Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ανησυχία και προσεκτικές δηλώσεις από τον αραβικό κόσμο

Σουδανός ενημερώνεται για τις εξελίξεις

Associated Press

Σουδανός ενημερώνεται για τις εξελίξεις
Ανησυχία, επιφυλακτικότητα και προσοχή χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις των αραβικών ηγεσιών, καθώς ώρα με την ώρα οξύνεται το φιλοπόλεμο κλίμα, πληθαίνουν οι πιθανότητες ενός αμερικανικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν, αλλά και εντείνονται οι αντιδράσεις της αραβικής κοινής γνώμης εξαιτίας των κατηγοριών και απειλών που τείνουν να εκτοξεύονται συλλήβδην εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου. Παράλληλα, η Gulf Air, η αεροπορική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ομάν και του Κατάρ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Πεσαβάρ, του Πακιστάν, εξαιτίας «των κινδύνων που προκύπτουν από την απειλή αμερικανικής επίθεσης σε βάρος του Αφγανιστάν».

«Είναι πολύ νωρίς για να συσταθεί μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας» τόνιζε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, στον αραβικό κόσμο. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφθούν δύο φορές πριν αναλάβουν στρατιωτική δράση, γιατί πιθανότατα ένα τέτοιο πλήγμα θα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους, κατάληξη πασιφανής όταν επιλέγεις να επιτεθείς σε μια χώρα για να στοχεύσεις ένα πρόσωπο», συνέχισε ο Μουμπάρακ, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της ανυπαρξίας ατράνταχτων αποδείξεων, μέχρι στιγμής, σε βάρος του Μπιν Λάντεν.

Επιφυλακτικός για τα πιθανά αποτελέσματα μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του Αφγανιστάν εμφανίστηκε και ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, παρά την, αναπάντεχη για πολλούς, έστω και λεκτικώς, ξεκάθαρη υποστήριξη που παρείχε προς τις ΗΠΑ. Ο Καντάφι κάλεσε το λιβυκό λαό να δώσει αίμα για τα θύματα των επιθέσεων, τις οποίες καταδίκασε απερίφραστα και εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να πάρουν εκδίκηση» αν και αναρωτήθηκε «τι θα κερδίσουν οι ΗΠΑ από ένα πλήγμα στο Αφγανιστάν;». Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η στάση της λιβυκής ηγεσίας σχετίζεται περισσότερο με τους φόβους της ίδιας για την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και στη χώρα του.

Στο Μπαγκλαντές, 1,5 εκατομμύρια εργαζομένων στις βιομηχανίες ρουχισμού, τήρησαν, χτες, 5 λεπτά σιγής, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στις ΗΠΑ, ενώ φορούσαν όλοι μαύρα περιβραχιόνια. Την ειλικρινή τους συμπαράσταση εξέφρασε, με μήνυμά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ρουχισμού και εξαγωγών, Κουτουμπουντίν Αχμέντ. Και αυτό διόλου τυχαία, αφού 2 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τα ετήσια έσοδα της χώρας (δηλαδή το 40% των συνολικών εσόδων) από τις εξαγωγές ρούχων στις ΗΠΑ. Εντούτοις, ανάμεσα στα πανό που κρατούσαν οι εργαζόμενοι, καταδικάζοντας τις επιθέσεις, δεν υπήρχαν συνθήματα υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Αφγανιστάν.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Ιρακινού αντιπροέδρου, Ταρέκ Αζίζ, προς την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Voices in the Wilderness, που έχει σταθεί στο πλευρό του ιρακινού λαού, ήταν η πρώτη, τέτοιου περιεχομένου, αντίδραση της ιρακινής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν καταδίκαζε τις «αμερικανικές απειλές περί πολέμου», ιδιαίτερα εφόσον «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενοχή συγκεκριμένων ανθρώπων».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε ένα «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ανακοίνωσή του, επέκρινε την αμερικανική ηγεσία για «τον απρόσεχτο λόγο» που έχει χρησιμοποιήσει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, πυροδοτώντας επιθέσεις και τρέφοντας μίσος σε βάρος των Αράβων και των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. «Οι αμερικανικές αρχές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους μόνο στους Αραβες και στους μουσουλμάνους, δημοσιοποίησαν λίστες ονομάτων, χωρίς καμία αξιοπιστία, και υποδαύλισαν τις εκδηλώσεις μίσους σε βάρος του αραβικού πληθυσμού». Ο Οργανισμός επαίνεσε την επίσκεψη Μπους στο ισλαμικό κέντρο της Ουάσινγκτον, αλλά κάλεσε τις αμερικανικές αρχές «να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφάλειας των συνταγματικών ελευθεριών των Αραβοαμερικανών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές πιέσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές(2015-03-11 00:00:00.0)
Σαν έτοιμοι από καιρό...(2002-08-04 00:00:00.0)
Στο χάος της παραπληροφόρησης(2001-10-25 00:00:00.0)
Σε εγρήγορση, κυρίως αντιφατική(2001-09-20 00:00:00.0)
Συνέχεια στο "θέατρο του παραλόγου"(1998-08-25 00:00:00.0)
Επιμένουν "στρατιωτικά" ΗΠΑ - Βρετανία(1998-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ