Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινά ανοίγοντας όλη τη βεντάλια επιχειρήσεων και στόχων

Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα σήμερα, η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και η λεγόμενη ευρωπαϊκή άμυνα. Στη συνεδρίαση θα παραστούν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ διοργανώνεται και «γεύμα εργασίας» των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου χτες, έλεγε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών βρίσκεται πλέον σε «πρωτοφανές επίπεδο»: «Δεν συνεργαστήκαμε ποτέ τόσο στενά και συστηματικά σε τόσο πολλούς διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, έχουμε αυξήσει τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Ανταλλάσσουμε προειδοποιήσεις σχετικά με επιθέσεις και κακόβουλα προγράμματα σε πραγματικό χρόνο. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Αλλά και στη θάλασσα, η ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ "Sea Guardian" υποστηρίζει την επιχείρηση της ΕΕ "Sophia"».

Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι στην τωρινή Σύνοδο να κάνουν «ένα βήμα παραπέρα, με μια νέα δέσμη μέτρων»: «Σήμερα, το πακέτο αυτό είναι ακόμα αντικείμενο συζητήσεων. Ελπίζω όμως να συμφωνήσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα με την ΕΕ. Και σε περισσότερα πεδία. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη στρατιωτική κινητικότητα ("military mobility") νέα ναυαρχίδα της συνεργασίας μας. Σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, τα στρατεύματά μας και ο εξοπλισμός μας πρέπει να μπορούν να κινούνται γρήγορα όποτε τα χρειαζόμαστε. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας». Τόνισε ότι για να γίνει αυτό, το ΝΑΤΟ χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Εξάλλου, σήμερα, στο λεγόμενο «δείπνο εργασίας», η συζήτηση θα πιάσει τις «παγκόσμιες προκλήσεις», όπως τις ιεραρχούν στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Οπως τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, «σήμερα η ασφάλειά μας συνδέεται με γεγονότα στην Ανατολική Ασία. Η εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι τα συμμαχικά έθνη θα μπορούσαν να βρίσκονται εντός εμβέλειας. Οι συνεργάτες μας στην περιοχή διατρέχουν κίνδυνο. Και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας υπονομεύουν επίσης το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης, ελέγχου όπλων και αφοπλισμού. Οπότε όλος ο κόσμος πρέπει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα. Προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνικά διαπραγματευόμενη λύση». Εκανε βέβαια σαφές ότι το ΝΑΤΟ «έχει τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση».

Η «δουλειά» στη Μέση Ανατολή δεν τελειώνει

Ψηλά στην ατζέντα, αύριο Τετάρτη, είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην «προβολή σταθερότητας» και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με παραμέτρους όπως: Την αύξηση του προσωπικού, κατά 3.000, των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Τη συνεργασία με χώρες «εταίρους» όπως Ιορδανία και Τυνησία «για να ενισχύσουμε την άμυνά τους», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ. 'Η η συμβολή της λυκοσυμμαχίας «στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τη νίκη κατά του ISIS» με τις περιπολίες των ιπτάμενων ΝΑΤΟικών ραντάρ AWACS, ή την εκπαίδευση που παρέχει σε Ιρακινούς στρατιώτες.

«Αλλά η δουλειά μας δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ακόμη και όταν ο ISIS δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, κάνοντας σαφές ότι ο ευρωατλαντικός άξονας δεν σκοπεύει να πάρει το πόδι του από τη Μέση Ανατολή, όπου επεμβαίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων του και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. «Οι υπουργοί», συνέχισε ο γγ, «θα εξετάσουν πώς θα πρέπει να εξελιχθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά του ISIS κινείται από τις επιχειρήσεις μάχης στις προσπάθειες σταθεροποίησης».

Στην ίδια λογική, εδραίωσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε μια σειρά από ζώνες όπου αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας: «Η Γεωργία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Συμμαχίας. Και μέσω της ουσιαστικής συμμαχίας ΝΑΤΟ - Γεωργίας, συνεργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν την άμυνα του κυβερνοχώρου και τον επιχειρησιακό προγραμματισμό (...) Θέλουμε να εξετάσουμε τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά, όπως η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», είπε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά το πρόγραμμα, η Σύνοδος ολοκληρώνεται με μια θεματική σχετικά με την «πολιτική ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ. «Οπως έδειξε η πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου, η συμμετοχή στη Συμμαχία είναι δυνατή για χώρες που σημειώνουν πραγματική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό. Γι' αυτό θέλουμε να συζητήσουμε ποιο θα ήταν το καλύτερο για να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινότητά μας κοινής ασφάλειας και κοινών αξιών», είπε ο Στόλτενμπεργκ, για ένα θέμα όπου η κυβέρνηση θέλει να παίξει ρόλο, όπως στην περίπτωση της ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Δ. Βαλκανίων στη λυκοσυμμαχία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αποφάσεις - «φωτιά» με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή(2021-10-23 00:00:00.0)
«Δέσμευση» μεγαλύτερης εμπλοκής σε Μ. Ανατολή και Συρία, «παρά τις διαφορές»(2019-10-25 00:00:00.0)
Ατζέντα που μυρίζει μπαρούτι(2018-04-27 00:00:00.0)
Κινήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα(2017-12-06 00:00:00.0)
Σχέδια αναδιάρθρωσης με την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο(2017-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ