Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λαϊκή παρέμβαση για να μην εμπλακεί η χώρα στα σχέδια των ΗΠΑ

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου
Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε για όλη την ανθρωπότητα έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με τον κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, μια κατάσταση μπορούμε να πούμε νέα και εξαιρετικά επικίνδυνη για όλη την ανθρωπότητα, αυτό που συμφέρει την Ελλάδα - τον ελληνικό λαό και συνολικά τη χώρα - είναι, πριν απ' όλα, να αρνηθεί να γίνει το υποζύγιο στα στρατηγικά σχέδια που έχουν οι ΗΠΑ. Για μας αυτό σημαίνει: Οχι, με κανέναν τρόπο εμπλοκή σ' αυτά τα σχέδια, τα οποία είναι και στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά. Να πάρουμε υπόψη τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Εμείς π.χ. πέρα από όλα τα άλλα και τις αντιλήψεις που έχουμε υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει στόχος αντιποίνων. Να σκεφτούμε κι αυτή την πλευρά. Η Ελλάδα "φιλοξενεί" την αμερικάνικη βάση της Σούδας, που είναι μια βάση καθαρά επιθετική σε βάρος των γειτονικών λαών. Και επομένως, εφόσον η Ελλάδα συμφωνήσει και εμπλακεί σε πολιτικοστρατιωτικές ενέργειες που στρέφονται εναντίον γειτονικών λαών, θα βρεθεί κι εκείνη μπλεγμένη σε ένα είδος αντιποίνων, που εμείς δεν μπορούμε, βεβαίως, να τα προβλέψουμε, ούτε είμαστε αρμόδιοι, αλλά πολιτικά είμαστε υποχρεωμένοι να το θέσουμε στην κυβέρνηση».

Ακολούθως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Θεωρούμε ακόμα, ότι η ΕΕ έχει τρέξει αρκετά για να διαμορφώσει ένα κλίμα όπου απ' τη μια μεριά δέχεται ότι το παγκόσμιο πρόβλημα σήμερα είναι η τρομοκρατία και απ' την άλλη μεριά, ενώ ακόμα δεν έχει πάρει ούτε τα απαιτούμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ, που να πιστοποιούν το συγκεκριμένο υπεύθυνο αυτής της ενέργειας, της τρομοκρατικής ενέργειας που έγινε, συνεδριάζει συνεχώς, έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, μ' έναν τρόπο, στην κήρυξη πολεμικής κατάστασης, όχι ως ΕΕ αλλά ως χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεδριάζει, για να αποφασίσει τη διαμόρφωση πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής βίας σε βάρος των λαών. Αυτό ξεκινάει από την άποψη ότι η τρομοκρατία βρίσκεται μέσα στους λαούς και στα λαϊκά κινήματα. Νομίζω ότι πολύ σωστά έχει υπογραμμιστεί, πως θα βρεθούμε μπροστά στην έκδοση ενός πανευρωπαϊκού ή και παγκόσμιου εντάλματος σύλληψης λαών - ανεξάρτητα αν αυτές οι συλλήψεις είναι εναντίον προσώπων, ομάδων, κινημάτων - μπροστά σε μια παγκόσμια εντολή μέχρι και δολοφονίας μέσω πρακτόρων, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων, που το γνώρισμά τους δε θα είναι η στάση τους απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά η στάση τους απέναντι στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

«Η ΕΕ - συνέχισε - παρά το γεγονός ότι έχει μια σειρά λόγους να διαφοροποιείται σε ορισμένα πράγματα από τις ΗΠΑ, στην ουσία δίνει τη συνδρομή της στην ίδια προπαγάνδα. Από εκεί και πέρα θα έχουμε κήρυξη άμεσου πολέμου, θα έχουμε προετοιμασία εδάφους στο εσωτερικό δεκάδων, εκατοντάδων χωρών με μηχανισμούς καταστολής, βίας, ούτως ώστε οι λαοί να ανεχθούν πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον αδελφών τους λαών. Επιχειρήσεις οι οποίες δεν πρόκειται να λύσουν ούτε και το πρόβλημα της "τρομοκρατίας", όπως το θέτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απάντηση σ' αυτά τα ζητήματα είναι η παρέμβαση των λαών, ούτως ώστε να πειστούν οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της ΕΕ, να μην προσχωρήσουν στην πολεμοκάπηλη λογική των ΗΠΑ».

Συμπληρωματικά, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο υποστρατηγείο της Λάρισας, που αποτελεί αυτή την ώρα ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τη χώρα μας. Τόνισε επ' αυτού:

«Θέσαμε στον υπουργό Εξωτερικών ένα ερώτημα που μας απασχολεί αυτές τις μέρες, και λόγω των εξελίξεων. Τι γίνεται με το ρόλο των στρατηγείων γενικά του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, και ιδιαίτερα με το στρατηγείο της Λάρισας. Οχι γιατί εμείς είμαστε σύμφωνοι με αυτό το στρατηγείο, διότι δεν είμαστε σύμφωνοι με την πολιτική του ΝΑΤΟ, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να παραιτηθούν και τυπικά από τη δυνατότητά τους τα υποστρατηγεία να ελέγχουν τον επιχειρησιακό χώρο εθνικής ευθύνης, να εκχωρήσουν αυτό το δικαίωμα γενικά και αφηρημένα στη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, εμείς ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει, τι απάντησε σ' αυτό, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, αν δηλαδή καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης και το ΝΑΤΟ αναλάβει το Αιγαίο και επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι στη διοίκησή του, τότε στην προκειμένη περίπτωση η εμπλοκή της Ελλάδας αμέσως ή εμμέσως σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς και πολιτικοστρατιωτικούς θα προκαλέσει ίσως απρόβλεπτες εξελίξεις. Περιμένουμε επισήμως την απάντηση και θα τη σχολιάσουμε ανάλογα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ