Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα συλλαλητήρια

Συλλαλητήρια σήμερα, Πέμπτη, έχουν οριστεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 7.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 6 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιαννιτσά, 6.30 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καστοριά, 6.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., πλατάνι (συντριβάνι)

Κέρκυρα, 6 μ.μ., Σαρόκο

Κεφαλονιά, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια

Κως, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λευκάδα, 7 μ.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πάτρα, 6.30 μ.μ., πικετοφορίες σε Ζαρουχλέικα (Ανθείας και Ευβοίας) και Αγυιά (πλατεία Παναχαϊκής)

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειος

Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

  • Το Σάββατο 11 Νοέμβρη:

Γιάννενα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ., στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά σωματεία και Επιτροπές Αγώνα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Αττικής.

Πλατεία Ομονοίας: Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς από τους δήμους της Δυτικής Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας, του δήμου Αθήνας και του Γαλατσίου, του Βορείου Τομέα της Αθήνας, των δήμων του Λαυρίου και της περιοχής των Μεσογείων, των δήμων του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

Πλατεία Μοναστηρακίου: ΟΒΣΑ, κλαδικά σωματεία ΕΒΕ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών της Α' Αθήνας, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς από τους δήμους του Πειραιά και του Νότιου Τομέα της Αθήνας.

Προπύλαια: Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που οργανώνουν Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Σήμερα τα συλλαλητήρια ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης

-- Σωματεία και μαζικοί φορείς Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης: Ετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κομοτηνή

-- Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Συνέντευξη μπροστά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, με τον πρόεδρό του, Σπ. Κωνσταντά

-- Κλαδικό Συνδικάτο Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας: Ρεπορτάζ από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου

Να μη λείψει κανείς από τα σημερινά συλλαλητήρια!

Στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στην Αττική - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου το αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις σήμερα
Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις σήμερα
Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σε δεκάδες πόλεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν αγωνιστική απάντηση ενάντια στο νέο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης που ήδη ξεδιπλώνεται σε μια σειρά από μέτωπα, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο κατά παραγγελία του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προετοίμασαν τα σημερινά συλλαλητήρια, βρίσκονται τα μέτρα που προωθούνται με μοχλό την 3η «αξιολόγηση» αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. «Κάθε "αξιολόγηση" τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας», είναι το σύνθημα που συνοψίζει το κάλεσμα των σωματείων. Πολύ περισσότερο που ανάμεσα στις «εκκρεμότητες» που διευθετεί η τρέχουσα «αξιολόγηση» περιλαμβάνονται τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο απεργιακό δικαίωμα, στην οργάνωση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων.

«Μην ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, προετοιμάσου τώρα για απεργία», ετοιμάζονται να φωνάξουν και σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι τα συλλαλητήρια να αποτελέσουν βήμα κλιμάκωσης της πάλης και με πανελλαδική απεργία.

Στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στο συνδικαλιστικό νόμο, προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, τα σωματεία Οικοδόμων Καρλοβάσου, Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτισμό Σάμου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».

«Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων». Η βασική δέσμη αιτημάτων, όπως συνοψίζεται στην αφίσα του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια, αναδεικνύεται σε συνδετικό κρίκο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς. Σήμερα, οι εργαζόμενοι που παλεύουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που αγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, πρέπει να πάρουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων, διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους μέσα από τα συλλαλητήρια.

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις απευθύνουν ακόμα η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», καθώς και η Πρωτοβουλία Αποστράτων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Απεργίες σε εργοτάξια και στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Σε μέρα απεργίας έχουν μετατρέψει τη σημερινή μέρα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και στο εργοτάξιο κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στους προαναφερόμενους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων εργασίας. Εχοντας ήδη οργανώσει με επιτυχία απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι κάνουν σήμερα ένα βήμα συντονισμού του αγώνα τους. Μαζί με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, το Συνδικάτο καλεί να μη λείψει κανείς από το απογευματινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Με απεργία απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για το χρόνο εργασίας τους, που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για τα απογευματινά συλλαλητήρια.

Στη Θεσσαλονίκη

Συμβολικό αποκλεισμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες από δυο ώρες στάθηκαν μπροστά από το ΕΒΕΘ, το στρατηγείο του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία οι εργαζόμενοι και ο λαός. Απλωσαν στην είσοδο του κτιρίου ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά» και έγραψαν με σπρέι δεξιά και αριστερά αλλά και στο πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία και τις ΣΣΕ», «Η ανάπτυξή σας δολοφονεί εργάτες».

Παράλληλα, από το πρωί συνεχίστηκαν από εργατικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης οι εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου. Το απόγευμα, το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα μεταφέρθηκε και μέσα από αυτοκινητοπομπές που πέρασαν από τις γειτονιές της πόλης.

Από χτες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες, με συλλαλητήρια σε Λάρισα και Καρδίτσα και πικετοφορία στην Ελασσόνα. Σήμερα ακολουθούν ο Βόλος και τα Τρίκαλα.

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) στην κεντρική πλατεία της πόλης, συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες, μικροεπαγγελματίες και μικρέμποροι, γυναίκες, φοιτητές και σπουδαστές. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γ. Μπλέκος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε: «Η σημερινή μας είναι μια ακόμα μάχη, μέσα στο συνολικό σχεδιασμό της ασταμάτητης πάλης μας απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνησή τους και ταυτόχρονα σαφής προειδοποίηση ότι θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους». Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Καρδίτσας, στην οποία μίλησε ο Στ. Σαρειδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, ενώ ακολούθησε πορεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΣΑΠΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ενίσχυση του Συνδικάτου και της πάλης με γερά πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς

Η άνοδος της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων του κλάδου βρέθηκε στο επίκεντρο της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συνδικάτου

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ»
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ»
«Να αποκτήσει το κλαδικό Συνδικάτο γερά πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς». «Οργάνωση όλο και περισσότερων εργαζομένων από όλα τα εργοστάσια, ειδικά από το ευαίσθητο τμήμα των μεταναστών που αποτελούν το 25% του κλάδου». «Αποφασιστική συμβολή στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος, ώστε να γίνει πιο ρωμαλέο, πιο μαχητικό, διεκδικητικό, που να αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου και των κομμάτων του».

Οι παραπάνω είναι ορισμένοι από τους στόχους που συζήτησε και υιοθέτησε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/10 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ενοποίησης της Πανελλήνιας Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών και του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Η συνέλευση εξέλεξε εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 26 Νοέμβρη.

«Η ζωή μας καύσιμη ύλη για την ανάπτυξή τους...»

Οπως αναδείχθηκε τόσο από την εισήγηση του προέδρου του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκου Ξουράφη, όσο και από τις τοποθετήσεις εργαζομένων, οι στόχοι αυτοί επιβάλλονται από τις ίδιες τις εξελίξεις στον κλάδο, την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και την ανάγκη να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση, να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους.

Τα μονοπώλια που κυριαρχούν στον κλάδο, πατώντας πάνω και στο αντεργατικό πλαίσιο που ενισχύει διαρκώς προς όφελος του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρίσκονται σε φάση επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων (συγχωνεύσεις, κλείσιμο μονάδων, νέες συνεργασίες κ.ο.κ) για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους, οι οποίες περνάνε ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

«Καύσιμη ύλη για την ανάπτυξή τους είναι οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, οι κατακρεουργημένες συντάξεις, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι δεκάδες νεκροί από τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και την άγρια εκμετάλλευση», ανέφερε εισηγητικά ο Ν. Ξουράφης.

Για παράδειγμα, η «UNILEVER» πουλάει εντός του 2018 ό,τι έχει σχέση με λάδια και μαργαρίνες (δηλαδή τις μονάδες παραγωγής των σημάτων «Αλτις», «Βιτάμ», «Ελάνθη», «Φλώρα», «Becel» κ.ά.), «γιατί δεν είναι πλέον στις στρατηγικές του ομίλου», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί σε άλλες κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες (απορρυπαντικά ρούχων, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά χώρου, παγωτά και τα σήματα «Knorr» και «Hellmann's»). Τα προς πώληση τμήματα τα μεταφέρει από του Ρέντη στο εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ» στην Πειραιώς, το οποίο και επίσης θα πουληθεί. Οσο για τους κοντά 500 εργαζόμενους, είναι «στον αέρα», αφού το «τοπίο είναι θολό»...

Αντίστοιχα, η «ΜΙΝΕΡΒΑ», η οποία το 2016 κατέγραψε κέρδη πάνω από 2 εκατ. ευρώ και ετοιμάζεται για αύξηση των εξαγωγών της, στις διαπραγματεύσεις με το σωματείο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απαίτησε ή απολύσεις ή «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Συνολικά στις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε σε σαπουνάδικα και ελαιουργεία, είτε σε επιχειρήσεις χημικής βιομηχανίας, τα κέρδη της εργοδοσίας πατάνε πάνω στην εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει στους εργάτες.

Ηταν χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν και στη συνέλευση, όπως το εργοστάσιο «Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ» που παράγει πλαστικές και χάρτινες σακούλες και συσκευασίες, όπου οι εργάτες έκαναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, ο «Παπουτσάνης» όπου η εργοδοσία κατάργησε μια σειρά κατακτήσεις (τα λεγόμενα «εθιμοτυπικά»), προχώρησε σε διώξεις σε βάρος εργαζομένων, προσπάθησε να αλλάξει ωράριο στους εργαζόμενους στο τμήμα πλαστικών κ.ά.

Σημαντική πείρα στη συζήτηση, μαγιά για τη συνέχεια

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας τροφοδοτείται από την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φτάνει τώρα «να φέρνει νέα νομοθετικά εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη απεργιακών αγώνων», ανέφερε ο Ν. Ξουράφης και υπογράμμισε: «Απάντηση είναι η άνοδος του βαθμού οργάνωσής μας. Γι' αυτόν το λόγο και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, παρά την τρομοκρατία, τα εμπόδια που υπάρχουν, να οργανωθούν, να γίνουν μέλη του συνδικάτου, να δημιουργήσουν επιτροπές παντού, να υπερασπιστούν τα συνδικάτα που παλεύουν ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ».

Και όπως φάνηκε από τη συζήτηση στη συνέλευση, υπάρχει καλή μαγιά...

Ο Λευτέρης από την «ΕΛΑΪΣ» αναφέρθηκε στην πείρα από την πρόσφατη 24ωρη απεργία, από τη δράση που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι για να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματά τους από τους σχεδιασμούς της «UNILEVER»: «Το κλαδικό μας σωματείο αποφάσισε και κήρυξε 24ωρη απεργία. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου αρνήθηκε να πάρει τέτοια απόφαση. Και όμως η απεργία μας είχε επιτυχία 100%. Στείλαμε το μήνυμα και αναγκάσαμε την εργοδοσία να ζητήσει συνάντηση. Τώρα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Από αυτό φαίνεται και γιατί θέλουν να βάλουν, με το νόμο για την απεργία που ετοιμάζουν, εμπόδια στη δράση των κλαδικών συνδικάτων. Τρομοκρατούνται οι εργοδότες μπροστά στην ταξική ενότητα των εργαζομένων. Αυτό έγινε σε ένα εργοστάσιο, φανταστείτε τι θα γινόταν αν τέτοια ενότητα έδειχναν όλοι οι εργαζόμενοι».

Ο Μουτάσα, από το Πακιστάν, εργαζόμενος στην «Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ», συμπλήρωσε ότι οι εργάτες του εργοστασίου «είδαμε τι δυνατή που είναι η ενότητα των εργατών μαζί με το σωματείο τους». Αναφέρθηκε στον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν το περασμένο καλοκαίρι ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ο εργοδότης όχι μόνο δεν τηρούσε κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αλλά ανάγκαζε τους εργαζόμενους στην ώρα του διαλείμματος να τρώνε δίπλα στις μηχανές, ενώ παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση από δεκάδες κάμερες. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις, έσπασαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και ανάγκασαν την εργοδοσία να φτιάξει τουαλέτες, αλλά και τραπεζαρία. «Τώρα είναι πολύ καλύτερα. Εχουμε και σωματειακή επιτροπή για να μην είμαστε μόνοι μας. Οσο πιο πολύ είμαστε που αγωνιζόμαστε, τόσο πιο καλά», τονίζει ο Μουτάσα.

«Εκεί που δουλεύω είμαστε 90 άτομα. Δεν μας έβαζαν ένσημα, δεν υπήρχαν καθόλου μέτρα ασφαλείας, ούτε καν μάσκες. Συνάδελφοι λιποθυμούσαν από την κούραση και τις αναθυμιάσεις. Αποφασίσαμε να πιέσουμε την εργοδοσία. Και μαζί με το σωματείο αναγκάστηκε να ανεβάσει τα μεροκάματα, να μας βάλει ένσημα», ανέφερε ο Ζαχίρ, επίσης από το Πακιστάν, εργαζόμενος σε επιχείρηση του κλάδου.

Στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ανάγκασαν να πάρει η εργοδοσία αναφέρθηκε ο Δημήτρης από την «Πλεξιγκλάς», ενώ ο Ορέστης, από άλλη επιχείρηση του κλάδου, συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας. Οργάνωση, γερά πόδια του σωματείου σε κάθε τόπο δουλειάς, με εργοστασιακές επιτροπές, για να σηκώσουμε ανάστημα. Μπορεί με συναίνεση και "κοινωνικό διάλογο" όπως κάνουν οι χαρτογιακάδες στη ΓΣΕΕ να αυξηθεί ο μισθός μας; Να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας;».

«Εμείς έχουμε τη δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!»

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργοστασιακές επιτροπές χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλη την Αττική, ώστε να δημιουργήσουμε κλίμα διεκδικητικό, μαχητικό, αποφασιστικό. Να συμβάλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η εργατική τάξη να δώσει χωρίς καθυστέρηση τη δική της απάντηση στον ΣΕΒ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, στη μεγαλοεργοδοσία και τα κόμματα της κυβέρνησης, της ΕΕ, τους περιβόητους "θεσμούς" αλλά και τους ανθρώπους τους στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.

Μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη όχι μόνο για απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά για τη διεκδίκηση των αναγκών μας, των δικαιωμάτων μας, των απωλειών που είχαμε και έχουμε», ανέφερε ο Ν. Ξουράφης και πρόσθεσε:

«Δεν μας αρμόζει αυτή η χαμοζωή που μας καταδικάζουν. Το σωματείο μας αποκτάει πείρα, αντλεί διδάγματα από τη συμμετοχή του στους πρόσφατους αγώνες που πήρε μέρος. Οι αγώνες που έγιναν ενισχύουν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργαζομένων με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τις δυσκολίες. Αυτό το κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο μαχητικό, πιο ρωμαλέο αμφισβητώντας την κυριαρχία τους. Εχουμε ανάγκη από εργατικό, λαϊκό κίνημα ανατροπής, που να εκφράζει τους καημούς των εργαζομένων. Σε αυτόν το δρόμο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης βάδιζε, βαδίζει και θα βαδίζει το σωματείο μας. Τώρα απαιτείται ξεσηκωμός, συσπείρωση στο συνδικάτο. Δίνουμε ταξική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Εμείς έχουμε τη δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!».

Περιοδείες από την ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιεί η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., περιοδεία με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια, μέλος της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί στους ΟΤΑ. Επίσης, στις 10 π.μ., περιοδεία θα πραγματοποιηθεί στο Δασαρχείο, την Πυροσβεστική και τη ΔΕΗ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Απαντούν στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης με συλλαλητήριο στις 14 Νοέμβρη

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εκπροσώπους σωματείων και άλλων φορέων για τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση

Συλλαλητήριο - απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού οργανώνουν την Τρίτη 14/11, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στις 6 μ.μ., εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοέμβρη.

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις, σωματεία και φορείς της περιοχής καλούν το λαό να «υποδεχθεί» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που φέρνουν κι άλλα βάρβαρα μέτρα με την τρίτη «αξιολόγηση». Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση να τους υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς καλούν τον εργαζόμενο λαό να περάσει στην αντεπίθεση, να προτάξει τις δικές του διεκδικήσεις, την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Για την οργανωμένη μετάβαση στο συλλαλητήριο δρομολογούνται λεωφορεία από: Αλεξανδρούπολη (4.30 μ.μ., μπροστά από το Δημαρχείο), Ξάνθη (4.30 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (4 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο), Δράμα (3 μ.μ., από κεντρική πλατεία).

Αντιλαϊκός ο λογαριασμός και της κρίσης και της «δίκαιης ανάπτυξης»

Ο εργαζόμενος λαός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης πλήρωσε ακριβά την καπιταλιστική κρίση. Την πλήρωσε με την τεράστια ανεργία, τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες, για μεγαλύτερη κερδοφορία ή λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους, όπως με το πρόσφατο παράδειγμα του εργοστασίου του «Μαΐλη» στον Εβρο, που μεταφέρει την παραγωγή στην Πολωνία. Με τις μειώσεις μισθών, ακόμα και σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστια κερδοφορία, που έκαναν νέες επενδύσεις. Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα σε ποσοστά μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, μερικής απασχόλησης και συμβάσεις ενός μήνα.

Μια σειρά παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι και η περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχονται κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, στηρίζεται στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Εμβληματικό παράδειγμα «υγιούς» επιχειρηματικότητας αποτελεί η περίπτωση του ομίλου Λαυρεντιάδη, που έβαλε στο χέρι την πρώην ΒΦΛ και στη συνέχεια επέβαλε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις και δικαστικές διώξεις όσων εργαζομένων δεν συναίνεσαν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους.

Η «Ενεργειακή ΑΕ» έκανε δεκάδες προσλήψεις για τις ανάγκες των νέων γεωτρήσεων, που ωστόσο καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικαιώματα που κατοχύρωσαν με τη Συλλογικοί Σύμβαση οι «μόνιμοι». Αφορούν αποκλειστικά προσλήψεις μέσω εργολάβων με μισθούς πείνας, σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγιεινή και ασφάλεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο τουρισμός στη Θάσο, που έφτασε στο τοπ της ιστορίας του με 100% πληρότητα, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει έως και 40% του εισοδήματός τους από μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια και σχέδια του παρελθόντος

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους Σωματείων και Συλλόγων για τη σημασία που έχει να συμμετέχει μαζικά ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής στο συλλαλητήριο της Κομοτηνής, να πάρει θέση στην πορεία συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Η Βάσω Μπράτσου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «SELECTA HELLAS», δήλωσε: «Η επένδυση της "SELECTA" στο Νέστο Καβάλας πραγματοποιήθηκε πριν ενάμιση χρόνο και εγκαινιάστηκε "μετά βαΐων και κλάδων", με κορυφαίους υπουργούς να την επισκέπτονται, κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη. Ολοι τότε με ένα στόμα εξήραν αυτήν τη νέα "επενδυτική προσπάθεια" ως παράδειγμα της "δίκαιης ανάπτυξης". Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και έρχεται να συντρίψει τις αυταπάτες που καλλιέργησαν όλοι μαζί - κυβέρνηση, ΝΔ, Τοπική Διοίκηση - στο λαό της περιοχής: Οι εργαζόμενοι παραμένουν με το επαίσχυντο καθεστώς του εργόσημου, αν και δεν είναι εργάτες γης, χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας.

Γι' αυτό πήραμε την απόφαση να οργανωθούμε και να παλέψουμε, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από πλευράς της εργοδοσίας. Φτιάξαμε το δικό μας σωματείο, πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας, κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου. Γι' αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα χέρι - χέρι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, να δώσουμε βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο στην Κομοτηνή».

Ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης, σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της, και εδώ στην Κομοτηνή, τη μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην κοροϊδία που θέλει να πλασάρει. Οι εργαζόμενοι έχουμε την πείρα και άλλων αναπτυξιακών συνεδρίων - επενδυτικών σχεδίων του παρελθόντος στην περιοχή μας, που μεταφράστηκαν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο και τελικά ανεργία για τους εργαζόμενους της Βιομηχανικής Περιοχής. Τα παραδείγματα του Ομίλου Λαναρά, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΟΞΥΜΑΧΟΝ, της ALUCOM είναι κάποια από τα δεκάδες της περιοχής μας.

Την "ανάπτυξή" τους την "γεύονται" καλά οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες του νομού, που παρά την κερδοφορία τους, τις επενδύσεις τους, προχωράνε σε μειώσεις μισθών, σε απολύσεις, όπως στη ζυθοποιία "Βεργίνα". Αλλά και οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, με ωράρια - "λάστιχο", μετρώντας συνεχώς νέες απώλειες στους μισθούς τους».

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί του κεφαλαίου δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού

Ο Διονύσης Κλάδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», επισημαίνει: «Ο στόχος για μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων είναι στόχος του κεφαλαίου, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Οι εργαζόμενοι δεν θα δουν κανένα όφελος. Τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου που υπάρχουν στην περιοχή (πετρέλαιο, γεωθερμία κ.ά.) θα δοθούν βορά στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσουν τα κέρδη του.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το μήλον της έριδος για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων. Καθόλου δεν μας εξασφαλίζουν από μια πιθανή πολεμική σύρραξη, ίσα - ίσα μας φέρνουν πιο κοντά αν δει κανείς τι έχουν περάσει οι λαοί που ζουν σε αντίστοιχες περιοχές - με πρόσφατα παραδείγματα την Ουκρανία, Συρία κ.τ.λ. Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟική βάση, που μας εμπλέκει πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Κάλεσμα για δυναμικό «παρών» από αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες

Ο Θόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», εκλεγμένος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και μέλος στο ΔΣ της ΕΣΕΕ, σημείωσε: «Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βυθίζονται συνεχώς στα χρέη ως αποτέλεσμα τις φιλομονοπωλιακής πολιτικής που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση. Δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν και φέτος, χιλιάδες είναι οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, εκατοντάδες χιλιάδες ζουν στην κόψη του ξυραφιού και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά για τις οικογένειές τους. Αυτός είναι πολύ ισχυρός λόγος για να δώσουν μαζικά το "παρών" όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής στο συλλαλητήριο. Ο αγώνας μας είναι η μόνη απάντηση, με σημασία και προοπτική, απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε».

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», δήλωσε: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουμε χορτάσει από συνέδρια, ημερίδες, συσκέψεις, δηλώσεις συμπάθειας και παχιά λόγια. Η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων μας τσακίζει. Η ζωή μας χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Στην αντιπλημμυρική προστασία δεν έγινε τίποτα. Οι υποδομές για την άρδευση και αποστράγγιση των χωραφιών εγκαταλείφθηκαν. Τρανό παράδειγμα το σιφόνι στα Κόμαρα. Το Κτηνιατρικό Κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα παραμένει ανενεργό και τα κοπάδια μας στο έλεος των εξωτικών νοσημάτων. Κοντά σε όλα αυτά έχουμε και τα αγροτοδικεία που συνεχίζονται: 24 Νοέμβρη στην Ορεστιάδα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μέλη της διοίκηση της Ομοσπονδίας για τους περσινούς αγώνες.

Εμείς καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Εβρου να διατρανώσουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους την αντίθεσή μας στην πολιτική τους που μας εξοντώνει».

Τη συμμετοχή τους ετοιμάζουν και οι φοιτητές

Η Κατερίνα Κορδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, επισημαίνει: «Ο Σύλλογός μας πήρε απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση να ενώσει τη φωνή του μαζί με τον λαό εκείνη τη μέρα και να βγει στο δρόμο, συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δικαιώματά μας. Εκατοντάδες φοιτητές, την ώρα που η διοίκηση του Δημοκρίτειου διακηρύττει τη δημιουργία νέων "campus" σε βάθος χρόνου σε όλες τις πόλεις, με κατασκευή νέων κτιρίων, συνεχίζουν να βλέπουν ένα δωμάτιο στις εστίες σαν μακρινό όνειρο. Αρκετοί φοιτητές, παρότι είναι επιλογή τους η κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας, πετιούνται απ' έξω με βάση την εξέταση δύο μαθημάτων, λόγω του ότι δεν υπάρχουν αρκετά κονδύλια για επόπτες ώστε να κάνουμε όλοι πρακτική.

Την ίδια ώρα που 3εκατ. ευρώ κλάπηκαν σε μια νύχτα από τα αποθεματικά του ΔΠΘ για να χρησιμοποιηθούν στο κλείσιμο των "αξιολογήσεων", οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους εκτός Κομοτηνής πληρώνουν τα μεταφορικά τους και τα αναλώσιμά τους. Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο πανηγυρίζει ότι η σίτιση λειτουργεί κανονικά, η λέσχη των εστιών βρίσκεται στον "αέρα" για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί για όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ στην κάτω λέσχη η ουρά φτάνει μέχρι το κυλικείο και η ποιότητα του φαγητού είναι κακή.

Οι φοιτητές και σπουδαστές δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με πιο δυνατό Συνδικάτο θα δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Μπροστά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρό του, Σπ. Κωνσταντά

Σε μια βδομάδα, την Πέμπτη 16/11, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Μπροστά σε αυτήν τη μάχη που ολοκληρώνεται στις 2 Δεκέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Σπύρο Κωνσταντά, για τη σημασία των αρχαιρεσιών, την πείρα που βγαίνει από την προηγούμενη δράση του Συνδικάτου και τα ζητήματα που ιεραρχεί για το επόμενο διάστημα.

***

-- Σε ποιους απευθύνεται το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες του και τι σημασία έχει η μαζική συμμετοχή σε αυτές;

-- Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές του Συνδικάτου μας όλων των εργαζομένων στους δήμους και στην Περιφέρεια, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας: Μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, προγράμματα του ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι, πρακτικάριοι, υπεργολαβικοί. Καλούμε όλους όσους αγωνιστήκαμε μαζί, όσους γνώρισαν την αγωνιστική μας δράση, τη δύναμη και την οργάνωση του Συνδικάτου, να έρθουν να ψηφίσουν, να δυναμώσουν το Συνδικάτο μας, ώστε από αύριο, με καλύτερους όρους, να δίνουμε μαζί τη μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Ιδιαίτερα καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους με τους οποίους δώσαμε μαζί τη μεγάλη, μαζική, πολύχρονη μάχη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και τους συναδέλφους με προγράμματα του ΟΑΕΔ, που με μαζικές κινητοποιήσεις διεκδικήσαμε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους μόνιμους. Τους καλούμε να δώσουν δύναμη στη δικιά τους δύναμη, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές του Συνδικάτου. Οι χιλιάδες συμβασιούχοι που παραμένουν στη δουλειά, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που πλέον έχουν άδειες, κανονικό ωράριο και δεν κινδυνεύουν πίσω από τα απορριμματοφόρα, αποδεικνύουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί, με σωστή οργάνωση και προσανατολισμό, να έχει αποτελέσματα, κόντρα στη λογική τού «τίποτα δε γίνεται».

Καλούμε τις Επιτροπές Αγώνα κάθε δήμου, κάθε εργαζόμενο να κάνει δικιά του υπόθεση τη μάχη των εκλογών.

Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι εργαλείο έχουν στα χέρια τους σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας. Πόσο σημαντικό είναι να οργανώνονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, τι δυνατότητες έχει ανοίξει το Συνδικάτο μας για την οργάνωση αγώνων στον κλάδο, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ταξικό προσανατολισμό. Πόσο αποτελεσματικότερα οργανώνεται η παρέμβαση των ταξικών σωματείων, πόσο διευκολύνεται η παρέμβαση του συνόλου των δυνάμεών μας.

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές θα ενισχύσει σημαντικά την παραπέρα δράση μας. Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση είναι μεγάλη και εμείς θα δώσουμε έως την τελευταία στιγμή τη μάχη για να εκφραστεί στην πράξη. Δυνατό Συνδικάτο σημαίνει κίνημα ικανό να βάλει εμπόδια στις πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου που καταστρέφουν τις ζωές μας, σημαίνει αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Αγώνες που αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

-- Ποια στοιχεία ξεχωρίζουν στον απολογισμό δράσης στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες; Ποια μέτωπα άνοιξε το Συνδικάτο και τι πείρα βγαίνει από αυτές τις παρεμβάσεις;

-- Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι εξαιτίας της δράσης του Συνδικάτου μας, μπόρεσαν και οργανώθηκαν αγώνες που αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στη διεκδίκηση των αναγκών τους. Ενοποιήθηκε και οργανώθηκε καλύτερα η δράση μας.

Πέρα από τον αγώνα για τα δικαιώματα των συμβασιούχων και των εργαζομένων με προγράμματα, το Συνδικάτο έδωσε μεγάλες μάχες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Διεκδικήσαμε την επαναφορά όλων των απωλειών μας σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Ανοίξαμε το κρίσιμο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας, ενημερώσαμε με ημερίδα τους εργαζομένους, σε έναν κλάδο που μετράει δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Καταγγείλαμε εργατικά «ατυχήματα» που επιχειρήθηκε να αποσιωπηθούν, οργανώσαμε μαζικές δράσεις για τα εργοδοτικά εγκλήματα. Απαιτήσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παλέψαμε απέναντι σε κάθε απόλυση, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας που τσακίζει κόκαλα. Παλέψαμε για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπρώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Προκηρύξαμε απεργίες, στάσεις εργασίας, οργανώσαμε συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, για να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα τον αγώνα μας.

Ταυτόχρονα, ενώσαμε τον αγώνα μας με τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συμμετείχαμε στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε και εξειδικεύσαμε το αγωνιστικό του πλαίσιο στον κλάδο. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να αποτρέψει την επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, επιχειρηματικών ομίλων. Η μαζικοποίηση του Συνδικάτου θα αποτελέσει βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, θα ενισχύσει τη δυνατότητα το κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση.

Σχέδιο δράσης για να παίρνουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους

-- Τι πρωτοβουλίες παίρνει το Συνδικάτο προκειμένου αυτή η δράση να αγκαλιάζει όλο τον κλάδο, να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενεργό ρόλο στη ζωή και τη δράση του;

-- Σχεδιάζουμε τη δράση έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να παίρνουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Βασικό εργαλείο είναι οι Επιτροπές Αγώνα που στήθηκαν δίπλα στο Συνδικάτο μας, τόσο για τους συμβασιούχους όσο και για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η πείρα από τη δράση τους είναι πολύ θετική, καθώς συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο στην οργάνωση του αγώνα, όσο και την κρίσιμη στιγμή, στη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, ενισχύουμε την προσπάθεια για δημιουργία παραρτημάτων. Ηδη λειτουργούν δύο, στον Πειραιά και στα Βόρεια, ενώ πλέον έχει προσωρινή διοίκηση και το νεοσύστατο παράρτημα των Δυτικών. Η λειτουργία των παραρτημάτων διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και το σχεδιασμό του αγώνα, την υλοποίηση όλων όσων αποφασίζονται.

Επίσης επιδιώκουμε την ίδρυση Σωματειακών Επιτροπών σε μεγάλους κομβικούς δήμους, με πολλούς εργαζόμενους, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη ζωή του Συνδικάτου, να εξειδικεύεται καλύτερα η παρέμβασή μας. Ηδη λειτουργεί Σωματειακή Επιτροπή στο Περιστέρι, ενώ συγκροτήθηκε και στην Αθήνα.

Τέλος, για να αγκαλιάσουμε το σύνολο της ζωής των εργαζομένων, έχουμε καθιερώσει μια σειρά από δράσεις, όπως ετήσια εκδρομή, ορχήστρα του Συνδικάτου, λαϊκά γλέντια, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες.

-- Τι εμπόδια έχει να υπερνικήσει αυτή η προσπάθεια;

-- Το βασικότερο εμπόδιο είναι ότι σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, ακόμα κι όταν εκδηλώνονται αγωνιστικά ξεσπάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει διάρκεια σε αυτές τις πρωτοβουλίες και στην πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές. Αναμετρώμενοι με αδυναμίες που εντοπίζουμε, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε μεγαλύτερη ζωντάνια στη ζωή του Συνδικάτου, να διευρύνουμε τη θεματολογία των συναντήσεων, να βελτιώσουμε το περιεχόμενό τους.

Σημαντικό επίσης εμπόδιο είναι η λογική της ανάθεσης, που για χρόνια έχει καλλιεργήσει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που αποτελεί την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ακόμα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας διασπά τον κλάδο, ουσιαστικά πετάει έξω από τη ζωή των σωματείων τούς εργαζόμενους που εργάζονται με τις χειρότερες σχέσεις εργασίας, το τμήμα εκείνο των εργαζομένων που όλο και διευρύνεται. Βέβαια, ανάλογα αποτελέσματα έχει και η τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, να λειτουργεί σαν αμορτισέρ, απορροφώντας κάθε αγωνιστικό κραδασμό, προκαλώντας έτσι την απογοήτευση και την αποστράτευση των εργαζομένων από τη συλλογική δράση. Χαρακτηριστική είναι για παράδειγμα η υπονομευτική στάση της στον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.

Κρίσιμες οι μάχες του επόμενου διαστήματος

-- Για το επόμενο διάστημα, ποια είναι τα βασικά ζητήματα που ιεραρχεί το Συνδικάτο;

-- Καταρχήν η πάλη ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις των μνημονίων και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση και στον κλάδο μας. Στην ίδια ρότα κινείται η πλειοψηφία των δημάρχων και της Περιφέρειας, που υλοποιεί πρόθυμα αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Μεταξύ των κρίσιμων προβλημάτων που οφείλονται σε αυτήν την πολιτική είναι το εργοδοτικό έγκλημα διαρκείας στα αμαξοστάσια, όπου έχουμε 34 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο σημειώνονται τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει «κανονικότητα» στην καθαριότητα να ξεκινάνε από το σπίτι τους οι συνάδελφοι για δουλειά και να μη γυρίζουν πίσω ή να μη γυρίζουν ολόκληροι. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων.

Διεκδικούμε επίσης την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλες τις υπηρεσίες που η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτός ο αγώνας που οδήγησε σε πολυήμερες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, δεν έχει τελειώσει. Μπορεί η κυβέρνηση υπό την πίεση του αγώνα μας να δηλώνει ότι θα προκηρύξει θέσεις μόνιμης απασχόλησης, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες. Ο αγώνας θα τελειώσει μόνο όταν η κυβέρνηση μετατρέψει όλες τις συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Αγωνιζόμαστε να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης. Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Αντιπαλεύουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία των συνδικάτων, την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων. Τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας απαιτούν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς για να υλοποιηθούν, γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Δεν θα τους περάσει! Προετοιμαζόμαστε για Γενική Απεργία.

Παίρνουμε επίσης πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών ανά δήμο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η αντιδραστική «αξιολόγηση», που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Μαζί με τη στοχοθεσία και τα νέα οργανογράμματα θα οδηγήσει σε κατάργηση υπηρεσιών. Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την «αξιολόγηση» γιατί είναι προϊόν βίας, τρομοκρατίας και απεργοσπασίας. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ξεπέρασαν κυβερνητικές φοβερές και έδωσαν νικηφόρα αυτήν τη μάχη. Καλούμε παράλληλα όλους τους συναδέλφους, και αυτούς που κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς «αξιολογήθηκαν», σε κοινό αγώνα ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ