Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Επιτάχυνση» των διαδικασιών θέλει και η Γερμανία

Μέρκελ - Γιλντιρίμ συζήτησαν όχι απλά για την πορεία των συνομιλιών, αλλά και για το «ενδιαφέρον» της Αγκυρας να διασφαλιστούν οι «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ για τους Τούρκους που πηγαίνουν στην Κύπρο

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα Κοτζιά - Αϊντε

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα Κοτζιά - Αϊντε
ΑΓΚΥΡΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Η προώθηση ενός συμβιβασμού στην Κύπρο με το νέο σχέδιο διχοτόμησης του Νησιού συνδέεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, όπως αποτυπώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και της τουρκικής ηγεσίας στην Αγκυρα, όπου η πρώτη έκανε επίσημη επίσκεψη, συμπεριλαμβάνοντας στην ατζέντα της και το Κυπριακό.

«Είπαμε ότι η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και όλη την ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό», δήλωσε η Μέρκελ, που συνολικά στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία εστίασε στη σημασία της ευρύτερης «περιφερειακής σταθερότητας», αλλά και στο ρόλο που η Αγκυρα μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, περιέγραψε ως «μεγαλύτερη επιθυμία μας» το «να διασφαλιστεί λύση στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μια ενωμένη Κύπρο, δίκαιη, με δύο ομοσπονδιακές διοικήσεις, μια λύση όπως επιθυμεί και η Ευρώπη και η Τουρκία και η Ελλάδα», προσθέτοντας όλο νόημα: «Σε αυτό το θέμα οι πλευρές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και πιο υπομονετικές και οι αναγκαίες θυσίες πρέπει να είναι αμοιβαίες. Οχι μονόπλευρες».

Στα θέματα γύρω από τα οποία ξετυλίχθηκε η συζήτηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ (αλλά και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν) για το Κυπριακό ξεχώρισε το αίτημα της Αγκυρας, σε περίπτωση λύσης, οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ να ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Κύπρο. Μάλιστα, ορισμένα ρεπορτάζ επέμειναν χτες ότι το Βερολίνο φάνηκε να μην αποκλείει (αν όχι να είναι και θετικό) στη συγκεκριμένα «ιδέα», στην οποία παρεμπιπτόντως η τουρκική πλευρά δίνει αξία αντίστοιχη με αυτήν της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Χτες, αναλυτής της τουρκικής «Χουριέτ» περιέγραφε ως «προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη διευθέτηση (στο Κυπριακό)» τη διασφάλιση των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους, σχολιάζοντας ότι «η επίτευξη της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού δεν είναι δύσκολη δουλειά αν συγκριθεί με το καθήκον αποτίναξης των τειχών που έχουν δημιουργηθεί μες στα κεφάλια των ανθρώπων». Ενώ συνέδεε τις αντιρρήσεις Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων με μια «αρχαϊκή αντι-τουρκική εμμονή».

Συνάντηση Κοτζιά - Αϊντε

Στο μεταξύ, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ενώ καταγράφηκαν αποκλίσεις και η άποψη ότι υπάρχει αρκετό έδαφος ακόμα για να καλυφθεί. Ακόμα, μεταφέρθηκαν σκέψεις για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο που θα γίνει αρχές Μάρτη στην Ελβετία, καταρχήν, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών. Τέλος, στο «τραπέζι» τέθηκε και το θέμα των «τεσσάρων ελευθεριών» για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, σε περίπτωση επίτευξης λύσης, ζήτημα που η Αγκυρα ιεραρχεί σημαντικά για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Προηγούμενα, και μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha», ο Ν.Κοτζιάς αναδείκνυε την όξυνση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό, δηλώνοντας (χωρίς διευκρινίσεις ωστόσο): «Το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα. Κάποιοι μου έλεγαν ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη. Κάποιοι θεωρούσαν, δηλαδή, ότι η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης του Μεγαλονήσου».

Κατά τα άλλα, ο Ελληνας υπουργός που μίλησε για κατάργηση της Συμφωνίας Εγγυήσεων και το θέμα της τουρκικής κατοχής επιχείρησε να συγκεράσει τα πράγματα, προσπαθώντας να «θολώσει» πλευρές των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ξετυλίγονται με άξονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Για τη στάση της Αγκυρας, είπε: «Στο Κυπριακό η Τουρκία έχει βάλει δυο θέματα, με τα οποία γίνεται όλο και πιο "ειλικρινής". Το ένα είναι ότι επιδιώκει την παραμονή τμήματος του τουρκικού στρατού πάνω στη Μεγαλόνησο, στην αρχή έλεγε πάντα μόνο για να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους, τελευταία με μεγαλύτερη ειλικρίνεια μιλά για λόγους γεωστρατηγικών βλέψεων. Το δεύτερο, το οποίο ακούμε εδώ και δυο μήνες, είναι ότι θέλουν στο Κυπριακό να διασφαλίσουν συμφέροντα των Τούρκων πολιτών, το πώς αυτοί θα πηγαινοέρχονται και θα κινούνται ως Ευρωπαίοι πολίτες στη Μεγαλόνησο». «Κατά συνέπεια», συνέχισε, «οι Τούρκοι ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων. Εχω απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι στο Κυπριακό πρέπει να κάνουν όλες οι πλευρές συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου - πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου - κράτους η Κύπρος. Ομως με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας».

Επίσης, υποστήριξε σχετικά με τη στάση της Βρετανίας: «Εχει κάνει μια μεγάλη μετακίνηση. Από μια παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση έχει αντιληφθεί και δηλώνει σήμερα και απέναντι στους Τούρκους ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα...»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ