Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ Ν/Α ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Ακονίζουν μαχαίρια» για τα ενεργειακά πρότζεκτ

«Η Ν/Α Μεσόγειος θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα τη νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ και η Ελλάδα μπορεί, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική θέση της, να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος». Αυτό ήταν το στίγμα της χτεσινής ημερίδας που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς «δεξαμενής σκέψης» της ΙΑΕΕ, με έδρα τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ίδρυμα το οποίο επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στη διοργάνωση τέτοιου τύπου ημερίδων, καθώς είναι η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιεί μέσα σε διάστημα ενός μήνα περίπου. Η προηγούμενη είχε γίνει στην Αλεξανδρούπολη με ανάλογο θέμα, υπό την παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη.

Η χτεσινή ημερίδα, με τίτλο «Ο ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη Ν/Α Μεσόγειο», έθεσε στο επίκεντρο κυρίως τα σχέδια κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «EastMed» και τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά εντός των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος και αναφέρθηκε στα σχέδια κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Τουρκία και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι ενημερωμένο για τις κυπριακές «ανησυχίες», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μια τέτοια κίνηση από πλευράς τους (σ.σ. του Ισραήλ) πριν την επίλυση του Κυπριακού μας βάζει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση» και πρόσθεσε ότι και στην ισραηλινή πλευρά υπάρχει «προβληματισμός»... Σε σχέση με τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αν και εξέφρασε την «απογοήτευση όλων» για τα αρνητικά αποτελέσματα στο κοίτασμα «Ονησίφορος», εμφανίστηκε ιδιαίτερα «αισιόδοξος» για τις έρευνες στο γειτονικό «τεμάχιο 10», που θα ξεκινήσουν εντός του '18 και που, όπως είπε, εκεί θα υπάρξουν «σημαντικές ανακαλύψεις».

Συνοπτική παρουσίαση για το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών στην έρευνα και εκμετάλλευση στην Ελλάδα έκανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γ. Μπασιάς, αναφέροντας ότι θα χρειαστούν ακόμη τρία χρόνια ερευνών πριν την έναρξη κάποιας πιθανής γεώτρησης. Στο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο Γ. Κοπανάκης, στέλεχος της Επιχείρησης, ανακοινώνοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη διείσδυση στην αγορά φυσικού αερίου και στη χονδρεμπορική και στη λιανική αγορά. Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της ΔΕΗ επεκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ν/Α Μεσογείου.

Στην εμπλοκή της ΔΕΠΑ στα σχέδια κατασκευής όλου του συμπλέγματος αγωγών και ενεργειακών έργων που σχεδιάζονται στην Ελλάδα («EastMed», Ελληνοϊταλικός αγωγός «IGI», πλωτός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης) αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Στ. Μπίκος. Στο ενδιαφέρον της «MANDiesel» (παραγωγή συστημάτων τεχνολογίας μέλος του ομίλου «VW») για το σύνολο των έργων που σχεδιάζονται στην περιοχή, λέγοντας ότι διεξάγονται εκτεταμένες συζητήσεις με τις υπόλοιπες εταιρείες, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός της, Δ. Χριστοδουλόπουλος. Σχετικά με τον «EastMed» είπε πως η γεωπολιτική διάσταση του έργου θα είναι το κύριο κριτήριο που θα καθορίσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πάντα...(2021-03-06 00:00:00.0)
Με νέα «σχήματα» στους ανταγωνισμούς που απειλούν τους λαούς(2019-08-08 00:00:00.0)
Σταθερό το αμερικανικό «ενδιαφέρον» με ευρύτερες προεκτάσεις(2018-05-10 00:00:00.0)
Τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα «μήλον της Εριδος»(2012-02-19 00:00:00.0)
Η ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Νετανιάχου(2012-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ