Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αναμένοντας την απόφαση της Σούρα

Εκρυθμη η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα, καθώς χιλιάδες Αφγανοί αναζητούν καταφύγιο στο Πακιστάν

Οργή και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επέστρεψε στην πακιστανική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία, υπό τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Μαχμούντ Αχμέντ, η οποία, τα τελευταία 24ωρα είχε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ριάζ Χαν αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι η αντιπροσωπεία δε θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν για διαπραγματεύσεις, ότι δεν επιδόθηκε κανένα τελεσίγραφο και αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο ή το αποτέλεσμά τους.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο (Σούρα), αποτελούμενο από 20 ανώτατους και από 700 κατώτερους κληρικούς, ανέβαλε, για, τουλάχιστον, μία ημέρα την κρίσιμη συνεδρίασή του για την τύχη του μπιν Λάντεν. Ο υπουργός Πληροφοριών Κουντρουμπουλάχ Τζαμάλ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο παράδοσής του, τονίζοντας ότι «οι Ταλιμπάν δε θα σταθούν στο πλευρό του ενόχου, είτε είναι ο μπιν Λάντεν είτε όχι, αλλά ζητούν ατράνταχτες αποδείξεις για την ενοχή του». Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών των Ταλιμπάν, μουλάς Χασάν Ακχόντ, δήλωνε ότι «αν οι ΗΠΑ επιτεθούν, τότε θα κηρυχτεί ιερός πόλεμος εναντίον όλων όσων συμμετάσχουν στο πλήγμα», ενώ άφησε αιχμές ότι η υπόθεση μπιν Λάντεν «είναι πρόσχημα για επίθεση ενάντια στο ίδιο το Κοράνι».

Πάντως, καμία επίσημη αφγανική ή πακιστανική πηγή, δεν επιβεβαίωνε τα πακιστανικά ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ταλιμπάν είναι η δίκη του μπιν Λάντεν να γίνει σε ουδέτερη ισλαμική χώρα, να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τους, να τους χορηγηθεί οικονομική βοήθεια και να διακοπεί κάθε στήριξη προς την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, πάντως, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όπως και Ρώσοι βετεράνοι του Αφγανιστάν, προειδοποιούσαν ότι «μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση θα είναι καταστροφή», και η αντιπολίτευση προσπαθούσε να προσεταιριστεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Οργή και ανθρωπιστική καταστροφή

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Καράτσι του Πακιστάν, με κυρίαρχα τα αντιαμερικανικά συνθήματα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους για να μην πλησιάσουν το αμερικανικό προξενείο.

Μία ημέρα μετά την ίδρυση ενός Συμβουλίου Αμυνας για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν από 35 ισλαμικές οργανώσεις, την κήρυξη της Παρασκευής ως μέρα διαμαρτυρίας και την προειδοποίηση για «ιερό πόλεμο», αν πληγεί το Αφγανιστάν, το, υποστηρίζον τους Ταλιμπάν, πακιστανικό κόμμα Τζαμιάτ Ουλέμα Ισλάμ, προειδοποιούσε ότι «η πακιστανική κοινή γνώμη θα αντιδράσει εντονότατα σε περίπτωση σύμπραξης με τις ΗΠΑ» και εκτιμούσε ότι θα «είναι το τέλος των ΗΠΑ και του Πακιστανού στρατιωτικού ηγέτη Μουσαράφ». Οι προειδοποιήσεις αυτές επιβεβαιώνονται δραματικά από τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων, που υπογραμμίζουν ότι η πακιστανική κοινή γνώμη αντιδρά έντονα σε «ένα άδικο χτύπημα, χωρίς αποδείξεις εναντίον αθώων». Υπό αυτό το κλίμα, ο στρατηγός Μουσαράφ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, προκειμένου να «ανιχνεύσει τις αντιδράσεις στην απόφαση σύμπραξης με τις ΗΠΑ».

Εκρυθμη, όμως, είναι η κατάσταση και στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα. Σύμφωνα με τον πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν στοιβαχτεί στη συνοριακή γραμμή, η οποία έχει κλείσει για όσους δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Κοντά στην πόλη Κέτα, οργισμένοι πρόσφυγες λιθοβόλησαν τους συνοριακούς φρουρούς, που τους διέλυσαν με πυρά στον αέρα. Η πακιστανική αστυνομία απέκλεισε τα προσφυγικά στρατόπεδα 1,2 εκατομμυρίων Αφγανών και έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις των υπολοίπων 800.000.

Ο Ρουντ Λούμπερς, από την Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, έβαινε στην Ουάσινγκτον για να «βεβαιωθεί ότι υπάρχει επίγνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκληθεί από μια επιδρομή. Τα αποθέματα τροφής που άφησε ο ΟΗΕ αποχωρώντας μετά τα πλήγματα στις ΗΠΑ, αρκούν για 2 - 3 εβδομάδες ενώ 3,8 εκατομμύρια λιμοκτονούν.» Ο Λούμπερς τόνισε ότι ο ΟΗΕ, ήδη, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις γειτονικές, του Αφγανιστάν, χώρες να ανοίξουν τα σύνορα για το βασανισμένο λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ