Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής

Οι συνολικότερες ανατροπές σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων δεν άφησαν έξω τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς ένα από τα κύρια στοιχεία του προϋπολογισμού της για το 2018 είναι οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων αορίστου χρόνου και η παραπέρα αύξηση των συμβασιούχων.

Οπως ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασόπουλος, μιλώντας χτες στη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και, όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, στην υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει επιθετικά η σημερινή.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, κάνοντας σαφές ότι το ΚΚΕ παλεύει ώστε να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν στο εισόδημά τους όλοι οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης και να μην εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στο δημόσιο τομέα, δήλωσε την αντίθεσή του στη μείωση κατά 506.000 ευρώ στη μισθοδοσία των μόνιμων, αλλά και των με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων της Βουλής, ενώ στηλίτευσε την αύξηση του κονδυλίου κατά 250.000 ευρώ για μισθοδοσία συμβασιούχων υπαλλήλων, στοιχείο που σηματοδοτεί την αύξηση των προσλήψεων συμβασιούχων αντί εργαζομένων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εμφανιζόμενη αύξηση κατά 100.000 ευρώ στην αμοιβή των βουλευτών που δικαιολογείται ως αυξημένη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση συνολικά της αποζημίωσης των βουλευτών για συμμετοχή στις Επιτροπές, την κατάργηση της κοινοβουλευτικής σύνταξης και άλλων προνομίων.

Για τους λόγους αυτούς ο Ν. Καραθανασόπουλος ψήφισε «παρών» για τον προϋπολογισμό. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ψήφισαν «υπέρ», χαρακτηρίζοντας θετικό ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού του 2018. «Κατά» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ζητώντας εξηγήσεις γιατί «σε τέτοιους καιρούς» έγινε πρόσληψη 76 υπαλλήλων.

Με πρόταση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, αποφασίστηκε ομόφωνα η διάθεση από τον προϋπολογισμό της Βουλής 1 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς. Ο ίδιος πάντως «άνοιξε θέμα» σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δέχεται πιέσεις από τους θεσμούς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org