Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
«Στον αέρα» τα δεδουλευμένα εκατοντάδων εργαζομένων

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων», τονίζει η ΟΕΝΓΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Μετά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, ήρθε η ώρα του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.) να βιώσει τον εμπαιγμό της πολιτικής που θρέφει την εργασιακή ομηρία με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μια πολιτική που υπηρετεί πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, το επικουρικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με αποφάσεις Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των μισθών των εργαζομένων, γιατί δεν θεωρούνται σύννομες οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάει π.χ. στο Ασκληπιείο Βούλας για 13 επικουρικούς γιατρούς, στα νοσοκομεία της Κρήτης για 50 επικουρικούς, ενώ παρόμοιες αποφάσεις πηγαίνουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Σε πρώτη φάση, αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100 και ακόμα 450 λοιπό επικουρικό προσωπικό, σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης.

Ο ίδιος, βέβαια, με μια διαδικτυακή απάντηση - εμπαιγμό των εργαζομένων («είναι απορίας άξιον πώς αυτοί οι Επίτροποι θυμήθηκαν τώρα το 24μηνο»), επιχείρησε να συγκαλύψει την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο διατηρεί, αλλά και γενικεύει διαρκώς τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μέσα στα νοσοκομεία.

Δηλώσεις, εξάλλου, του τύπου «έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να λυθεί το πρόβλημα» με το Ελεγκτικό, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αναπαράγουν τον εμπαιγμό που βίωσαν πριν λίγους μήνες χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ...

Για το σημαντικό αυτό πρόβλημα είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στα τέλη Οκτώβρη, με αφορμή απόφαση Επιτρόπου που δεν θεώρησε εντάλματα πληρωμής για δεδουλευμένες εφημερίες (σήμερα δεν θεωρούν εντάλματα όχι μόνο για τις εφημερίες αλλά και για τακτική μισθοδοσία), σημείωνε: «Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση. Αφού επικαλείται το Σύνταγμα και το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων κάθε είδους, Οδηγίες της ΕΕ, νόμους, προεδρικά διατάγματα, καταλήγει ότι είναι αντισυνταγματική η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πάνω από 24 μήνες. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους η οργάνωση του αγώνα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.

Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, με αιτήματα που αφορούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οργάνωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης σωματεία και εργαζόμενοι από άλλα νοσοκομεία του νησιού, όπως το «Βενιζέλειο» και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη καταβολή της μισθοδοσίας εργαζομένων από το επικουρικό προσωπικό, οι συμβάσεις των οποίων ξεπερνούν σε διάρκεια τους 24 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠαΓΝΗ αντιμέτωποι με την απληρωσιά βρίσκονται ήδη 21 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ πρόκειται να επιστρέψουν στην ανεργία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, την ευθύνη για την απληρωσιά και την απειλή της ανεργίας φέρει η κυβέρνηση, που συνεχίζει την πολιτική της προώθησης των απαράδεκτων ελαστικών σχέσεων εργασίας. Επισήμανε ότι στο ΠαΓΝΗ ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας φτάνει τους 300, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 850 εργαζόμενους. Πρόκειται για προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό), που καλύπτουν ζωτικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου.

Από την πλευρά της ΥΠΕ, ο υποδιοικητής της προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντεργατική πολιτική με τα γνωστά στους εργαζόμενους επιχειρήματα περί «αναγκαστικών επιλογών» εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης...

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως αν δεν πληρωθούν θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

  • Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να απαγορεύσει τη δωρεάν σίτιση στην τραπεζαρία του στους φοιτητές Ιατρικής που εκπαιδεύονται στο νοσοκομείο. «Δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα, αφού είναι γνωστό ότι οι φοιτητές της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής, του ΟΑΕΔ κ.τ.λ. καλύπτουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό με πρόσχημα την εκπαίδευσή τους, ενώ την ίδια ώρα δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να μπορούν να έχουν ένα πιάτο φαγητό», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τη Διοίκηση να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση και διεκδικεί σίτιση για όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές στο νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ