Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12841

ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  3
ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να απορρίψει και να αντιπαρατεθεί με την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης»

Ανακοίνωση για το 4ο «αναπτυξιακό συνέδριο», που θα γίνει στη Λάρισα


ΣΕΛ.  8   -   9

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία τη συλλογική οργάνωση και δράση

Καλεί τα συνδικάτα σε επιφυλακή απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου και οργανώνει μαζική διαμαρτυρία την Πέμπτη 12 Οκτώβρη

  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ, για να πάρει άμεση και αποφασιστική απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να αλλάξουν προς το χειρότερο το συνδικαλιστικό νόμο, ιδιαίτερα τις διατάξεις που ισχύουν για την κήρυξη μιας απεργίας, όπως προβλέπεται στην 3η «αξιολόγηση». Σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12/10 στο υπουργείο Εργασίας.
  • Το ΠΑΜΕ σημαίνει συναγερμό. Καλεί τα συνδικάτα να οργανώσουν την ενημέρωση και την αντίσταση στους χώρους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Με την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης, να κλιμακώσουν με πικετοφορίες και συλλαλητήρια. Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να πάρουν απόφαση και να προετοιμάζονται για γενική απεργία, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει νόμο για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.

ΣΕΛ.  12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τείχος προστασίας στη λαϊκή κατοικία

Επείγοντα χαρακτήρα αποκτά το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη απέναντι στην επίθεση που δέχεται η λαϊκή κατοικία, για λογαριασμό των τραπεζών και συνολικά του κεφαλαίου.

Οι χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για τους οποίους δίνουν το «πράσινο φως» κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, κάνουν θρύψαλα το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και αποδεικνύουν ότι στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους κανένα δικαίωμα δεν είναι κατοχυρωμένο, ούτε βέβαια αυτό της λαϊκής στέγης.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για οργανωμένη απάντηση στους πλειστηριασμούς, μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος, για ένταση της επιφυλακής και της λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στα κοράκια των «funds» και των τραπεζών, χρειάζεται να αγκαλιάσει πλατιά το λαό.

Να ανέβει η ετοιμότητα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, ώστε κανείς να μην κινδυνέψει να χάσει το σπίτι του. Κυβέρνηση και τραπεζίτες να βρουν στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα έναν ισχυρό αντίπαλο, που θα βάλει εμπόδια στα σχέδιά τους.

Είναι φανερό ότι η διαμόρφωση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνει και το «ξεμπούκωμα» των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, για να μπορέσουν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας, διοχετεύοντας χρήμα στους νέους επενδυτές και σε όσες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε παλιότερα δάνεια.

Εκτός από τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, υπάρχουν και χιλιάδες στεγαστικά, που αφορούν το κεραμίδι της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Τα δάνεια όμως αυτά δεν «κοκκίνισαν» επειδή οι εργάτες και τα παιδιά τους ζούσαν πλουσιοπάροχα, αλλά επειδή πλήρωσαν την καπιταλιστική κρίση με τον ίδιο τρόπο που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν την ανάπτυξη για το κεφάλαιο.

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι γονάτισαν από τους φόρους και τα χαράτσια, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την απληρωσιά και την ανεργία. Χώρια που πλήρωσαν από το υστέρημά τους τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζικών ομίλων, ενώ έχει ήδη ανοίξει συζήτηση και για το ενδεχόμενο τέταρτης.

Ολα αυτά καταλήγουν σήμερα σε ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να κόψουν κι από τα ελάχιστα για να ανταποκριθούν στα δάνεια, αλλιώς θα χάσουν το σπίτι τους.

Το στόχο αυτό υπηρετούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που εξαγγέλθηκαν, και οι οποίοι θα γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα (αντί μίας). Στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται, οι «προστατευμένες» από το νόμο πρώτες κατοικίες θα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των λαϊκών κατοικιών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Η κλιμάκωση της επίθεσης με τους πλειστηριασμούς πάει χέρι - χέρι με όλο τον αντιλαϊκό προγραμματισμό που «τρέχει» στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» από κυβέρνηση - κεφάλαιο - κουαρτέτο. Πάει μαζί με τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, τη μεγαλύτερη φορομπηξία και τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο, τη θέσπιση νέων εμποδίων για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, της απεργιακής κινητοποίησης.

Γι' αυτό, μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για «διανομή κοινωνικού μερίσματος» σ' αυτούς που ζουν στην ακραία φτώχεια, όταν με την πολιτική της χρεοκοπεί συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη διευκολύνει και το ξεσπίτωμά τους.

Γίνεται επομένως καθαρό ότι η προστασία της περιουσίας των εργαζομένων, που με κόπο κατάφεραν να αποκτήσουν, πρέπει να γίνει υπόθεση των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών. Απαιτείται να ενταθούν η αλληλεγγύη, η επαγρύπνηση, η πολύμορφη δράση ώστε να μην επιτραπεί στα κοράκια να βάλουν στο χέρι ούτε μία λαϊκή κατοικία.

Η επαφή των εργαζομένων με τα σωματεία τους, η ένταση της αλληλεγγύης, η άμεση επικοινωνία με το ΠΑΜΕ, όπως και η επιτροπή που συγκροτεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αποτελούν μόνο την αρχή μιας σημαντικής μάχης που έχουν μπροστά της η εργατική τάξη και ο λαός.



ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Με μαζική συμμετοχή άνοιξε η αυλαία του δεκαήμερου δράσης

«Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στους δρόμους του αγώνα, επίθεση και πάλη!» φώναξαν χιλιάδες συνταξιούχοι που διαδήλωσαν την Τρίτη στην Αθήνα, ανοίγοντας τον κύκλο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.


ΣΕΛ.  13


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εγκληματική η εγκατάλειψη της εκτροπής του Αχελώου

ΣΕΛ.  14
ΑΘΗΝΑ
Στους δρόμους οι μαθητές στις 30 Οκτώβρη

ΣΕΛ.  16
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο την Καταλονία

ΣΕΛ.  19
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες για το ζήτημα των πυρκαγιών

ΣΕΛ.  11
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ψευδεπίγραφη η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για επενδύσεις και «κωλύματα»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org