Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12866

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί με το θράσος της να μιλάει για εργασιακά δικαιώματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  9
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτούν με νόμο οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και η κατάσχεση μισθών - συντάξεων

Ερώτηση στην Κομισιόν από τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σ. Ζαριανόπουλο


ΣΕΛ.  8

Απάντηση στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που «τρέχουν»

Με διαδικασίες «fast track» το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για όλους τους εργαζόμενους

  • Σε φάση εφαρμογής περνούν τα δεκάδες νέα προαπαιτούμενα της τρίτης «αξιολόγησης» και μάλιστα με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος». Στη βαριά αντιλαϊκή ατζέντα περιέχεται και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, που κατατίθεται στις 21 Νοέμβρη.
  • Από τα αντεργατικά μέτρα ξεχωρίζει το νομοσχέδιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, που ενσωματώνει την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ για παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και «διευθέτηση» με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του. Με απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο απαντάει η ΟΕΝΓΕ.
  • Τα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ: Αττική, 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις.

ΣΕΛ.  3,    10,    15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παράδεισος...

Περίσσεψε η υποκρισία με αφορμή τα «Paradise papers», άλλη μια υπόθεση απ' όπου ζέχνει η σήψη και η αδικία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, γραφιάδες που 365 μέρες το χρόνο στηρίζουν με λόγια και έργα το καπιταλιστικό σύστημα, το παρουσιάζουν στους λαούς ως μονόδρομο και «απαύγασμα» της ανθρώπινης Ιστορίας, «έκλαψαν» ξανά με κροκοδείλια δάκρυα για τις κοινωνικές ανισότητες που το σάπιο σύστημά τους γεννά και αναπαράγει, για τις «ελίτ» που προκαλούν, τη «διαφάνεια» που θα σώσει τους λαούς από την εκμετάλλευση, το «ηθικό» ζήτημα του ανήθικου, σάπιου συστήματος που υπηρετούν.

Σε μια άθλια προσπάθεια, ενδεικτική της καούρας τους να δείξουν το δέντρο για να κρύψουν το δάσος, οι «μπαλωματούδες» του καπιταλισμού, ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη, οι ευρωβουλευτές τους, φόρεσαν τη στολή του «Αη Γιώργη» που θα πατάξει το «τέρας» της φοροδιαφυγής, ζήτησαν... από την ΕΕ, την ένωση του κεφαλαίου που υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να θωρακίσει το νομοθετικό της πλαίσιο για να μη χάνει φορολογικά έσοδα, υποσχέθηκαν μια εκμετάλλευση... δίκαιη, «με κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης».

Εκείνοι που περνάνε το ένα πίσω απ' το άλλο τα μνημόνια στις πλάτες του λαού, που ξεριζώνουν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών προς χάριν της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ψηφίζουν φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους... αναξιοπαθούντες βιομήχανους και εφοπλιστές, που στήνουν σε κάθε χώρα «παραδείσους εκμετάλλευσης» και απευθύνουν καλέσματα στους «επενδυτές» με βάση το χαμηλό εργασιακό «κόστος», ανακάλυψαν, λέει, το «αίσχος των εξωχώριων παραδείσων».

Κι άρχισαν πάλι το παραμύθι του «δικαιότερου» καπιταλισμού, όπου ο τεράστιος πλούτος - τα τρισ. που παράγει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο και καρπώνεται κυριολεκτικά μια χούφτα από μετόχους-παράσιτα που δεν ξέρουν καν πού πέφτουν οι επιχειρήσεις «τους» - τάχα θα «αναδιανέμονται» στους εκμεταλλευόμενους, «θα στηρίζουν τις ανάγκες των πολλών», όπως λέει η κυβέρνηση. Το κτήνος της εκμετάλλευσης που θρέφουν θα γίνει «κουταβάκι» να γλείφει τις πληγές εκείνων που ξεζουμίζει και εξαθλιώνει...

Κι άρχισαν πάλι - την ώρα που ομολογούν ότι στο σάπιο σύστημά τους οι συναλλαγές αυτού του είδους είναι «νομιμότατες», την ώρα που ψηφίζουν τη μια πίσω απ' την άλλη τις ευρωενωσιακές οδηγίες για τα εμπορικά, τραπεζικά, μετοχικά και κάθε λογής «απόρρητα» των καπιταλιστών, κι έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων - τα παραμύθια περί... ελέγχου της φοροδιαφυγής.

Λες και τα 50 - 70 δισ. ευρώ που υπολογίζουν ότι χάνονται από φορολογικά έσοδα στην ΕΕ, θα πάνε για εκείνα που οι ίδιοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους πετσόκοψαν από Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, θα ξαναμπούν στα ασφαλιστικά ταμεία που οι ίδιοι λεηλάτησαν για να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την κρίση του.

Δεν τους πειράζει η απάτη που βγάζει μάτι, αρκεί οι λαοί να κυνηγάνε επί ματαίω ένα «δικαιότερο» εκμεταλλευτικό σύστημα, να στοιχίζονται πίσω από τις κάθε φορά κόντρες ιμπεριαλιστικών κέντρων και επιχειρηματικών ομίλων, που βγάζουν κάθε τόσο τα άπλυτα ο ένας του άλλου στη φόρα. Αρκεί η εργατική τάξη να μην αμφισβητήσει το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, να μη διεκδικήσει την εξουσία και τον τεράστιο πλούτο που η ίδια παράγει. Αρκεί, δηλαδή, τίποτα να μην ταράζει τον «παράδεισο» του κεφαλαίου...ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Σπουδές χωρίς εμπόδια, δουλειά με δικαιώματα!

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με αποφάσεις των Συλλόγων τους. Κάλεσμα συμμετοχής και στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.


ΣΕΛ.  17


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από το λιμάνι!

ΣΕΛ.  5
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Προσαρμογές» με την Ελλάδα σε επικίνδυνους ρόλους

ΣΕΛ.  4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 34,54% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

ΣΕΛ.  7
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Τρομοκρατεί Πακιστανούς εργάτες και χαριεντίζεται με εκπροσώπους του πακιστανικού κράτους!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  6
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση στα δικαστήρια

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org