Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σοβαρές καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία

Κλιμάκια του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Πολλές καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα, σε υποδομές και στις αγροτικές καλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία, είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίστηκαν και χτες σε αρκετές περιοχές, μετατρέποντας χειμάρρους και δρόμους σε ποτάμια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε λίμνες.

Στην Πιερία, από μια λωρίδα εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Βαρικού και του Λιτόχωρου, στο ρεύμα προς Αθήνα. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε μέρος του επαρχιακού δικτύου της Κατερίνης προς τα χωριά Βροντού, Καρίτσα, Αγιο Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσα, ενώ με επιχείρηση της ΕΜΑΚ με βάρκα, απομακρύνθηκε από τον κόμβο του Βαρικού μία οικογένεια κτηνοτρόφων που είχε εγκλωβιστεί στο κτήμα της. Η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης δεχόταν και τη νύχτα νερά, λάσπες και φερτά υλικά από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τα βουνά.

Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Πέλεκα στην Κατερίνη, όπως η αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας, που γεννούν ερωτήματα για τη στατικότητά της. Εχουν καταρρεύσει τμήματα του παρακείμενου οδικού δικτύου και των πρανών του ποταμού, ενώ υπήρξε και υπόσκαψη της κοίτης από τα ορμητικά νερά, γεννώντας ερωτήματα για την ανεξέλεγκτη και χωρίς μελέτη αμμοληψία στην κοίτη του από εργολαβική εταιρεία. Η κατάσταση αυτή βάζει σε κίνδυνο λαϊκές κατοικίες, οι οποίες εκκενώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των σπιτιών από την υποχώρηση του εδάφους.


Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, ενώ στο Λιτόχωρο το Κέντρο Υγείας έχει κατακλυστεί από ηλικιωμένους και παιδιά με κρούσματα γαστρεντερίτιδας, από την κακή ποιότητα του νερού, μιας και δεν υπάρχουν φίλτρα στο διυλιστήριο του Λιτόχωρου.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες σε όλο το νομό, καθώς πολλά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο ΕΠΑΛ, το εσπερινό ΕΠΑΛ και το ειδικό σχολείο καθώς και το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ΔΙΕΚ, το 2ο και 5ο Λύκειο Κατερίνης αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τάξεις ολόκληρες να έχουν γεμίσει με νερά που στάζουν από το ταβάνι. Ακόμη και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης πλημμύρισε στα τμήματα της ψυχιατρικής και της μαιευτικής, λόγω βλάβης μηχανισμού.

Στην Πέλλα υπερχείλισε η Τάφρος 66, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Λιποχώρι και το Αρσένι, ο ποταμός Εδεσσαίος, με αποτέλεσμα την πλημμύρα στα Σεβαστειανά, Μαυροβούνι και Σκύδρα, και ο ποταμός Αλμωπαίος, με αποτέλεσμα την πλημμύρα στον Προφήτη Ηλία και στην Καλή. Από υπερχειλίσεις ρεμάτων πλημμύρισαν περιοχές όπως Σκύδρα, Ανυδρο, Μάνδαλο, Καλλίπολη, Λιθαριά, Καλύβια, Ριζό, Πλεύρωμα κ.ά. Ο δήμος Σκύδρας ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις Δημοτικές Ενότητες Μενηίδας και Σκύδρας.

Στην Ημαθία, πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, σχολεία, δρόμοι, αγροτικές καλλιέργειες (χωράφια και θερμοκήπια), ιδιαίτερα στις περιοχές Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Μελίκης, Πλατέος και στις τοπικές κοινότητες γύρω από αυτές τις περιοχές.

Πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή της Βεργίνας, για να απομακρύνουν έναν 27χρονο οδηγό από το αυτοκίνητό του.

Το ΚΚΕ

Κλιμάκια της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισκέπτονται τις περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ με ανακοινώσεις τους οι κατά τόπους Τομεακές Επιτροπές του Κόμματος αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της ζητά να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών της Κ. Μακεδονίας που έχουν πληγεί από τις χτεσινές και σημερινές καταστροφές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Οι νέες αυτές καταστροφές από τις πλημμύρες αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αλλά και οι διοικήσεις των δήμων, που ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε πολλές περιοχές της Κ. Μακεδονίας, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής μας, να απαιτήσουν να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες(2020-12-10 00:00:00.0)
Δεν πέρασε ο κίνδυνος(2014-12-16 00:00:00.0)
Σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες σε Μακεδονία - Θράκη(2014-12-09 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία στον Εβρο(2013-08-31 00:00:00.0)
Απαιτούνται αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες(2013-01-04 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν πάλι(1996-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ