Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12823

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Πολλά προβλήματα και φέτος για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφωθούν ουσιαστικά


ΣΕΛ.  10
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Την Πέμπτη ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Μαζικές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε


ΣΕΛ.  8

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο, «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο λαό

Με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός διαφήμισε την κυβέρνηση ως τον καλύτερο «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών

Πλατεία Αριστοτέλους
Πλατεία Αριστοτέλους
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας».
  • Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα προνόμια στο κεφάλαιο και μοίρασε ψεύτικες υποσχέσεις στο λαό για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ανακούφιση», τη στιγμή που έχει ήδη προδιαγράψει το εφιαλτικό του μέλλον.
  • Η λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ' αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει.
  • Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, παλεύοντας μαζί με το ΚΚΕ για ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Να προετοιμάσουν την αντεπίθεση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, όπου, καταργώντας το κέρδος, οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους έρχονται στο προσκήνιο.
Λευκός Πύργος
Λευκός Πύργος
Οδός Αγγελάκη
Οδός Αγγελάκη

ΣΕΛ.  4  -  5,    12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποκαλύψεις...

Με ακροατήριο το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο λαό, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει απ' όσα ακούγονταν τα περασμένα χρόνια από το ίδιο βήμα, από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όλους όσοι υπηρέτησαν από την ίδια θέση το στόχο της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, την οικονομία του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μοιάζει σαν να παίρνει την «μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που αμήχανα τσακώνονται μαζί της για το ποιος είναι ο καλύτερος «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφάσεις στην πολιτική της, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «κάνουν κριτική σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με απόλυτη συνέπεια τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επεκτείνοντας περαιτέρω το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια ματιά, άλλωστε, στην Ελλάδα «της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά από το βήμα της ΔΕΘ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Το «νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος», για το οποίο μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, αυτό που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, στη γενίκευση της ευελιξίας, συνολικά στα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων.

Η κυβέρνηση όχι μόνο τα διατήρησε, αλλά τα επεκτείνει περαιτέρω, ενώ έρχονται και αυτά της τρίτης «αξιολόγησης», για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα! Εκεί άλλωστε βασίζεται και «το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας» και η «αλλαγή της εικόνας» για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κόμπασε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσακίζοντας αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου στο κεφάλαιο για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, για διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα που θα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φοροληστεία και το τσάκισμα κοινωνικών δαπανών, για ένα αστικό κράτος ακόμα πιο «φιλικό» και στενά προσδεδεμένο στις ανάγκες των καπιταλιστικών κερδών.

Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Της ανάκτησης της γεωπολιτικής δυναμικής και αξίας της χώρας».

Μ' αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να μπλέξει τη χώρα και το λαό ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στους σχεδιασμούς ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που «δίνουν και παίρνουν» οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, βυθίζοντας σε επικίνδυνες «δίνες» τους λαούς, από τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια, έως την Ασία και τον Ειρηνικό.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ακόμα χαμηλότερα τον πήχη των λαϊκών προσδοκιών, να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι κάτι θετικό μπορεί να περιμένει από την ανάκαμψη υπέρ του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τα περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Η τακτική «σου παίρνω 10 και σου επιστρέφω το ένα» δεν είναι καμιά ανακάλυψη αυτής της κυβέρνησης και δεν πρέπει να δημιουργήσει κανένα κλίμα αναμονής. Το μήνυμα που έστειλε η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο, θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο στην παραπέρα ανάπτυξη των ταξικών αγώνων.ΝΑΥΑΓΙΟ Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
Οικολογική βόμβα στο Σαρωνικό και αναπάντητα ερωτήματα

ΣΕΛ.  24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τη Δευτέρα 18/9 η συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

ΣΕΛ.  15
ΕΠΕΝΔΥΣΗ «ELDORADO GOLD»
Το κυνήγι του κέρδους δεν διασφαλίζει ούτε τους εργαζόμενους ούτε το περιβάλλον

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org