αφού έχουν προηγηθεί πράξεις βίας των καουμπόηδων, όπως τότε που είχαν ρίξει το ταξί στο ρέμα, ή πρόσφατα με την τραμπούκικη γρονθοκόπηση νεαρού Χανιώτη.

Το σημαντικό όμως είναι ότι τότε, μετά τις «αγαθοεργίες» τους στα Χανιά, τα αεροπλανοφόρα μαζί με άλλα πλοία και υποβρύχια εξαπολύουν το θάνατο στη Συρία και αλλού.

Ιδιαίτερο ρόλο στη Σούδα έχει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το οποίο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ.

Οχι τυχαία, έχει χαρακτηριστεί «το διαμάντι του ΝΑΤΟ», όχι τυχαία επίσης το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής

Αλλά και το Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο διαφημίζεται, του οποίου ο τίτλος από τα Αγγλικά μεταφράζεται ως «εγκατάσταση βολής πυραύλων του ΝΑΤΟ».

Για να δει κανείς τι υπηρεσίες προσφέρει το Πεδίο Βολής Κρήτης στο ΝΑΤΟ, φτάνει να διαβάσει την ιστοσελίδα του, όπου περηφανεύεται για το «σημαντικό ρόλο που παίζει, για τη γειτνίασή του με την 115 Πτέρυγα Μάχης, το ΚΕΝΑΠ, αλλά και τις μονάδες Αμερικανών ρέιντζερς, για συνδυασμένες πολυδιάστατες ασκήσεις».

Περηφανεύεται ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή παρέχοντας δυνατότητες εκπαιδευτικών βολών, πολύ κοντά στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, καθώς και να υποδέχεται τα στρατεύματα που επιστρέφουν από τις ζώνες του πολέμου. Κι όλα αυτά γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα πεδία βολής στον κόσμο που μπορεί να παρέχει σχεδόν κάθε τύπο δράσεων στο έδαφος, στην επιφάνεια και τον αέρα.

Περηφανεύονται για την ύπαρξή του και για το γεγονός ότι είναι από τα λίγα πεδία βολής, γιατί όσα υπήρχαν σε άλλες χώρες τα έχουν κλείσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις. Και βέβαια ούτε λέξη για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Σούδα είναι ένα ορμητήριο των μακελάρηδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εχει ξεκάθαρο επιθετικό - δολοφονικό ρόλο στους πολέμους που εξαπολύουν ενάντια σε λαούς της περιοχής, με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα. Μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκει η Σούδα τον ελληνικό λαό.

Η παρουσία εδώ των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τον ελληνικό λαό.

Τέτοια ήταν ανέκαθεν, τέτοια θα είναι πάντα.

Γι' αυτό ο λαός μας, οργανωμένος και αποφασισμένος, να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ