Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΔΟΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ALDEMAR»
Καταγγέλλει στοχοποίηση συνδικαλίστριας από την εργοδοσία

Βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, με τη «βούλα» γιατρού εργασίας

Τη στοχοποίηση καμαριέρας, μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, από την εργοδοσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar».

Η εργαζόμενη βρέθηκε στο στόχαστρο, καθώς το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχη για να μην κουβαλούν οι καμαριέρες τους σάκους με τα άπλυτα, σεντόνια και πετσέτες, κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, όπως εξηγεί το Σωματείο, αλλά πρέπει να γίνεται με ειδικά καρότσια από τους οροφοκόμους (βαλέδες).

«Η συνάδελφος είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στην εργοδοσία για τη μεταφορά των σάκων, αναφέροντας ότι, όπως σχεδόν όλες οι καμαριέρες, έχει πρόβλημα στη μέση της και με το να κουβαλάει τους σάκους επιδεινώνεται. Η επιχείρηση όμως, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, όπως είναι υποχρεωμένη, επέβαλε ακόμα πιο αυταρχικά στις καμαριέρες να συνεχίσουν να κουβαλούν τους σάκους», καταγγέλλει το Σωματείο, εξηγώντας ότι με αυτήν την απαίτηση της εργοδοσίας «βγαίνει η δουλειά με λιγότερα μεροκάματα - λιγότερους βαλέδες».

Το αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα της εργαζόμενης να οξυνθεί και να χρειαστούν 17 μέρες αναρρωτική άδεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του. «Φυσικά, δεν είναι η μοναδική καμαριέρα που αναγκάζεται να πάρει αναρρωτική άδεια, είναι φαινόμενο λίγο πολύ συνηθισμένο και σε αυτό και σε άλλα τμήματα, με αυτήν την ένταση της δουλειάς», εξηγεί το Σωματείο.

Με την επιστροφή της στη δουλειά, η εργαζόμενη προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση ώστε να απαλλαγεί από τη χειρωνακτική μεταφορά φορτίου. Την περίμενε όμως μια έκπληξη: Η εργοδοσία την παρέπεμψε «στον παντελώς άγνωστο για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ιατρό εργασίας», ο οποίος χωρίς να ενημερωθεί για τις εξετάσεις και την κατάσταση της υγείας της εργαζόμενης, «αμέσως συμπέρανε ότι δεν κάνει να είναι καμαριέρα αλλά... καθαρίστρια για να την ελαφρύνει από το φόρτο εργασίας!».

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, η «διάγνωση» βολεύει μια χαρά την επιχείρηση, από τη μια για να «μπαλώσει» τις ελλείψεις σε προσωπικό και από την άλλη να «τιμωρήσει» την εργαζόμενη και να στείλει το σχετικό «μήνυμα» στις συναδέλφους της. Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων έχει ανατεθεί σε εργολαβικό συνεργείο. Ομως, η δουλειά είναι σκληρή και οι αποδοχές τόσο χαμηλές που οι παραιτήσεις έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας. Η πρακτική της εργοδοσίας να αναθέτει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στις καμαριέρες, προκαλώντας τις εύλογες διαμαρτυρίες τους, τώρα αποκτά τη «βούλα» του γιατρού εργασίας...

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου έχει ήδη προχωρήσει σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού, διεκδικώντας να επιστρέψει η εργαζόμενη κανονικά στη δουλειά και την ειδικότητά της και η επιχείρηση να εξασφαλίσει την απαλλαγή των καμαριέρων από τη μεταφορά των σάκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ