Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μαζεύει συγχαρητήρια για τη «βρώμικη δουλειά», δηλώνει αποφασισμένη για τα επόμενα βήματα

«Μέλι» στάζει ο Γ. Ντάισελμπλουμ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη «βρώμικη δουλειά» της

Eurokinissi

«Μέλι» στάζει ο Γ. Ντάισελμπλουμ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη «βρώμικη δουλειά» της
Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον ...επαγγελματισμό τους στην προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και τη διαμόρφωση φιλοεπενδυτικού κλίματος, παρά το «κόστος», απονέμει ο Γ. Ντάισελμπλουμ μέσα απ' τη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, ερωτώμενος για το αν εκτιμάει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί, τονίζει χαρακτηριστικά πως «η δημοσιονομική βελτίωση είναι τόσο εντυπωσιακή... Πρέπει όμως να επιβραβεύσω την ελληνική κυβέρνηση για τη δουλειά που έχει κάνει. Γνωρίζω βέβαια με τι κόστος για την κοινωνία έχει συμβεί αυτό», ενώ σε άλλο σημείο εκθειάζει τη συμβολή του πρωθυπουργού στη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο λέγοντας: «Θαυμάζω τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέδειξε ότι είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός, ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα του στο δρόμο της σταθερότητας (...) Ο Τσίπρας ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, ως όφειλε...».

Εξάλλου, το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας μπαίνει ως όρος και για τα επόμενα βήματα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με πρώτο την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», για την οποία ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά έως το τέλος του έτους, αναφέροντας επ' αυτού ότι «διακρίνω ισχυρή βούληση από όλες τις πλευρές».

Οπως λέει, «πρώτο και σημαντικότερο είναι η πολιτική σταθερότητα. Οσα έγιναν το 2014 (...) δεν πρέπει να επαναληφθούν (...) Το μάθημα για την επόμενη φορά πρέπει να είναι ότι απαιτείται να τελειώσουμε μαζί το πρόγραμμα (...) Η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί. Η Ελλάδα την έχει τώρα, οι εκλογές είναι για το 2019, ας τις κρατήσουμε για τότε».

Μάλιστα, δε διστάζει να... συμβουλεύσει και τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις πως «ταπεινή μου επιθυμία θα ήταν η αγαστή συνεργασία όλου του πολιτικού κόσμου, με στόχο το εθνικό συμφέρον (...) Το διακύβευμα θα έπρεπε να αφορά μόνο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις, τα κόμματα οφείλουν να συνεργάζονται». Ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει πως δεν είναι σίγουρος ότι ορισμένες «μεταρρυθμίσεις», π.χ. στην Παιδεία, έχουν ξηλωθεί απ' την παρούσα κυβέρνηση.

Στόχος, όπως λέει, είναι η αύξηση των επενδύσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ δείχνει και προς την κατεύθυνση των επιπλέον αναδιαρθρώσεων που ζητάει το κεφάλαιο, ως όρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, σημειώνοντας πως «ο παράγοντας - κλειδί για έναν επενδυτή είναι η σιγουριά. Θέλει να είναι ξεκάθαρο τι να περιμένει από την κυβέρνηση, πώς δουλεύει το σύστημα της Δικαιοσύνης, τι ισχύει για τις άδειες (...) γι' αυτό το πρόγραμμα περιέχει πολλές αλλαγές στη διοίκηση και στη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε κάθε επενδυτής που θέλει να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα να ξέρει πού βρίσκεται και πώς προστατεύεται (...) Το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε όλο της το εύρος. Στη δημόσια διοίκηση, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στην οικονομία. Δεν είναι εύκολες αλλαγές...».

Κατά τα λοιπά δηλώνει βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο «πρόγραμμα», ωστόσο εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι μελλοντικά η ΕΕ θα μπορεί να διαχειρίζεται εκ των έσω ανάλογες κρίσεις, δίχως τη συνδρομή του. Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι «η επιτήρηση των εθνικών οικονομιών μετά τη λήξη των προγραμμάτων είναι δεδομένη. Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και άλλες υποχρεούνται να υποβληθούν δύο φορές τον χρόνο σε έλεγχο, όπως απαιτούν ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα».

Προτεραιότητα το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Τη θέληση «όλων των πλευρών» που βρίσκονται στο αντιλαϊκό τραπέζι της 3ης «αξιολόγησης» να ολοκληρωθεί αυτή γρήγορα ώστε να ανοίξει ο δρόμος της «επιστροφής στις αγορές» για λογαριασμό του κεφαλαίου αποτυπώνουν και οι συνεντεύξεις των κυβερνητικών στελεχών το Σαββατοκύριακο που πέρασε, παράλληλα με την προσπάθεια για στοίχιση του λαού στους στόχους αυτούς. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη παρεμβαίνουν με τις τοποθετήσεις τους στις διεργασίες στο χώρο της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του («Real News»), αφού αναπτύσσει το κυβερνητικό «αφήγημα», υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται «σχέδια φορολογικού εξορθολογισμού, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον η δημοσιονομική πορεία μας το επιτρέψει», ενώ εκφράζει βεβαιότητα για υπεραπόδοση των στόχων το 2017, προσθέτοντας πως «προς το τέλος του έτους θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα καταλήξουμε και στο ύψος του ποσού του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα κατευθυνθεί προφανώς με στοχευμένο τρόπο στις κατηγορίες που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, εκφράζει την αισιοδοξία του πως η 3η «αξιολόγηση» «μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και ευρείες συναινέσεις», ανεξαρτήτως, μάλιστα, του ποιος θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, εκτιμά ότι τα «"αγκάθια" που τυχόν θα βρεθούν στο δρόμο, θα λυθούν με ευρωπαϊκή σφραγίδα, όπως έγινε και εσχάτως με τις θέσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες».

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα ο Δ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει την κατηγορία προς τη ΔΗΣΥ ότι «δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την πολιτική της επιλογή να συμπλεύσει και σχεδόν να απορροφηθεί από τη Νέα Δημοκρατία (...) Δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους προβληματισμούς τμημάτων της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική που οδήγησε στην κρίση του χώρου αυτού και στην εντυπωσιακή του συρρίκνωση». Υποδεικνύει δε ως παράδειγμα προς μίμηση τους Εργατικούς και τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Για το ίδιο θέμα ο Ν. Βούτσης δηλώνει ότι «δεν είμαστε της ίδιας μήτρας και διαδρομής με τους ΑΝΕΛ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα πάμε έως το τέλος με τον Πάνο Καμμένο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι αρραγής μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ