Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σήμερα Πολυτεχνείο

Οι ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα κάθε είδους φασισταριά, έβγαλαν «σπυριά» με την ανακοίνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που απευθύνεται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με αφορμή τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις βάσεις του θανάτου.

Η ανακοίνωση καλεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να αντλήσει ιστορικά διδάγματα για τη χούντα. Αυτή υπηρέτησε το καπιταλιστικό σύστημα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τσάκισε το λαό μας και ξεπούλησε την Κύπρο. Καλεί το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ να μη στραφούν ποτέ ενάντια στο λαό. Τι πιο επίκαιρο;

Αυτό το κάλεσμα ενόχλησε τους ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, που με κάθε τρόπο υποστηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της χούντας των συνταγματαρχών, των βασανιστών, ως απόγονοι των Ταγμάτων Ασφαλείας, υπερασπιστές του Χίτλερ, των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων φασιστών - κατακτητών.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με την προκήρυξη καλούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τους φαντάρους, με αφορμή το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, αλλά και καθημερινά στις μονάδες και τις υπηρεσίες όπου υπηρετούν, να απομονώσουν τους ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τους υπερασπιστές της χούντας. Είναι αυτοί που ενθαρρύνουν την ένταση της καταστολής, τον περιορισμό των δικαιωμάτων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες του λαού μας. Επιδιώκουν να στρέφουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ενάντια στο λαό που αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

Σήμερα, για όλους τους παραπάνω λόγους, 50 χρόνια από την επιβολή της χούντας και 44 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, επιβάλλεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να μην επιτρέψουν το προσωπικό των ΕΔ, των ΣΑ και οι φαντάροι, σε κανένα φασιστικό σκουλήκι να τολμήσει να προπαγανδίσει υπέρ της χούντας και να «σπείρει» το φασιστικό δηλητήριο. Οι λαοί, μαζί και ο ελληνικός λαός, έχουν χύσει ποταμούς αίματος, με εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, ενάντια στο φασισμό.

Δεν πρέπει οι ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να βρίσκουν μέρος να σταθούν. Παντού απομόνωση.


Λ. Α.

«Ριζοσπάστης»: Κρίσιμος δείκτης για τη δουλειά μας στην εργατική τάξη

Μπροστά στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που αυτές τις μέρες γιορτάζουμε, είναι καλό να επαναφέρουμε στη μνήμη μας και στο προσκήνιο της καθημερινότητάς μας τις φράσεις του Λένιν για την αξία του κομματικού Τύπου, της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αξία που δεν περιορίζεται μόνο στο ρόλο της εφημερίδας, απλά ως συλλογικού διαφωτιστή και προπαγανδιστή του Κομμουνιστικού Κόμματος αλλά πολύ περισσότερο στο ρόλο του συλλογικού καθημερινού καθοδηγητή και οργανωτή της πάλης.

Η Ιστορία του Κόμματός μας μας διδάσκει ότι ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, κάτω από όλες τις συνθήκες, νόμιμες, παράνομες, ημιπαράνομες, να βγάζουμε τον «Ριζοσπάστη», να τον διακινούμε. Ακόμα και τότε που το τίμημα ήταν η ίδια η ζωή του κομμουνιστή που τύπωνε, έγραφε ή διακινούσε την εφημερίδα, δεν κάναμε πίσω μπροστά στο ιερό καθήκον να φτάσει η εφημερίδα στον εργάτη, να μπει στο σπίτι της λαϊκής οικογένειας.

Ο «Ριζοσπάστης», λοιπόν, η μελέτη του, η αξιοποίησή του και η διακίνησή του, αποτελούσαν και αποτελούν έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο δείκτη για την επαφή του Κόμματος, της κάθε ΚΟΒ με τον περίγυρο, είναι πολύτιμο εργαλείο για την ιδεολογική και πολιτική δουλειά με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ολα μας τα καθήκοντα συνδέονται με τη διακίνηση και αξιοποίηση της εφημερίδας μας

Προχωρώντας προς τους εορτασμούς για τα 100χρονα του Κόμματος, αναδεικνύεται περίτρανα ότι όλα τα μεγάλα και σπουδαία καθήκοντα που έχουμε είναι άμεσα συνδεδεμένα, περνάνε μέσα από την προσπάθεια της καλύτερης και ποιοτικότερης δουλειάς με τον «Ριζοσπάστη». Χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι για να σταθεί ένα μέλος του Κόμματος ή της ΚΝΕ, ένας φίλος του Κόμματος στην πλούσια και σύνθετη αντιπαράθεση στο χώρο δουλειάς, στο σχολείο ή τη σχολή του, στη γειτονιά, είναι απαραίτητος όρος η μελέτη της εφημερίδας. Αν δεν γίνεται στοιχείο της καθημερινότητάς μας το διάβασμά της, η παρέμβασή μας δεν θα είναι ολοκληρωμένη, θα έχει έντονα στοιχεία μονομέρειας και πολλές φορές θα βασίζεται στην εμπειρία του καθενός, αφήνοντας στην άκρη τη συλλογική και επεξεργασμένη, όπως αυτή βγαίνει μέσα από το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής.

Για παράδειγμα, στο πρόσφατο αντικομμουνιστικό παραλήρημα με αφορμή το συνέδριο της ΕΕ στο Ταλίν και την προσπάθεια ταύτισης κομμουνισμού και φασισμού, η μελέτη της εφημερίδας ήταν πολύτιμη για να αποκρούσεις με επιχειρήματα τη χυδαία επίθεση, αλλά και πολύ περισσότερο να πείσεις για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού και να μη μένεις ότι στην ΕΣΣΔ είχαν γενικά και αόριστα δουλειά, Υγεία, Παιδεία. Χωρίς τη μελέτη και αξιοποίηση της εφημερίδας, σίγουρα δεν μπορεί μία ΚΟΒ να αποκαλύψει και να ξεσκεπάσει στο χώρο της την όλη προπαγάνδα και προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πείσει για τα δύσκολα που τελειώσαν και το φως της «δίκαιης ανάπτυξης» που «αχνοφαίνεται» στο τούνελ.

Πολύτιμο εργαλείο για να δεθούμε με νέους εργαζόμενους

Στην Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει βήματα στην κατεύθυνση της όλο και καλύτερης αξιοποίησης, μελέτης και διάδοσης της εφημερίδας. Προφανώς αυτά τα βήματα είναι μικρά σε μία περιοχή που συγκεντρώνει έναν πολύ μεγάλο όγκο εργατών, που είτε μένουν στην περιοχή των Μεσογείων είτε εργάζονται σε κάποια από τις εκατοντάδες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, στο αεροδρόμιο. Παρ' όλα αυτά, είναι βήματα που εμπεριέχουν το στοιχείο της σταθερότητας και αποδεικνύουν περίτρανα ότι είναι όρος για μία ΚΟΒ στην πιο ολοκληρωμένη παρέμβασή της στο χώρο ευθύνης της, στο πώς καλύτερα θα βάζει το λιθαράκι της στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της κομματικής οικοδόμησης, της δημιουργίας της κοινωνικής συμμαχίας. Είναι όρος για μία ΚΟΒ ώστε να δημιουργεί έναν κομματικό περίγυρο μαχητικό, εξοπλισμένο, δουλεμένο πολιτικά και ιδεολογικά, έτσι ώστε να μην ταλαντεύεται στην πρώτη στροφή, στην πρώτη μπανανόφλουδα που μπορεί να πετάει ο αντίπαλος.

Υπάρχουν παραδείγματα από μία σειρά ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης που η εφημερίδα αποδεικνύεται πολύτιμο όπλο στο να μπεις σε νέα σπίτια, σε νέες εργατογειτονιές, να γνωριστούν και να δεθούν με νέους εργαζόμενους από αυτούς που κατά χιλιάδες έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Είναι όρος για κάθε ΚΟΒ μια τέτοια δουλειά ώστε να γνωριστεί με νέο κόσμο, να αποκτήσει συστηματική επαφή με νέους, τόσο ηλικιακά όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την επαφή τους με το Κόμμα μας. Μια τέτοια δουλειά είναι απαραίτητη τόσο για το σήμερα της κάθε ΚΟΒ όσο και πολύ περισσότερο για το αύριο που προσδοκά από τη δουλειά της.

Πολύτιμη η συμβολή φίλων του Κόμματος και το δίκτυο συνδρομητών του «Ριζοσπάστη»

Σε αυτήν την προσπάθεια, από την πράξη αποδεικνύεται ότι δίνεται έδαφος και περιεχόμενο σε μία σειρά από φίλους και οπαδούς να κάνουν και δική τους υπόθεση την αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας στη γειτονιά τους, στο χώρο τους. Υπάρχουν παραδείγματα στην Τομεακή Οργάνωση από φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ που βοήθησαν και βοηθούν να ανοίξουν νέες πόρτες, να γνωριστούμε με νέο κόσμο, να έρθουν σε επαφή με το Κόμμα μας νέες λαϊκές οικογένειες.

Προφανώς, το όποιο βήμα γίνεται χρειάζεται να συνοδεύεται και από οργανωτικά μέτρα που το προηγούμενο διάστημα πάρθηκαν και συνέβαλαν στο να μετρήσουμε βήματα. Μέτρα που από τη μία βοηθούσαν στην καλύτερη οργάνωση της δουλειάς και από την άλλη βοηθούσαν τις ΚΟΒ να ανεβάσουν τη διακίνηση και την αξιοποίηση της εφημερίδας.

Σήμερα, έχει κατακτηθεί να είναι ένα σταθερό εβδομαδιαίο ραντεβού για τις περισσότερες ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης η Κυριακάτικη Εξόρμηση του «Ριζοσπάστη». Από το Σάββατο το απόγευμα μαζεύονται οι κομματικές δυνάμεις, τα μέλη της ΚΝΕ, πολλοί φίλοι και οπαδοί και κάνουν υπόθεση δική τους μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ τη διακίνηση της εφημερίδας. Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε και η διακίνηση, αλλά και μεγάλωσε ο αριθμός των φίλων και οπαδών που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα, σήμερα έχουμε καταφέρει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων της περιοχής που διαβάζουν την εφημερίδα, που έχουν έρθει πιο κοντά στο Κόμμα, που το παρακολουθούν και το εμπιστεύονται. Το αποτέλεσμα αυτό έχει να κάνει και με την προσπάθεια σταθεροποίησης της εξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη» σε μία σειρά από χώρους δουλειάς, σε διάφορα σημεία γύρω από τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής.

Σημαντικό της όλης προσπάθειας για την αξιοποίηση και καλύτερη δουλειά με την εφημερίδα, είναι να υπάρχει σήμερα δίκτυο σταθερών συνδρομητών της εφημερίδας στην περιοχή, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο.

Φυσικά, η υπόθεση της καλύτερης αξιοποίησης, διάδοσης και μελέτης, παρά τα όποια θετικά βήματα που μπορεί να έχουμε κάνει, δεν χωράει καμία επανάπαυση. Μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, ώστε να γίνει συνείδηση η καθημερινή μελέτη και διάδοση της εφημερίδας, να γίνει τρόπος δουλειάς και ζωής κάθε μέλους του ΚΚΕ, κάθε μέλους της ΚΝΕ, κάθε φίλου και οπαδού ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι όρος για τη συνολική βελτίωση της δουλειάς μας, για τους στόχους μας.


Βαγγέλης ΡΕΜΠΑΜΠΗΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org