Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Φέρνει μέτρα καταστολής των κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Την αποφασιστικότητά της να «τρέξει» αποφασιστικά τους πλειστηριασμούς σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προωθώντας ενισχυμένα μέτρα καταστολής σε βάρος των κινητοποιήσεων συνδικάτων και μαζικών φορέων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Επιχειρεί, μάλιστα, προκλητικά να καμουφλάρει τη δέσμευσή της στην αντιλαϊκή πολιτική με ψευδεπίγραφες επικλήσεις στην «ανάγκη για ασφάλεια των συμβολαιογράφων».

Συγκεκριμένα, χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος, ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών. Οι πρωτοβουλίες, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τα ΔΣ των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, θα κινηθούν σε δύο άξονες:

-- Πρώτον, σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ' έγκληση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

-- Δεύτερον, προβλέπεται ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, ώστε να διενεργούνται οι πλειστηριασμοί με «ασφάλεια», δηλαδή με καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Κατά τη σύσκεψη, τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα.

Στο φόντο αυτό, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και των σωματείων που συσπειρώνονται σε αυτό, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που απειλούν λαϊκές οικογένειες και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Ηδη, σε μια σειρά περιοχές, έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές που έχουν αναλάβει το συντονισμό των κινητοποιήσεων και την οργάνωση της προσπάθειας αυτής.

Σχεδιάζουν μαζικό «ξεσκαρτάρισμα», σφίγγουν τη θηλιά στα λαϊκά στρώματα

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που βέβαια εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της μαζικής εκκαθάρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα τόσο της τρέχουσας «αξιολόγησης» όσο και των διεργασιών που θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο, με φόντο και τους διαγνωστικούς ελέγχους που θα διενεργήσει η ΕΚΤ αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων και των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Στη «μεγάλη εικόνα» προβάλλει το ζήτημα της «τραπεζικής ένωσης» που προωθείται στην Ευρωζώνη, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, αναφορικά με τον επιμερισμό των κινδύνων, τη μελλοντική διαμόρφωση ενός «κοινού» ταμείου για την ασφάλιση των καταθέσεων κ.ά.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η μάζα των «προβληματικών» δανείων υπολογίζεται σήμερα περί το 1 τρισ. ευρώ, ενώ στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι ιταλικοί τραπεζικοί όμιλοι και βέβαια οι ελληνικοί, αναλογικά με το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων ως προς το συνολικό ύψος των πιστώσεων. Μάλιστα, στην ελληνική οικονομία η μάζα των «κόκκινων» δανείων (περί τα 101 δισ. ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) έχει «σπάσει κοντέρ», φτάνοντας στο 56% του ΑΕΠ για το 2017.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική οικονομία, να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, ενώ από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι θα δώσει λύση στο θέμα.

Επισπεύδοντας, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών», όπως αναφέρεται σε χτεσινή «άτυπη» ενημέρωση από το Μαξίμου, επισημαίνοντας ακόμη πως «θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Σε αυτό το φόντο, η «Ελληνική Ενωση Τραπεζών» (ΕΕΤ), σε συνέχεια της τοποθέτησης Ντράγκι, τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις».

Πρόκειται για κεφαλαιώδες ζήτημα, με στόχο βέβαια την επίτευξη ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης και το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης, μιλώντας στους «Financial Times», «προειδοποίησε» πως οι καθυστερήσεις στην προώθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να πλήξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας ότι οι τράπεζες έχουν συνεργαστεί για να εξασφαλίσουν ότι κατοικίες αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν θα περιληφθούν στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών.

Βέβαια, το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε κατοικίες θα οδηγούσε σε νέα κατρακύλα της αγοραίας αξίας των ακινήτων, που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλειστηριασμοί για το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας αποτελούν ζήτημα χρόνου, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκβιασμοί και οι απειλές απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση, σε αυτήν τη φάση, αναμένεται να δοθεί και στα χρέη ξενοδοχειακών μονάδων, σε μια εξέλιξη που δείχνει να «κουμπώνει» με τις προωθούμενες διατάξεις σχετικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και με το «πάνω χέρι» που αποκτούν οι τράπεζες στη διαδικασία των πλειστηριασμών, σε βάρος των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και των φορολογικών οφειλών τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ