Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΙΝΥΑΕ
Οχι στις απολύσεις και την απαξίωση του Ινστιτούτου

Τις αρνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος του μοναδικού Ινστιτούτου για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι σε ημερίδα που οργάνωσαν

Ημερίδα για την κατάσταση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), καθώς και για ζητήματα που αφορούν στον επαγγελματικό κίνδυνο στους χώρους δουλειάς, οργάνωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων.

Την ημερίδα άνοιξε η πρόεδρος του Σωματείου, Εύη Γεωργιάδου, αναφερόμενη στις μεθοδεύσεις απαξίωσης του Ινστιτούτου και στην αιτία τους: «Μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ από το ΕΛΙΝΥΑΕ, δρομολογείται η πλήρης απαξίωσή του με την προώθηση τουλάχιστον 16 απολύσεων, που αντιστοιχούν στο 50% του επιστημονικού του δυναμικού, και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό "ατύχημα", χιλιάδες τραυματίζονται, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Το κλείσιμο ή η απαξίωση του μόνου αυτή τη στιγμή εξειδικευμένου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού ινστιτούτου για θέματα υγείας και ασφάλειας εξυπηρετεί την πολιτική του ΣΕΒ για την "ευελιξία" στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης και τη συγκάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι άλλοι ιδρυτικοί φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) συμπλέουν στην πράξη με το σχέδιο του ΣΕΒ, το οποίο υπηρετείται είτε με συνολικό λουκέτο, είτε με την απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Η μεθόδευση πραγματοποιείται με πρόσχημα την ελλιπή χρηματοδότηση. Οι ιδρυτικοί φορείς και οι διοικήσεις έχουν συνευθύνη για την οικονομική διαχείριση έως σήμερα. Εχουν απορροφηθεί σημαντικά κοινοτικά κονδύλια με επίκληση της περιφερειακής δομής, που τώρα ξαφνικά δεν τη θεωρούν αναγκαία. Υπάρχουν δυνατότητες αύξησης της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου, ωστόσο οι ιδρυτικοί φορείς αρνούνται να συμφωνήσουν, π.χ. σε αύξηση της χρηματοδότησης από τους πόρους του ΛΑΕΚ.

Το υπουργείο Εργασίας μόνο στα λόγια υποστηρίζει τη σημασία και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ινστιτούτου (π.χ. από το ΣΕΠΕ, για μετρήσεις κ.λπ.), ενώ εμφανίζεται να "σηκώνει τα χέρια ψηλά" στο σχεδιασμό του ΣΕΒ για το ΕΛΙΝΥΑΕ, αφήνοντάς το στην πράξη τελικά να οδηγηθεί στην απαξίωση.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Η προστασία από τις συνεργικές επιπτώσεις στην υγεία από το εργασιακό και ευρύτερο περιβάλλον (επαγγελματικός κίνδυνος, φυσικές καταστροφές, βιομηχανική ρύπανση, τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης) απαιτεί κλιμάκωση της δράσης μας στις σημερινές συνθήκες».

Ακολούθησαν ομιλίες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΙΝΥΑΕ, από την Δ. Πινότση για τα εργατικά «ατυχήματα», την Θ. Κουκουλάκη για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία, τον Β. Δρακόπουλο για την επαγγελματική νοσηρότητα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η ελλιπής καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών. Χαρακτηριστικό είναι π.χ. ότι στην Ελλάδα οι επαγγελματικές ασθένειες εμφανίζονται σχεδόν μηδενικές! Επιπλέον αναφέρθηκε ότι από το 2013 υπάρχει μια σταθερή ετήσια αύξηση 10% των εργατικών «ατυχημάτων». Ως προς τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, επισημάνθηκε πως παρότι παράγοντες όπως η πίεση χρόνου και ο φόρτος εργασίας αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα προβλήματα που δημιουργούν δεν αντιμετωπίζονται πρακτικά.

Συλλογική πάλη για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργατών

Ακολούθησαν ομιλίες από συνδικάτα και επιστημονικούς φορείς που δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του Ινστιτούτου ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωσή του.

Ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να μην πηγαίνουν υγιείς στη δουλειά, ενώ μέσα στο χώρο εργασίας υπάρχουν παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο. Ολα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, άρα ένα πρώτο καθήκον, πέρα από την καταγραφή και τη μελέτη, είναι πώς ένα συνδικάτο, ένα Ινστιτούτο, θα συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, στη συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται συλλογική πάλη, γιατί η προστασία της ζωής και της υγείας των εργατών δεν είναι ατομική υπόθεση. Ακόμα κατήγγειλε τους υπεύθυνους για την προωθούμενη απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ, μεταξύ αυτών και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που συντάσσεται με την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις και να κλείσουν παραρτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ