Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΥΖΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥ
Αναδεικνύεται η σημασία της πάλης για κατώτερες εγγυημένες τιμές και πληρωμή με την παράδοση

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των απλήρωτων παραγωγών από την «Καπνική Μιχαηλίδης» και την «Κανάκας ΕΠΕ»

Eurokinissi

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των απλήρωτων παραγωγών από την «Καπνική Μιχαηλίδης» και την «Κανάκας ΕΠΕ»
Θύματα της ασύδοτης λειτουργίας του καπιταλισμού, της «ελεύθερης αγοράς» στον αγροτικό τομέα, πέφτουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν πληρώνονται για την παραγωγή που παραδίνουν στους μεγαλεμπόρους.

Αυτό το διάστημα, εκατοντάδες ρυζοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λαμία κ.α.) βρίσκονται σε απόγνωση, επειδή η εμπορική εταιρεία «Αφοί Κανάκας ΕΠΕ», στην οποία παρέδωσαν το προϊόν τους, δεν τους πληρώνει. Η συνολική ποσότητα ρυζιού που έχει παραδοθεί ξεπερνάει τους 60.000 τόνους και τα χρήματα που οφείλονται στους παραγωγούς ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι 1.000 και πλέον καπνοπαραγωγοί από την Ελασσόνα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ξάνθη κι άλλες περιοχές, που παραμένουν απλήρωτοι για τους 1.400 τόνους καπνών που παρέδωσαν στην εταιρεία «Καπνική Μιχαηλίδης».

Ανάλογα φαινόμενα «κανονιών» εμπορικών εταιρειών και γενικότερα απληρωσιάς αγροτοκτηνοτρόφων έχουμε και σε άλλα προϊόντα, καθώς οι μεγαλέμποροι, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και την οικονομική ανέχεια των παραγωγών, εκτός του ότι εκβιάζουν να πάρουν τα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, πολλές φορές είτε δεν πληρώνουν καθόλου τους παραγωγούς, είτε τους πληρώνουν όσο κι όποτε θέλουν. Το πιο συνηθισμένο «εκβιαστικό κόλπο» που χρησιμοποιούν είναι αυτό της «ανοιχτής τιμής», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παίρνουν τις σοδειές χωρίς καν να υπάρχει η οποιαδήποτε συμφωνία για την τιμή και το χρόνο πληρωμής.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του αιτήματος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα εξασφαλίζουν εισόδημα στους παραγωγούς με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την παραγωγική ενασχόληση, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις που θα διασφαλίζουν την πληρωμή των παραγωγών αμέσως μετά την παράδοση των προϊόντων τους στους εμπόρους, ή και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Βεβαίως, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί οριστικά όταν με την κοινωνικοποίηση της γης, των μέσων παραγωγής, της διακίνησης και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, «θα βγουν από τη μέση» οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες.

Αμεση πληρωμή διεκδικούν οι ρυζοπαραγωγοί

Για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ρυζοπαραγωγοί, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κώστα Ανεστίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων - Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οπως ανέφερε, 272 οικογένειες από πολλά χωριά της δυτικής Θεσσαλονίκης παρέδωσαν πάνω από 40.000 τόνους ρυζιού στην εταιρία «Αφοι Κανάκας ΕΠΕ», συνολικής αξίας πάνω από 9 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν πληρώθηκαν ούτε ευρώ. Μάλιστα, η εταιρεία τούς χρωστάει υπόλοιπα και από την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς. Παραγωγοί που είχαν στα χέρια τους επιταγές, όταν πήγαν στην τράπεζα να τις εξαργυρώσουν τους είπαν ότι ήταν ακάλυπτες, ή είχαν σφραγιστεί, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους.

«Οταν ρωτήσαμε γιατί τα τοπικά καταστήματα του έδιναν τόσο εύκολα μέχρι και 30 μπλοκ ακάλυπτων επιταγών, η απάντηση που πήραμε είναι ότι έρχονταν εντολές από κάτω», λέει ο Κ. Ανεστίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι παραγωγοί ζητούν από την εισαγγελική αρχή να προχωρήσει σε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας, ενώ θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να πληρωθούν όλα τα οφειλόμενα. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι μαζί μ' αυτό το άμεσο αίτημα, οι αγρότες θέτουν και το γενικότερο για κατώτερες εγγυημένες τιμές και πληρωμή τους από τους εμπόρους αμέσως μετά την παράδοση των προϊόντων, το οποίο προβάλλει, με έμφαση στους αγώνες, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση οι καπνοπαραγωγοί

Για το πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών από την εταιρεία «Μιχαηλίδης» υπήρξε δικαστική απόφαση τον περασμένο Ιούλη, η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σχετικά, προβλέπει τη μεταπώληση των καπνών σε άλλη καπνεμπορική εταιρεία, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί. Τη δουλειά έχει αναλάβει η Διεπαγγελματική Καπνού, η οποία μετέφερε σε δικές της αποθήκες το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που είχαν παραδώσει οι αγρότες στην εταιρεία «Μιχαηλίδης».

Εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής έσπευσαν να βγουν στα ΜΜΕ, ισχυριζόμενοι ότι με τη δική της παρέμβαση το πρόβλημα πάει προς λύση. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική: Πρώτον, καμία «κινητικότητα» για το πρόβλημα δεν θα υπήρχε χωρίς τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών και των εργαζομένων της επιχείρησης που διεκδικούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους, τις οποίες οργάνωσαν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και το ταξικό εργατικό κίνημα. Και δεύτερον, κανείς - ούτε και η δικαστική απόφαση - δεν εγγυάται ότι τα χρήματα που δικαιούνται οι παραγωγοί θα φτάσουν τελικά στα χέρια τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» γι' αυτό το θέμα, ο Βάιος Τσιακμάκης, καπνοπαραγωγός από την Καρδίτσα, σημειώνει ότι οι απλήρωτοι αγρότες έχουν πολλές επιφυλάξεις για το αν, πότε και πόσο θα πληρωθούν, ενώ σε κάθε περίπτωση θα έχουν χασούρα, και μάλιστα πολύ μεγάλη, αφού λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος στις αποθήκες, τα καπνά υπέστησαν ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές κι επιπλέον οι παραγωγοί θα φορτωθούν και τα έξοδα αποθήκευσης, συντήρησης και φύλαξης.

«Γι' αυτό», υπογραμμίζει, «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και για να πληρωθούμε όλα όσα δικαιούμαστε, αλλά και για την ικανοποίηση του γενικότερου αιτήματος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών και για άμεση πληρωμή των παραγωγών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι (2008-11-22 00:00:00.0)
Τους αφήνουν απλήρωτους από πέρσι (2006-08-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-04-25 00:00:00.0)
Εξαπάτησαν τους ρυζοπαραγωγούς (1997-01-10 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ... (1995-02-24 00:00:00.0)
Δεν πιάνουν τόπο οι αποπροσανατολιστικές υποσχέσεις (1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org