Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για δουλειά και δικαιώματα

Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 19/9, στην Ομόνοια, στις 18.30

Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης
Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης
Σε κλιμάκωση του αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων προχωρούν η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, οργανώνοντας νέα κινητοποίηση την Τρίτη 19/9, με συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 18.30, και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα απαιτήσουν συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, προκειμένου να πάρει θέση στα δίκαια αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση είναι συνέχεια της επιτυχημένης απεργιακής μάχης που έδωσαν την περασμένη Πέμπτη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών. Μια απεργία που αποτέλεσε μαχητική απάντηση στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, που αυτό το διάστημα εκδηλώθηκε μέσα από την παύση εργασιών στο πρακτορείο «Ευρώπη», με τους 250 εργαζόμενους σε αυτό να βρίσκονται «στον αέρα».

Με νέες δυνάμεις από την πρόσφατη απεργία

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία χαιρετίζουν «όλους τους συναδέλφους που δώσανε τη μάχη της απεργίας, συμμετέχοντας στις απεργιακές φρουρές. Ολους εκείνους που κάνανε το βήμα, κάποιοι δε για πρώτη φορά, ξεπερνώντας διλήμματα και ενδοιασμούς που ορθώνονται από τις ίδιες τις οικονομικές δυσκολίες του χαμηλού μεροκάματου ή και του "να 'χουμε μεροκάματο".

(...) Η επιτυχία της απεργίας είναι η σπορά για τους αγώνες που έρχονται. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τραβάει πολύ μακριά. Οτι πάει κόντρα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εργοδοσία και τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Η μάχη που δίνουμε δεν έχει απέναντι μόνο την εργοδοσία της "Ευρώπης" ή της "Ιριδας", έχει τον κάθε εργοδότη που οικονομάει στις πλάτες των εργατών (...). Εχει επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που υπερασπίζονται αυτήν την κατάσταση, έχει την αντεργατική νομοθεσία και τα μέσα καταστολής. Γνωρίζουμε ότι κάθε επόμενη αναμέτρηση θα είναι και πιο δύσκολη και απαιτείται αντοχή.

Η κυβέρνηση είναι με το μέρος των εκδοτών, που ταυτόχρονα είναι και βιομήχανοι, εφοπλιστές, γενικότερα ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτών που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης ως όχημα ενίσχυσης των συμφερόντων τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κράτος τους, αλλά και ως όπλο για τη χειραγώγηση των μαζών.

(...) Η εργοδοσία και η κυβέρνηση έχουν σύμμαχο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό του κλάδου (...). Λειτουργούν ως μηχανισμός υπονόμευσης των αγωνιστικών διαθέσεων και παραπέμπουν τους εργαζόμενους στη συνεννόηση με τα αφεντικά (...). Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνες. Λένε πως "οι απεργίες είναι ξεπερασμένες", πως "το σταμάτημα των εντύπων θίγει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση".

Εμείς λέμε πως χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πάλη, χωρίς απεργίες, κόντρα στην εργοδοσία και όχι σε συνεννόηση με αυτήν, τίποτα δεν κατακτιέται. Σ' αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Στην κατεύθυνση αυτή, τα δύο σωματεία καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο στην Ομόνοια και προβάλλουν τα αιτήματα:

-- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με δικαιώματα.

-- Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

-- Εκτακτο οικονομικό βοήθημα για τους απλήρωτους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ