Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ
Συζητήσεις για ανάληψη επιπλέον «καθηκόντων» στην Κεντρική Μεσόγειο

Συζητήσεις για ανάληψη επιπλέον καθηκόντων αστυνόμευσης στην Κεντρική Μεσόγειο γίνονται στα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με άξονα την επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, EYRONAVFOR SOPHIA. Οπως φαίνεται, προσανατολισμός τους είναι να αναλάβει επισήμως και την αποστολή εξάρθρωσης κυκλωμάτων λαθρεμπορίας πετρελαίου, που, όπως διαχέεται, κινούνται από Λιβύη προς Μάλτα και Σικελία.

Η αποστολή, βέβαια, έχει τη βάση της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την επιρροή στην περιοχή, καθώς για την τέτοια διακίνηση καυσίμου κατηγορούνται ομάδες που αντιμάχονται την αναγνωρισμένη από ΝΑΤΟ και ΕΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, και είναι σε «διάλογο» με τη Μόσχα.

Αλλωστε, η ευρωενωσιακή επιχείρηση διασυνδέεται με την αντίστοιχη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian», με τους δύο πόλους του ευρωατλαντικού άξονα να παρατάσσουν και να συντονίζουν στρατιωτικά τους μέσα (πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα), ελέγχοντας όλο το δίαυλο της Μεσογείου, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Θυμίζουμε, η «Sophia» ξεκίνησε 22/6/2015, για την «καλύτερη αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών και λαθρεμπόρων». Τον Οκτώβρη 2015 εισήλθε στην «ενεργό» της φάση, στις 20/6/2016 το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε δύο «επικουρικά» καθήκοντα στην «εντολή» της επιχείρησης (εκπαίδευση λιβυκής ακτοφυλακής και εμπάργκο όπλων), ενώ φέτος τον Ιούλη το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε παράταση της επιχείρησης έως τις 31/12/2018, τροποποιώντας την εντολή της, με στόχο και «τη διεξαγωγή νέων δραστηριοτήτων επιτήρησης και τη συλλογή πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη».

Στην επιχείριση μετέχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας κατά καιρούς μέσα, όπως υποβρύχιο, πλοίο ή αεροπλάνο επιτήρησης, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλακεί βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για έλεγχο - με όποιο πρόσχημα - αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ