Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Στο μάτι του κυκλώνα το πετρέλαιο

Σε περίπτωση που ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες και με το πρόσχημα των «αντιποίνων» επιτεθούν στη Μ. Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, είναι βέβαιο ότι το πετρέλαιο θα είναι «πρωταγωνιστής», όπως εξίσου βέβαιο είναι ότι οι «ισχυροί» της αγοράς πετρελαίου σε όλο τον κόσμο θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για την αύξηση των κερδών τους. Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις που σε κάθε περίπτωση αναμένονται και στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αναμενόμενη σήμερα αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 7 δρχ., εκτός από την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω έναρξης της χειμερινής περιόδου, είναι η αποθεματοποίηση στην οποία οδηγείται η αγορά πετρελαίου εξαιτίας των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εκτιμούν ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την επίθεση που έγινε στις ΗΠΑ, θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή και ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν τομέα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας, σημείωσαν πως έτσι κι αλλιώς σε κάθε διεθνή αναταραχή είναι ο πιο πλέον ευαίσθητος και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος αναφέρθηκε στην ημερήσια έκδοση τιμών από τα διυλιστήρια, που σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητιέται να αναβληθεί, λόγω των διεθνών γεγονότων και της αναμονής των επιπτώσεων στα καύσιμα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΟΒΕ δήλωσε ότι οι βενζινοπώλες είναι αντίθετοι με μια τέτοια τακτική καθημερινής αλλαγής των τιμών, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2-3 δρχ. το λίτρο.

Τέλος, η ΟΒΕ ανακοίνωσε χτες ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Βενζινοπωλών, της οποίας είναι μέλος, ανέλαβε να διοργανώσει στις 5 Οκτώβρη το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την αγορά καυσίμων, ενώ την προηγούμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά μηδενικό ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης(2012-09-21 00:00:00.0)
Να καταργηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης(2012-07-12 00:00:00.0)
Αντιδρούν στις «απειλές»(2011-03-30 00:00:00.0)
Δε φταίμε εμείς για τις ανατιμήσεις(2004-04-24 00:00:00.0)
Η αλήθεια για την αισχροκέρδεια με αριθμούς(2001-08-02 00:00:00.0)
Δεν ισχύουν οι εξαγγελθείσες μειώσεις τιμών(2000-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ