Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Αναπτύσσονται οι ήδη στενές διμερείς σχέσεις

Ενώ σερβική εφημερίδα βάζει στο κάδρο πιθανές ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε σερβικό έδαφος εντός του 2018

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Σερβίας και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάσιτς. Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις γνωρίζουν «άνοδο σε όλους τους τομείς», ότι οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν τακτικές επαφές και ότι ο διμερής διάλογος βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας. Τόνισε ότι την ίδια αίσθηση αποκόμισε πριν από μερικές μέρες όταν συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Ο Ντάσιτς, από την πλευρά του, εξήρε επίσης τη διμερή συνεργασία τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων οι οποίες πέρσι ξεπέρασαν σε αξία τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος προήδρευσε αργότερα της ρωσο-σερβικής διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομίας.

Δημοσίευμα για ΝΑΤΟική άσκηση σε σερβικό έδαφος

Το ίδιο διάστημα, πάντως, φαίνεται πως η σερβική αστική τάξη, και η κυβέρνηση, προχωρά στην σύσφιξη των σχέσεων και με το ΝΑΤΟ, κάτι που φυσικά δεν βλέπει με καλό μάτι η Ρωσία. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΜΠΛΙΤΣ» του Βελιγραδίου υποστήριξε ότι Σέρβοι αξιωματούχοι μελετούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν το 2018 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ σε σερβικό έδαφος.

Σέρβοι αξιωματούχοι φέρεται πως αξιοποίησαν μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο το παράδειγμα των ΝΑΤΟικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Τούζλα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με την επωνυμία «BOSNA I HERCEGOVINA 2017», που διοργανώθηκαν από κοινού από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) και το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με τη συμμετοχή 1.400 στρατιωτικών από ΝΑΤΟικές χώρες...

Το σενάριο δεν φαίνεται διόλου απίθανο, καθώς παρά τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις του 1999 (με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών) η Σερβία έχει συμφωνήσει από το Γενάρη του 2015 να εμβαθύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ μέσω ενός «Σχεδίου Δράσης». Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε 23 στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (PFP).

  • Επίσης, επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στη Σερβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην οποία πρόβαλε την ΕΕ και τις «αξίες» της.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια(2023-12-30 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν διακυβερνητικές συναντήσεις(2022-01-20 00:00:00.0)
Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ(2020-06-25 00:00:00.0)
Ανοιχτή η «διόρθωση συνόρων»(2018-08-31 00:00:00.0)
Τις επόμενες βδομάδες η συνάντηση Βούτσιτς - Θάτσι(2018-08-21 00:00:00.0)
Ανοιχτά σενάρια για νέα αλλαγή συνόρων(2018-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ