Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στα μουλωχτά πάει να ξηλώσει το απεργιακό δικαίωμα!

Αμεση απάντηση με συγκέντρωση του ΠΑΜΕ σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος

Eurokinissi

Σαν τον κλέφτη, μέσα στη νύχτα, σε άσχετο νομοσχέδιο για... τον δορυφόρο «Hellas Sat», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως εντολοδόχος του κεφαλαίου, κατέθεσε χτες βράδυ τροπολογία στη Βουλή με την οποία χτυπάει μία από τις κορυφαίες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, το δικαίωμα στην απεργία.

Με τις γνωστές άθλιες διαδικασίες που επιλέγει πάντα η κυβέρνηση όταν είναι να κάνει τη βρώμικη δουλειά των μονοπωλίων, η τροπολογία κατατέθηκε χτες αργά σε νομοσχέδιο που είχε περάσει ήδη από τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών επιτροπών και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε άμεσα από το βήμα της Βουλής το νέο αντεργατικό έγκλημα και την άθλια μεθόδευση με την οποία το προωθεί η κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε αυτό το νέο χτύπημα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Παράλληλα, άμεση ήταν η απάντηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που καλεί την εργατική τάξη να δώσει μαχητική αγωνιστική απάντηση, διοργανώνοντας κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις διοργανώνονται από τις ταξικές δυνάμεις και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

Μετά τις άμεσες αντιδράσεις, η κυβέρνηση εμφανίστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (!) να αναδιπλώνεται μέσω «άτυπης ενημέρωσης» του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η αντεργατική τροπολογία θα αποσυρθεί σήμερα από το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί... για να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο!

Τα ταξικά συνδικάτα δεν «μασάνε» στις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν αποφασιστική απάντηση με μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Η τροπολογία με το νέο αντεργατικό έγκλημα

Βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια εργατικά συνδικάτα, η αντιδραστική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον συνδικαλιστικό νόμο ορίζει ότι «ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Σπεύδοντας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων του κεφαλαίου για «αυστηροποίηση» του πλαισίου κήρυξης των απεργιών, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να προκηρύξει απεργία. Ετσι, ενώ με το ισχύον καθεστώς απαιτούνταν η πλειοψηφία από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) μέχρι το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) των τακτοποιημένων οικονομικά μελών, τώρα θα απαιτείται η πλειοψηφία από το 1/2 (50%).

Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση χτυπάει την εργατική τάξη στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις.

Ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι δεν γίνεται διάκριση με τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία, η κυβερνητική τροπολογία ανοίγει δρόμο ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η κήρυξη απεργίας από κλαδικά συνδικάτα, με μεγάλο αριθμό μελών, από πολλές επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Κι όλα αυτά νομοθετούνται από μια κυβέρνηση που έχει ψηφιστεί από περίπου 20% του εκλογικού σώματος...

Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για το πλήρες ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, όταν ήδη με το σημερινό πλαίσιο 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες, καταχρηστικές, ή και τα δύο...

ΠΑΜΕ: Να πάρουν άμεση, μαχητική, αγωνιστική απάντηση!

Σε άμεση αγωνιστική απάντηση με κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή του:

«Οι δορυφόροι του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, σαν το λαγό, το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, την ωμή παρέμβαση με νόμο στα συνδικάτα.

Αίσχος! Να πάρουν άμεση, μαχητική, αγωνιστική απάντηση!

Ολοι την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος!

Καλούμε τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και μέσο να δώσουν μαχητικό "παρών"!

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος να πάρουν τώρα μέτρα οργάνωσης και ενημέρωσης στην αρχή των βαρδιών, στα διαλείμματα. Να φτάσει παντού το κάλεσμα.

Κανείς να μη μείνει σπίτι! Οι αγώνες των εργαζομένων δεν θα μπουν στο γύψο!

Κάτω τα χέρια από την απεργία!».

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε για σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα καλεί με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις ενάντια στο κυβερνητικό έγκλημα διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις και σε άλλες πόλεις. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συγκεντρώσεις είχαν οριστεί σε:

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Αμφισσα, 6.30 μ.μ., πλατεία Λαού.

Δράμα, 6 μ.μ., κάτω μέρος κεντρικής πλατείας.

Ηράκλειο, 7 μ.μ. πλατεία Λιονταριών.

Ζάκυνθο, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία.

Κατερίνη, 6 μ.μ., πλατάνι (συντριβάνι).

Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών.

Κοζάνη, 7 μ.μ., πεζόδρομος.

Κομοτηνή, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Λαμία, 6 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Πτολεμαΐδα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Σέρρες, 6 μ.μ., πλατεία Κρονίου.

Φλώρινα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία αγοράς.

Κλιμάκωση με την απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Παράλληλα, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε κλιμάκωση της πάλης, με μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ., και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χτες, στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ αποφασίστηκε να κηρυχθεί 48ωρη απεργία, στις 13 και 14/12, με τις ταξικές δυνάμεις να καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης όλων των εργαζομένων στον όμιλο και να συνδέσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα των εργαζομένων άλλων κλάδων.

Στη Θεσσαλονίκη, συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη αποφάσισαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» και της «Σκλαβενίτης».

Επιπλέον, γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανάρτησαν την Κυριακή εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ, απαιτώντας ΟΑΣΘ και ΕΛΒΟ αποκλειστικά δημόσιους φορείς, στην υπηρεσία του λαού, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Το γιγαντοπανό, που είχε την υπογραφή της ΔΑΣ ΕΛΒΟ, πρόβαλλε το αίτημα «STOP στην ειδική εκκαθάριση - ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων - ΕΛΒΟ στην υπηρεσία του λαού και όχι των βιομηχάνων και των φονιάδων του ΝΑΤΟ», και καλούσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org