Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Αρχισαν τα όργανα» για... αξιώσεις

Την τρομοκρατική επίθεση της προηγούμενης βδομάδας στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην παγκόσμια οικονομία στον ένα ή τον άλλο βαθμό άρχισαν ήδη να αξιοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να προβάλλουν τις αξιώσεις τους για περισσότερα και μεγαλύτερα προνόμια. Ηδη με χτεσινή τους ανακοίνωση οι εξαγωγείς ούτε λίγο ούτε πολύ «κλαίγονται» για την πορεία των κερδών τους, επικαλούμενοι μείωση των εξαγωγών κατά 2,7% σε δολάρια κατά το 2000 και ζητούν «τη στήριξη και ενίσχυση» των επιχειρήσεών τους «για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία». Οι ίδιοι, αναφερόμενοι στη μείωση του όγκου των εξαγωγών υπολογιζόμενη σε δολάρια, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «εάν μετρηθούν με το ιδιαίτερα υποτιμημένο ευρώ, το έτος αυτό φαίνονται φουσκωμένες».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν θα καταστήσουν εντονότερη τη σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναφέρει ότι τα 3/4 των εξαγωγών τους κατευθύνονται στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις πρώην ανατολικές χώρες, «που δέχονται εντονότερα τις δυσμενείς επιδράσεις». Συγκεκριμένα, οι εξαγωγείς αξιώνουν ανακατανομή του Γ` ΚΠΣ υπέρ των επιχειρήσεών τους, προκειμένου «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας με τη σειρά τους ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον οποίο συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, να πάρει μέτρα «στήριξης» των επιχειρήσεών τους. Συγκεκριμένα, τα προεδρεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη συνάντησή τους με το Ν. Χριστοδουλάκη έκαναν λόγο για επιπτώσεις στον προερχόμενο από τις ΗΠΑ τουρισμό που θα είναι εμφανείς κατά το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, το 90% των αφίξεων από την Αμερική πραγματοποιείται στην Αθήνα και ήδη σημειώνονται ακυρώσεις κρατήσεων που φτάνουν το 30%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ