Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Αντιπαράθεση που κρύβει την αντιλαϊκή ουσία

Αντιπαράθεση γύρω από τεχνικές δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής άνοιξε αυτές τις μέρες μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (πρώην Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ) και του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με τις εντολές της κυβέρνησης, από χτες καταργήθηκε η έκδοση χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών και εκδίδεται μόνο ηλεκτρονική κάρτα, ενώ από τα τέλη του Οκτώβρη θα εκδίδονται και επικυρώνονται μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων, το σωματείο ανακοίνωσε αρχικά ότι τα μέλη του θα σταματήσουν να εκδίδουν ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που εντοπίζει, μια απόφαση που ανακάλεσε στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σε μια επίδειξη αυταρχισμού απάντησε ότι «όποιος υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ αρνηθεί την πώληση ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών, θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης και, ταυτόχρονα, στη Δικαιοσύνη»!

Σε κάθε περίπτωση ο καβγάς αυτός κρύβει ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής του κεφαλαίου που καθιστά τις μεταφορές πανάκριβο εμπόρευμα, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα διευκολύνει την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, όπως η σύνδεση της απόστασης μετακίνησης με το κόστος του εισιτηρίου. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραπέρα εμπλοκή των ιδιωτών στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στον συγκεκριμένο τομέα αυτό θα εκφραστεί στη διαδικασία έκδοσης, διακίνησης, ελέγχου και είσπραξης με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών εταιρειών με τις εταιρείες της αστικής συγκοινωνίας.

Τα παραπάνω εξηγούν την ένταση του αυταρχισμού από τη μεριά της κυβέρνησης, την πρεμούρα της να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επίσης, αναδεικνύουν τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αντιδρά σε επιμέρους ζητήματα. Οχι μόνο δεν θίγει τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και καλλιεργεί αυταπάτες ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι δεμένα με τη... σωστή εφαρμογή της!

Μαθητές στα εκδοτήρια, εργάτες σε τιμή ευκαιρίας...

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που έγινε χτες μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και εκπροσώπων των διοικήσεων ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ, οι τελευταίοι ανακοίνωσαν ότι από τις 15/10 θα πιάσουν δουλειά στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ περίπου 130 μαθητές από ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ, οι οποίοι θα απασχολούνται με καθεστώς μαθητείας, δηλαδή θα αμείβονται με το 75% του κατώτατου βασικού μισθού, περίπου 17 ευρώ μεροκάματο! Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας συνολικά θα απασχοληθούν 200 μαθητές στη ΣΤΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ