Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΙΝΔΟΣ»
Αποκλείστηκε από το σωματείο με τη βούλα του δικαστηρίου

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

Με τη βούλα του δικαστηρίου αποκλείστηκε από το Σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Πίνδος» η Αλίκη Γιώτη, εργαζόμενη στην επιχείρηση και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Η εργαζόμενη είχε προσφύγει στο δικαστήριο μετά την άρνηση της Διοίκησης του σωματείου (Σωματείο Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανισμών Ιωαννίνων) να κάνει δεκτή την αίτηση εγγραφής της.

Η Αλίκη Γιώτη είχε απολυθεί το 2013, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας για την πρωτοπόρα συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που είχαν οργανώσει οι εργαζόμενοι ενάντια στις μειώσεις μισθών. Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν οργανωθεί κόντρα στη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου. Πριν προλάβει καλά - καλά να την απολύσει η εργοδοσία, το Σωματείο έσπευσε να τη διαγράψει από το μητρώο του.

Στο μεταξύ, η εργαζόμενη, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων, συνέχισε να παλεύει ενάντια στην εκδικητική απόλυσή της, ενώ το δικαστήριο πρωτόδικα τη δικαίωσε. Πριν από έναν περίπου χρόνο, επέστρεψε στη δουλειά και κατέθεσε αίτημα για να γίνει ξανά μέλος του Σωματείου, το οποίο η πλειοψηφία απέρριψε. Η άρνηση του Σωματείου συνδέεται και με το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του, από τις οποίες θέλησε προφανώς να αποκλείσει τη συνδικαλίστρια. Στο σχεδιασμό αυτό φαίνεται πως πήρε μέρος και το δικαστήριο, που χτες απέρριψε το αίτημα της εργαζόμενης, με αστείες δικαιολογίες.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει «την απαράδεκτη απόφαση της πρωτοδίκη Ιωαννίνων Κ. Μαζιώτη», που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στον αποκλεισμό από το Σωματείο της «Πίνδου», της εργαζόμενης και αντιπροέδρου του, Αλίκης Γιώτη. «Είναι μια απόφαση κατά παραγγελία της εργοδοσίας, που θέλει τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι να υπομένουν άθλιους μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και συνεχή πετσόκομμα όλων των δικαιωμάτων τους», τονίζει.

Επισημαίνει πως η δικαστική απόφαση «καταργεί ακόμα και τοαυτονόητο δικαίωμα να είναι ένας εργαζόμενος μέλος του σωματείου του» και «ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην εργοδοσία να αποκλείει με το έτσι θέλω εργάτες, με αστείες προφάσεις». Η «περίφημη "τυφλή" δικαιοσύνη τους και η νέα πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org