Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «FRONERI» - «NESTLE»
Καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση

Κανένα μέτρο διασφάλισης των θέσεων εργασίας ή των δικαιωμάτων τους δεν έχουν να περιμένουν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Froneri» στον Ταύρο, όπως προκύπτει από την απάντηση - εμπαιγμό που έδωσε χτες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα.

Η «Froneri Hellas» είναι θυγατρική της «Froneri International Plc», που αποτελεί κοινοπραξία του ομίλου «Nestle» και της βρετανικής «R-R», με δραστηριότητα σε 22 χώρες και μεγάλα κέρδη. Για λόγους «αναδιάρθρωσης», δηλαδή ενίσχυσης των κερδών της, η εταιρεία έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στην ανεργία 102 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 200 εποχικούς, οι οποίοι με βάση τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που τίθενται δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας!

Οπως ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, μετά την εντατική παραγωγή του καλοκαιριού, η εταιρεία, αιφνιδιαστικά και με το πιστόλι στο κρόταφο, επέβαλε στους εργαζόμενους «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να απορροφηθούν σε άλλες δραστηριότητες της «Nestle». Ζήτησε επίσης να απαντήσει η υπουργός αν οι 200 εποχικοί θα πάρουν επίδομα ανεργίας και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που κοντεύουν σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε μεν τη «συμπεριφορά» της εταιρείας «καταχρηστική», αναφέροντας ότι παραβίασε τις διατάξεις του ΠΔ 240/2006 «για ενημέρωση και διαβούλευση των εργαζομένων (...) πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναδιάρθρωσης, αλλαγής της δραστηριότητάς της, αλλαγής της κατάστασης του προσωπικού». Στο διά ταύτα, βέβαια, δεν είπε κουβέντα για διασφάλιση των εργαζομένων, παρά μόνο μίλησε για... «επιβολή των νόμιμων κυρώσεων» μετά από ελέγχους που θα κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας...

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» χαρακτήρισε την απάντηση της υπουργού ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι η εργοδοσία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει τη μνημονιακή αντεργατική νομοθεσία «που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επαύξησε η σημερινή, κάνοντας πλάτες στον εκάστοτε εργοδότη να εκβιάζει εργαζομένους, να απολύει κ.ο.κ.».

«Εδώ αποδεικνύεται ποιος κλείνει τα εργοστάσια», πρόσθεσε, «δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, τα οποία υποβαθμίζονται συνεχώς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Τα κλείνει ο νόμος του κέρδους, τον οποίο υπηρετείτε κι εσείς, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επισήμανε ότι «η περίπτωση της "FRONERI" και της κάθε "FRONERI" είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης την οποία ευαγγελίζεστε. Από τη μια μεριά έχουμε επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους πάνω σε μια εργασιακή ζούγκλα και από την άλλη μεριά επιχειρήσεις, επενδυτές που έρχονται, επενδύουν, ξεζουμίζουν, κερδίζουν και φεύγουν, όποτε τους κάνει κέφι ή όποτε δεν τους βολεύει (...) Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι και στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και γενικότερα, και με βάση αυτό να οργανώσουν και την πάλη τους, τη διεκδίκησή τους και για τα άμεσα αιτήματα (...) αλλά κυρίως για την ανάγκη συνολικότερων ανατροπών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ