Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά

Παρέμβαση στη συζήτηση για το εμπάργκο της Ρωσίας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σημειώνοντας: «Ισχυρίζεστε ότι οι επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στους αγρότες δεν έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό ΕΕ - Ρωσίας, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στην Ουκρανία. Γιατί κρύβετε την αλήθεια; Γιατί κρύβετε τον υπεύθυνο;

Ολοι ξέρουν ότι αυτή ακριβώς είναι η αιτία. Οτι η ΕΕ ξεκίνησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτή απάντησε με τη σειρά της με εμπάργκο οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Εδώ και τρία χρόνια, η ΕΕ και όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, και η ελληνική, ανανεώνουν κάθε χρόνο τις κυρώσεις, άρα και την απάντηση της Ρωσίας, εν γνώσει τους για τις επιπτώσεις στους φτωχούς κυρίως αγρότες, όπως οι ροδακινοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα, που εκτός από την ΚΑΠ χτυπιούνται και ξεκληρίζονται τώρα και από το εμπάργκο και από την τρομακτική πτώση των τιμών που αυτό προκαλεί.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πριν από μήνες απέστειλε σχετική επιστολή στον επίτροπο Γεωργίας. Επιμένουμε: Με ψίχουλα δεν λύνεται το πρόβλημα. Απαιτούμε: Αμεση αποζημίωση των αγροτών για το σύνολο της ζημίας τους από την ΕΕ, αφού αυτή έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη δραματική κατάστασή τους».

Στο μεταξύ, αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του αρμόδιου επιτρόπου Γεωργίας, Philip Hogan, ο οποίος δήλωσε προκλητικά ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσουν και γι' αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει και το ρωσικό εμπάργκο. Ομολόγησε ακόμα πως παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής και τις επαφές με άλλες χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά κ.ά.), η μεγάλη ρωσική αγορά δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Τέλος, ενδεικτικό των ανταγωνισμών ΕΕ - Ρωσίας είναι και το γεγονός ότι στην παρέμβασή του, ο επίτροπος σημείωσε με νόημα πως αν η ΕΕ σταματούσε τις κυρώσεις θα διακινδύνευε πολύ περισσότερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγρότες είναι τα θύματα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και των ανταγωνισμών, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ