Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
«Κακιά στιγμή» η κατολίσθηση...

Καμία ευθύνη, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποδίδεται στη διοίκηση της ΔΕΗ και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα που εξέδωσε η «ανεξάρτητη» τριμελής επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει το υπουργείο για την διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Στο πόρισμα αναφέρεται πως η κατολίσθηση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός ολόκληρου οικισμού και την πρόκληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ζημιών για τη ΔΕΗ, προήλθε εξαιτίας ενός συνδυασμού γεωλογικών παραγόντων, για τους οποίους αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι «ήταν υπό συνεχή διερεύνηση», «δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης τους». Με λίγα λόγια, δεν υπήρχε τίποτε το οποίο μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η καταστροφή κι επομένως δεν αναγνωρίζονται ευθύνες σε κανέναν. Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατολίσθηση είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές, υπολογίζοντας καταρχήν τα κατεστραμμένα εκσκαφικά μηχανήματα, αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, αλλά και τις τεράστιες ποσότητες λιγνίτη που πλέον θεωρούνται μη απολήψιμες. Οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ αποτιμούσαν το συνολικό ύψος της ζημιάς στα 500 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη ο «λογαριασμός» δεν έχει κλείσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ