Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναμασήματα...

Με μια άθλια προπαγάνδα πάνω στα ρημάδια που αφήνει πίσω της η αντιλαϊκή πολιτική, επανήλθαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη, αστικά επιτελεία και ΜΜΕ, μιλώντας για το νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Αττικής. Τι έλεγαν όλη μέρα; Πάνω - κάτω ότι φταίει ο εργατόκοσμος που πνίγεται με την πρώτη δυνατή μπόρα! Γιατί λέει έχτιζε όπου έβρισκε, «ανέχτηκε» το μπάζωμα των ρεμάτων -μέχρι κι ότι δεν «κάρφωνε» ο ένας τον άλλο όταν έπρεπε (!) ακούστηκε - και πάει λέγοντας. Η γνωστή, χυδαία «επιχειρηματολογία», ότι η εργατική τάξη και ο λαός φταίνε για τα δεινά τους, αυτά που φορτώνει στην πλάτη τους το καπιταλιστικό σύστημα, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους...

... συγκάλυψης

Λες και είναι ο εργατόκοσμος (και όχι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ) που δεν επιλέγει τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα, επειδή δεν είναι «ανταποδοτικά», δεν φέρνουν δηλαδή κέρδη στο κεφάλαιο. Λες και είναι οι εργαζόμενοι (και όχι το αστικό κράτος και η τοπική διοίκηση) που κάνουν το σχεδιασμό με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου. Λες κι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός «σκοντάφτει» στην αυθαίρετη οικιστική δόμηση και όχι στην εμπορευματοποίηση της γης και στο χωροταξικό σχεδιασμό, που έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η «κολοκυθιά» που παίζεται πάνω στις πλάτες του λαού έχει στόχο να κρύψει την πραγματική αιτία αυτής και των προηγούμενων καταστροφών, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, στο βωμό του οποίου θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό, την καρδιά του προβλήματος, πρέπει να στοχεύσουν οι εργαζόμενοι.

Αρπακτικά

«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, που σέβεται τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τηρεί τη νομοθεσία και λέει όχι στην παρασιτική και αρπακτική συμπεριφορά επιχειρηματιών που επί δεκαετίες απομυζούσαν κρατικά κονδύλια και στο τέλος έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα «Πλαστικά Θράκης». Ο διαχωρισμός σε «καλούς» και «κακούς» καπιταλιστές, με κριτήριο το κατά πόσο σέβονται την εργατική νομοθεσία, γίνεται για να θολώσουν τα νερά. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φιλοδωρήσει το κεφάλαιο με μια στιβαρή αντεργατική νομοθεσία, που θεσμοποιεί και επιτείνει την άθλια κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Οσο για το πού και πώς θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους οι καπιταλιστές, κριτήριο δεν υπήρξε ποτέ ο «πατριωτισμός» τους, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος. Γι' αυτό άλλωστε ο καπιταλισμός έχει για «θεό» την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, την άρση οποιουδήποτε εμποδίου στην επένδυσή τους, όπου μπορούν να αποδώσουν περισσότερα. Οσο για τον παρασιτισμό, τον οποίο ξορκίζει ο πρωθυπουργός, ας ψάξει να τον βρει στην ίδια τη λειτουργία του κεφαλαίου στην παραγωγή, εκεί όπου ο πλούτος που παράγουν με τον ιδρώτα τους οι πολλοί γίνεται κτήμα εκείνων που δεν χρειάζεται να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Αυτά είναι τα πραγματικά αρπακτικά και η κυβέρνηση (όπως και η προκάτοχοί της) τα ταΐζει στο στόμα...

Τώρα!

«Τώρα δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις», «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών», για «μικροπολιτική». Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που «φορέθηκαν» πολύ, μετά και το νέο έγκλημα στη Δυτική Αττική, τόσο από τα στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ. Τα ίδια, θυμίζουμε, έλεγαν και το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, τα ίδια και μετά το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό. Η προσπάθεια να βάλουν το λαό στη γωνία δεν πρέπει να περάσει. Ακριβώς τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να αποδώσουν τις ευθύνες στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουν μέτρα άμεσης ανακούφισης με ευθύνη του κράτους, αποζημιώσεις, έργα αντιπλημμυρικής και όχι μόνο προστασίας. Ακριβώς τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο και παρασέρνει στο διάβα της τις δικές τους ανάγκες. Τώρα είναι που πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πηγή του κακού, το καπιταλιστικό κέρδος και όσους το υπηρετούν.

Τους βόλεψε...

Το πόσο βόλεψε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η εκφυλιστική κατάσταση που ξετυλίχτηκε τις δυο προηγούμενες μέρες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων... δεν λέγεται! Ουσιαστικά, έτριβαν τα χέρια τους που μια γκρούπα έβαλε λουκέτο στο χώρο και εμπόδισε τον εορτασμό. Γιατί έτσι, δεν θα ακούγονταν τα καταγγελτικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου, που αποκτούν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα μετά τους εναγκαλισμούς Τσίπρα - Τραμπ και την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για το λαό μας.

Και έφτασαν σε τέτοιο σημείο να μην κρύβουν τη χαρά τους οι ΣΥΡΙΖΑίοι, που σε ψήφισμα που κατέβασε η παράταξή τους («Μπλόκο») στο φοιτητικό σύλλογο του Φυσικού Αθήνας, ουσιαστικά ταυτίζεται με την αντικομμουνιστική ρητορική της γκρούπας που εμπόδισε τον εορτασμό! Στην ανακοίνωση που μοίραζε η ομαδούλα που έβαλε λουκέτο στο Πολυτεχνείο, ανάμεσα σε διάφορα που έγραφε και μαρτυρούσαν «τρικυμία εν κρανίω», κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι τάχα απουσίαζε από την εξέγερση του 1973 και στη συνέχεια την καπηλεύτηκε κι ότι γι' αυτό η εν λόγω γκρούπα αποφάσισε να σπάσει την «καπηλεία της εξέγερσης» και να ακυρώσει «το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα λοιπόν, το ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Πρακτικές αποκλεισμού που διέπονται από μια λογική ιδιοκτησίας της ιστορίας, της μνήμης και των αγώνων του κινήματος, ουδεμία σχέση έχουν με τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι περιθωριοποιημένες και υπονομεύουν το ίδιο το κίνημα. Οι πρακτικές αυτές όμως δεν προέκυψαν σήμερα. Βαρύτατες ευθύνες φέρουν και οι πολιτικές δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησαν ως ιδιοκτήτες του φοιτητικού κινήματος, υιοθετώντας λογικές αποκλεισμού σε όποιον δεν συμφωνούσε μαζί τους, τόσο από τις θεσμικές όσο και από τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι αυτοί που επικαλούνται διαρκώς το φοιτητικό κίνημα ενώ παράλληλα έχουν διαλύσει τις δομές και τις διαδικασίες του. Σπείρανε ανέμους και θερίζουν θύελλες».

Το ποιες δυνάμεις ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα σήμερα είναι βέβαια γνωστό. Ωστόσο, οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και να αθωώσουν τους ΔΑΠιτο-ΠΑΣΠίτες γι' αυτή την κατάσταση και να τη χρεώσουν στην Πανσπουδαστική! Το μόνο που έχουμε να τους πούμε είναι να χαίρονται τους συμμάχους τους! Και τον Τραμπ και την γκρούπα που τόσο πολύ τους βόλεψε, εμποδίζοντας τον εορτασμό...


Γ.Σ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org