Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθήλωσε το κοινό η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών

Ο Θ. Χρηστίδης
Ο Θ. Χρηστίδης
Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Πατρέων, με έργα Σοβιετικών συνθετών. Η συναυλία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα δύο κορυφαίων Σοβιετικών δημιουργών, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο με βιογραφικά στοιχεία των δύο συνθετών, που αφιέρωσαν τη ζωή και το έργο τους σε όλους αυτούς που πάσχιζαν να οικοδομήσουν τη νέα ζωή.

Ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Πάτρας για την παρουσία και τη συμβολή τους για την πραγματοποίηση αυτής της συναυλίας. Αναφέρθηκε στα έργα των δύο μεγάλων δημιουργών, σημειώνοντας ότι ανδρώθηκαν σε μια κοινωνία όπου είχε καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε μια κοινωνία όπου στο επίκεντρο της ανάπτυξης ήταν η κάλυψη των αναγκών του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.


Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Πατρέων παρουσίασε τα έργα «Scherzo» και «9 Visions fugitives» του Σ. Προκόφιεφ. Τα κομμάτια από το «9 Visions fugitives» εκτελέστηκαν στη μεταγραφή (για ορχήστρα εγχόρδων) την οποία έκανε ο Rudolf Borisonich Barshai (1924-2010), διάσημος Σοβιετικός μαέστρος και βιολονίστας, ο οποίος μετέγραψε πολλά έργα του Σ. Προκόφιεφ.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα έργα του Ντ. Σοστακόβιτς «Lullaby & Pantomime» (από τη μουσική για τον «Αμλετ») και «Συμφωνία Δωματίου» («Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8»). Ο Ντ. Σοστακόβιτς συνέθεσε το «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8» τον Ιούλη του 1960 στη Δρέσδη, όπου διέμενε και εργαζόταν για τη μουσική του φιλμ «Πέντε ημέρες - πέντε νύχτες», και είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου.

Οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Πατρέων που ερμήνευσαν τα έργα είναι: Γ. Μαυρίδης, Μ. Σαφάροβα, Β. Ιβάνωφ, Γ. Τόκαρεβ, Α. Σελαλμαζίδη, Ν. Μαυρίδης (βιολιά), Ρ. Σμαγκούλοφ (βιόλα), Γ. Μπεσσόνοφ, Ν. Κομισσάροφ (βιολοντσέλα), Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ