Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές και σχέδια με φόντο ευρύτερες γεωπολιτικές διεργασίες

Το παζάρι αφορά όλη τη Ν/Α Μεσόγειο και παραπέρα και δυναμώνει με όλα τα μέσα

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, στο Εθνικό Συμβούλιο στη Λευκωσία

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, στο Εθνικό Συμβούλιο στη Λευκωσία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Διεργασίες σε πολλά παράλληλα ενδοϊμπεριαλιστικά μέτωπα προμηνύουν οι καθημερινές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου το μέλλον της Κύπρου και η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων όλης της περιοχής αποτελούν δύο μόνο από τα πεδία όπου κονταροχτυπιούνται ισχυρά συμφέροντα, στο φόντο ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ανταγωνισμών.

Καθώς το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» βρίσκεται στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ από την περασμένη βδομάδα, έτοιμο να ξεκινήσει και επίσημα εργασίες ερευνητικών γεωτρήσεων (για λογαριασμό της κοινοπραξίας της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «ΕΝΙ»), κλιμακώνονται τόσο οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας όσο και άλλων ιμπεριαλιστικών και αστικών επιτελείων, που ιεραρχούν την περιοχή στην αναμέτρησή τους, ειδικά στον κρίσιμο κλάδο της Ενέργειας και όχι μόνο.

Ειδικά μετά τη μη κατάληξη της Διάσκεψης στην Ελβετία, η συζήτηση διευρύνεται με ειδική αναφορά στο ρόλο αλλά και τα οφέλη που πρέπει να διασφαλίσει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όχι απλά στο Κυπριακό αλλά γενικά στην περιοχή, παράλληλα με ανταλλάγματα που μπορούν να υπάρξουν προς αλλά και από την τουρκική πλευρά.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν και για τον τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων στην Ελβετία, αλλά και για «τη συνέχεια της προσπάθειας, για τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τα ευρωτουρκικά», όπως εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Τέτοιες επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ως ένδειξη και της έντασης που αποκτούν οι διεργασίες με προοπτική την πραγματοποίηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επαφών στην Ελβετία, όλες σχεδόν οι πλευρές στάθηκαν στην κατάλληλη «προετοιμασία» που χρειάζεται να υπάρξει ενόψει νέων συνομιλιών, αναδεικνύοντας και τις διαστάσεις που το σφοδρό αντιλαϊκό παζάρι αποκτά.

Το παραμύθι της ΕΕ σε πρώτο πλάνο

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, μίλησε για τον «απόλυτα θετικό τρόπο» που συνεργάστηκαν Αθήνα - Λευκωσία στην τελευταία Διάσκεψη και «έφερε τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά». Υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν ήταν ακόμα έτοιμη για ουσιαστική λύση», ενώ, στη γνωστή επιχειρηματολογία των αστικών τάξεων Ελλάδας και Κύπρου, εκθειάστηκε ο ρόλος της ΕΕ ως «εγγυητή της ασφάλειας».

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, σημείωσε ότι συζητήθηκε η στάση σε κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση, «πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε, ποιον τρόπο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πώς θα αντιμετωπίσουμε την τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που έρχεται τους επόμενους μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ ακόμα πιο ανοιχτά μίλησε για «κίνητρα» που μπορεί να αποκτήσει η Τουρκία σχετικά με μια λύση του Κυπριακού: «Τα κίνητρα είναι οι σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, είναι τα εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή τη στιγμή η τελωνειακή ένωση, είναι το διεθνές περιβάλλον στο οποίο η Τουρκία δεν είναι τόσο νικηφόρα όσο ήλπιζε. Το βλέπουμε και στη Συρία, όπου ο "αήττητος" τουρκικός στρατός δεν έχει τόσο εύκολη πορεία. Υπάρχουν πάρα πολλές εσωτερικές αντιθέσεις στην Τουρκία, που μπορούν όταν εκδηλωθούν να την υποχρεώσουν να πάρει ένα διαφορετικό δρόμο. Υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε, προκειμένου η Τουρκία να υποχρεωθεί να πειθαρχήσει, με την καλή έννοια, δημιουργικά, στο Διεθνές Δίκαιο». Ακόμα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι αναφορές της Τουρκίας σε πλάνα «Β», «Γ», «Δ» κ.λπ. «είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης για τη λύση του Κυπριακού, με τον τρόπο που εκείνη καταλαβαίνει και θέλει». Τέλος, είπε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, «ήρθε απροετοίμαστος και χωρίς να έχει επιτρέψει την απαραίτητη προεργασία για τη Διάσκεψη στην Ελβετία».

Οσον αφορά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από αυτή, ο πρόεδρος του (κυβερνητικού κόμματος) ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως «η Ελλάδα παραμένει το στήριγμά μας στον αγώνα για απελευθέρωση, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα μάς στηρίζει», και πρόσθεσε ότι το «πακέτο Γκουτέρες» (ενδεικτικό των διαστάσεων και του βάθους που αποκτά το παζάρι) βρίσκει το κόμμα του απόλυτα ικανοποιημένο, όπως και όλη η στάση του.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε πως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις απομάκρυναν το Κυπριακό από τη λύση, πως «σήμερα έγινε παραδοχή ότι στο Κρανς Μοντάνα ήταν ελάχιστος ο χρόνος των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του εισηγήθηκε τη σύσταση ενός ανωτάτου συμβουλίου στρατηγικής σημασίας, με σκοπό «να θεσμοθετηθεί μία συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα και στα ενεργειακά θέματα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως πρέπει να ενισχυθούν «η διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά και η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, για να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός τους ρόλος. Αναφορικά με την πρόταση για δικοινοτική - διζωνική Ομοσπονδία, είπε ότι «με τον τρόπο που συζητιέται, αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης της πατρίδας μας».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Πόλυς Παλλίκαρος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη στήριξή της και είπε μεταξύ άλλων ότι από την επομένη μιας λύσης δε μπορεί να υπάρχει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης.

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι κατέθεσε έγγραφο με προτάσεις που αποτρέπουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Από τους «Οικολόγους», ο Γιώργος Περδίκης είπε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κρανς Μοντάνα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και χαρακτήρισε απογοητευτική τη στάση της Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε προτάσεις για θεσμοθετημένη κοινή εξωτερική πολιτική με την Ελλάδα και προσπάθειες για «ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα».

Τέλος, το φασιστικό ΕΛΑΜ εκπροσώπησε ο εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη, που μίλησε για μία νέα στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την απελευθέρωση.

Τουρκία και Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας παράτυπης NAVTEX, για «σεισμογραφικές έρευνες» με το πλοίο «Μπαρμπαρός», νοτιοδυτικά της Πάφου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Αγκυρα δέσμευσε περιοχές μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.

Χτες, έφτασε στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για την «επόμενη μέρα» μετά τη Διάσκεψη στην Ελβετία. Από την Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου είχε ήδη υπογραμμίσει ότι θα υπάρξουν «διαφορετικές διαδικασίες σχετικά με την Κύπρο», υποστηρίζοντας ότι «εμείς λάβαμε πολιτικά ρίσκα και πάντα ήμασταν ένα βήμα μπροστά... Αλλά αν η μια πλευρά δεν θέλει (λύση) τότε το ζήτημα πρέπει να λυθεί κατάλληλα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της (απέναντι στο ψευδοκράτος)» και ότι «τώρα, αποκλεισμοί και περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην τουρκική Κύπρο πρέπει να αρθούν. Είναι απάνθρωποι».

Αύριο αναμένεται να φτάσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της «Μέρας για την Ειρήνη και την Ελευθερία», όπως προκλητικά αποκαλούν ψευδοκράτος και Τουρκία την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής το 1974.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η Κύπρος για την Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο της χωρίς να κάνει υποχωρήσεις σχετικά με τα εθνικά συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, χωρίς να υποχωρεί ποτέ ούτε στο ελάχιστο από τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χτες ότι «δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται. Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο "τεμάχιο 11" συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στη σοβαρότητα, την ψυχραιμία και τα λίγα λόγια».

Να σημειωθεί ότι χτες βράδυ (ώρα Κύπρου), αναμενόταν να γίνει ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις. Πληροφορίες εμφάνιζαν τον γγ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες να προκρίνει μια σύντομη «περίοδο ανάπαυλας», ώστε «να πέσουν οι τόνοι» και να υπάρξει προβληματισμός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ