Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επανεμφάνιση της ιλαράς σε Ελλάδα και Ευρώπη

Επιδημία της ξεχασμένης ιλαράς βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κατά την περίοδο 2016 - 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στην Ελλάδα από την αρχή Μάη 2017 μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη του 2017 έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς (το 2016 δεν υπήρχε κανένα κρούσμα), με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και Πελοπόννησο.

Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και άτομα 25 - 44 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 8.937 κρούσματα και 33 θάνατοι) και η Ιταλία (4.328 κρούσματα και 3 θάνατοι).

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε (6/9/2017) τις εξής συστάσεις - που ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση της ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής:

α) Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν είχαν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

β) Εκτάκτως, λόγω της επιδημίας έξαρσης ιλαράς, συνιστά τη διενέργεια 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια 2ης δόσης 3 μήνες μετά ή, εφόσον παρέλθει το διάστημα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 βδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει την επάρκεια σε εμβόλια, τη στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών ώστε να εμβολιάζονται όλοι έγκαιρα και δωρεάν (χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για τη συνταγογράφηση του εμβολίου), απαιτούνται επαρκής χρηματοδότηση και πλήρης ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τα σχολεία και κάθε πληθυσμιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα οι Ρομά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org