Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
«Κινητικότητα» και στόχοι σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο

Τις «προσδοκίες» και τις κινήσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο αποτύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο «Εθνος», όπως συντονίζονται και υλοποιούν σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ίδια ζώνη.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν εντός της βδομάδας, έκρινε ότι μπορεί να συμβάλει «ώστε να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

Αναφερόμενος, παρακάτω, στα «προβλήματα και τις δυνατότητες κοινές δράσης» Ελλάδας - Αλβανίας, είπε ότι «η από κοινού αντιμετώπισή τους αποτελεί αυτό που στη θεωρία των διαπραγματεύσεων ονομάζεται "λύση - πακέτο", διότι με αυτή λαμβάνεται υπόψη η υπάρχουσα κάθε φορά ασυμμετρία ενδιαφέροντος σε διαφορετικές θεματικές. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «θετικό» το γεγονός ότι στη γείτονα «έχει γίνει κατανοητό πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σημαντικότερη από ορισμένα άλλα ζητήματα» και ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε. Ράμα μιλάει για «ανάπτυξη μιας στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Αλβανίας».

Για, δε, την ΠΓΔΜ, είπε ότι «όλοι οι συνομιλητές μας κατανοούν πως πρέπει όλες οι πλευρές να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό. Να λειτουργήσουν στη βάση της συναίνεσης και των συμβιβασμών με αρχές. Αυτό αφορά και εκείνους από τους Ευρωπαίους που στο παρελθόν δημιουργούσαν αυταπάτες στην ηγεσία της φίλης χώρας ότι ο δρόμος για την ένταξη στην EE και αλλού μπορεί να ανοίξει χωρίς συμβιβασμούς».

Ορίζοντας και ένα χρονοδιάγραμμα, είπε πως «το επόμενο εξάμηνο είναι που θα δείξει αν οι φίλοι μου από τη βόρεια γείτονα θα βάλουν το χέρι στην καρδιά και θα αποφασίσουν να συμβιβαστούν».

Κάνοντας έναν απολογισμό του πώς προχωρούν τα τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, είπε ότι έχουν αποκτήσει «ιδιαίτερο βάθος» και είναι «πολυεπίπεδες συνεργασίες», έχοντας συμβάλλει στη «σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής», όπως ορίζεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στις πηγές Ενέργειας και τη διαμετακόμισή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμότητα να «ανοίξουν όλα τα δύσκολα θέματα»(2023-12-01 00:00:00.0)
Αναζήτηση «διευθετήσεων» στο ναρκοπέδιο των «ζωνών επιρροής» και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων(2022-12-22 00:00:00.0)
Με γεμάτη ατζέντα το παζάρι, στο «τραπέζι» του ΝΑΤΟ(2021-06-16 00:00:00.0)
Επιταχύνουν την εφαρμογή της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας(2019-03-19 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στα Τίρανα(2016-06-08 00:00:00.0)
Μοιράστηκαν ...οι ρόλοι(2005-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ