Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
44η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μαζική και μαχητική καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ογκώδης διαδήλωση με παλμό και αποφασιστικότητα έστειλε μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους βρώμικους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Μαζικά και μαχητικά λαός και νεολαία βάδισαν χτες στο δρόμο της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα βήματα του Νοέμβρη του '73, της αντιδικτατορικής πάλης, των αγώνων του λαού. Ενάντια στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις και γεννά πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια για το λαό.

Στην πορεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η ογκώδης διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τον παλμό, την αποφασιστικότητα και τη συγκρότησή της, έστειλε δυνατό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους βρώμικους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οπως έγραφε και το κεντρικό πανό της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, «Κάτω οι συμφωνίες Κυβέρνησης - ΗΠΑ. Καμία εμπλοκή - συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις».

Ακολουθούσαν οι δεκάδες Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πλημμύρισαν τους δρόμους του κέντρου από νωρίς το απόγευμα, με τις κόκκινες σημαίες, τα πανό και τα συνθήματά τους.

Κλαδικές Οργανώσεις, από τη Βιομηχανία, το Εμπόριο, τον Επισιτισμό, την Ενέργεια, αλλά και από συνοικίες, μαζί με φοιτητές - σπουδαστές, μαθητές κ.ά., καταδίκασαν την κυβέρνηση, που για λογαριασμό της αστικής τάξης αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με ολέθριους κινδύνους για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και η Προοδευτική Ενωση Κυπρίων Φοιτητών.


«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Καμιά συμμετοχή - καμία εμπλοκή έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» ακούγονταν διαρκώς, με τους διαδηλωτές να στέλνουν βροντερό μήνυμα πως ο λαός δεν νομιμοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ και στα πολεμοκάπηλα σχέδια στην περιοχή, να δηλώνουν παράλληλα πως όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να νικήσει τον καπιταλισμό, που φέρνει φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Η μεγάλη αυτή διαδήλωση εργαζομένων και νεολαίας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις προηγούμενες ώρες, έδωσε απάντηση και στους σχεδιασμούς των διάφορων μηχανισμών που τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να ακυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και να ικανοποιήσουν τους πόθους της κυβέρνησης και της αμερικάνικης πρεσβείας. «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», φώναζαν επίσης με πείσμα, σαν ένας άνθρωπος, οι χιλιάδες διαδηλωτές. Αλλωστε, σαν χτες συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και «άνοιξε» η 100ή χρονιά του ηρωικού ΚΚΕ.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που στο χώρο της προσυγκέντρωσης έφτασαν νέοι στρατευμένοι, με το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» να απλώνεται από άκρη σε άκρη στη συγκέντρωση.


Με δικό τους πανό συμμετείχαν και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την πολιτική που φορτώνει βάρη στο λαό και γεννά τη φτώχεια και την ανεργία για να εκπληρωθεί το όραμα της ανάπτυξης για χάρη της πλουτοκρατίας, αλλά και όσους υπηρετούν αυτήν την πολιτική. «Του λαού δυνάστες, εκμεταλλευτές, Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», φώναξαν χιλιάδες στόματα όταν η πορεία περνούσε έξω από τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δυνάμωσαν όταν η πορεία έφτασε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου ενάντια στο ξεδιάντροπο ξέπλυμα που κάνει η κυβέρνηση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «διαβολικά καλό», το σύνθημα «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» αντήχησε στη Βασιλίσσης Σοφίας.

  • Χτες διαδήλωσαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλοι, που έφτασαν μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, από όπου οργανωμένα διαλύθηκαν.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ