Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος το «λίπασμα» των επενδύσεων

Το γεγονός ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι το «λίπασμα» των επενδυτικών σχεδίων επιβεβαιώθηκε και χτες από κυβέρνηση, επιχειρηματίες και εκπρόσωπους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο υπό εξέλιξη ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, ζητώντας «αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου», προσθέτοντας ότι «για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές». Κάλεσε, δε, «τις υπεύθυνες πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος ώστε να απενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» για ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», λέγοντας πως «όλους πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η επόμενη μέρα "μετά το Μνημόνιο"», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος θεωρεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μια παρένθεση που κλείνοντάς την θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αμέριμνοι σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους». Δείχνοντας δε ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν θα 'χει τέλος ζήτησε: «Η όποια χαλάρωση της ξένης εποπτείας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα φιλόδοξο και αποφασιστικό - ελληνικής ιδιοκτησίας - πρόγραμμα που θα συνεχίζει το έργο».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συνεχάρη κι εκείνος την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, λέγοντας ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί δείγμα σκληρής δουλειάς». Χαρακτήρισε, εξάλλου, το 2017 «χρονιά καμπής για την Ελλάδα αλλά και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μάλιστα πρόκειται για τη χρονιά στην οποία έχω συναντήσει τους περισσότερους επενδυτές από τότε που βρίσκομαι στην Ελλάδα». Στάθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «καλό δείγμα βελτίωσης των υποδομών μέσω ιδιωτικών επενδύσεων», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «μια υποσχόμενη επένδυση»!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, αναφέρθηκε στην ατζέντα μετά την τρίτη «αξιολόγηση», «3 ζητήματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, η τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και το τι θα συμβεί στο μεταμνημονιακό καθεστώς», βάζοντας ως στόχο «να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως τον Μάιο - Ιούνιο». Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν κορυφωθεί και πρόκειται να μειωθούν, ενώ αναφορικά με τα «stress tests» δήλωσε ότι θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών και θα επισημάνουν την «ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας ενδεικτικά τις εταιρείες «Cheniere Energy» και «Inc.-Gaslog Ltd» που «δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». «Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε. «Επίσης, η εταιρεία Onex Shipyards βρίσκεται στη διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου» συνέχισε και εξήγησε: «Η εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ιστορικών ναυπηγείων στη Σύρο, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας μια σημαντική αγορά επισκευών πλοίων που εκτείνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα».

Τέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης αντιπολιτεύτηκε την κυβέρνηση, βάζοντας ως «εθνικό στόχο» την «αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Πρόσθεσε σχετικά με την ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης» ότι «τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, μετατέθηκαν για το μέλλον». Εκτίμησε, επίσης, ότι παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ