Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Πλεονάσματα... πάνω στα ελλείμματα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

Η διαρκής περικοπή των συντάξεων και των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, η αύξηση των εισφορών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την τριετία 2015 - 2017, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και στην οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι σταδιακά γίνονται «πλεονασματικοί»! Τα πλεονάσματα που καταγράφουν, βέβαια, βασίζονται στα... παρατεταμένα ελλείμματα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Ετσι, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) θα παρουσιάσουν το τρέχον έτος δημοσιονομικό πλεόνασμα 378 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος ύψους 1,314 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2018 - 2021. Αναλυτικότερα, το 2017 τα ασφαλιστικά ταμεία περιέκοψαν τη δαπάνη τους - και άρα τις παροχές προς τους ασφαλισμένους - κατά 1,076 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. Οι κύριες συντάξεις περικόπτονται κατά 446 εκατ. ευρώ, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ, ενώ και οι υπόλοιπες παροχές μειώνονται κατά 515 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις.

Οι περικοπές αυτές επιβεβαιώνονται και από την αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που έκανε χτες η διοίκησή του, μειώνοντας την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των κύριων συντάξεων για το 2017 κατά 549 εκατ. ευρώ, από τα 23,865 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό) στα 23,316 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσής του το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ θα παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 659 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις παροχές του κατά 220 εκατ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ο ΟΑΕΔ δίνει επιδόματα ανεργίας μόνο στο 10% των εγγεγραμμένων ανέργων! Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίες πλέον κατευθύνονται στον ΟΑΕΔ (την ώρα που για τους εργοδότες καταργήθηκαν), χωρίς ουσιαστικά να τους δίνεται πλέον καμία παροχή!

Στα 444 εκατ. ευρώ θα φτάσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ, μια εξέλιξη που όμως ομολογεί η κυβέρνηση, «οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές», όπου βέβαια αποτυπώνεται κυρίως η αύξηση των εισφορών των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από τα μέσα του 2015, με την επιβολή εισφοράς 6% στην επικουρική σύνταξη (από 0%) και την αύξηση της εισφοράς στο 6% (από 4%) στις κύριες συντάξεις.

Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στον προϋπολογισμό του 2018, όπου το δημοσιονομικό πλεόνασμα για τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνεται στα 689 εκατ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 634 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο. Το «στύψιμο» ασφαλισμένων και συνταξιούχων αποτυπώνεται στη μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 480 εκατ. ευρώ και για επικουρικές κατά 190 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ το 2018 θα παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 615 εκατ. ευρώ, πάνω στις πλάτες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανέργων που δεν παίρνουν ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ