Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχείς συνεννοήσεις και διασύνδεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ Robert Palm συναντήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στο φόντο των συμφωνιών για εκσυγχρονισμό των «F-16», το οποίο κατά την επιτροπή που εισηγήθηκε στο Κογκρέσο, «θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να (...) εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση έγινε στο φόντο και ανησυχητικών δηλώσεων του Αμερικανικού πρέσβη Τζ. Πάιατ, ότι οι δυο κυβερνήσεις προωθούν το στήσιμο βάσης για αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ώρα, και σε μια συντονισμένη περατζάδα υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών από το υπουργείο, ο Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής υποδεχόταν χτες στο Επιτελείο τον διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), αντιστράτηγο F.B. Hodges. Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ζητήματα εκπαίδευσης και ασκήσεων». Εξάλλου, «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ». Παράλληλα, «διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού».

Την ίδια ώρα, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ΝΑΤΟικές μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, 6 με 8/11 διεξήχθη στο Σαρωνικό συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2. Από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν το ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΥΨΩ» και ένα ελικόπτερο, ενώ από πλευράς της ΝΑΤΟικής δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων «HMS ENTERPRISE», το επίσης αγγλικό ναρκοθηρευτικό «HMS PEMBROKE» και το ιταλικό ναρκοθηρευτικό «ITS CROTONE». Η συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες ναρκοθηρίας, στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής αέρος - επιφανείας, σε τεχνικά - τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών.

Τέλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, επισκεπτόμενος τη Γερμανία και σε επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του και άλλους παράγοντες, συζήτησε μεταξύ άλλων την πορεία της επιχείρησης της SNMG2 στο Αιγαίο. Μιλώντας, εξάλλου, σε γερμανική στρατιωτική σχολή, τόνισε, μεταξύ άλλων, σηματοδοτώντας και τις ιεραρχήσεις της κυβέρνησης:

«Τις παραμέτρους που συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απειλών με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». «Το ρόλο της σταθερότητας που επιτελούν η Ελλάδα και οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή». «Την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων και τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε διμερείς/πολυμερείς συνεργασίες υποστήριξης της ειρήνης και σταθερότητας, ως των μέσων επίτευξης της εθνικής αμυντικής πολιτικής». «Την τήρηση των συμμαχικών υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας». «Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ». «Την ενεργό προώθηση στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ