Τρίτη 7 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες συναντήσεις Αϊντε από σήμερα

Το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντάσσεται στην αναπροσαρμογή της τακτικής διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου αναμένεται να έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που από χτες το βράδυ αναμενόταν να προσγειωθεί στην Κύπρο. Χτες, επίσης, αναμενόταν να λήξει η NAVTEX που η Τουρκία είχε εκδώσει το φθινόπωρο και μετά ανανέωσε στις αρχές του 2015, στέλνοντας το «Μπαρμπαρός» να κάνει έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Βεβαίως, η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» που η Αγκυρα ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα δε συνιστά σε καμία περίπτωση αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της τακτικής, με την οποία η τουρκική αστική τάξη, όπως και κάθε άλλο αστικό στρατόπεδο στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, καθορίζει τα βήματα με τα οποία υπερασπίζει τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Σ' αυτό το πλαίσιο, πρέπει και οι λαοί να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στο φόντο και του αυξημένου «ενδιαφέροντος» που εκφράζουν όλο και περισσότερο μια σειρά αστικές κυβερνήσεις, «δεξαμενές σκέψης» κ.τ.λ., σημειώνοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί «σταθερότητα» και «ασφάλεια» στην περιοχή, ώστε να «αξιοποιηθούν» οι υδρογονάνθρακες που έχουν εντοπιστεί, δηλαδή να ξεκινήσουν οι μπίζνες που ισχυρές πολυεθνικές έχουν σχεδιάσει. Το σίγουρο είναι ότι ένας πιθανός νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει και σε καιρό νέας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συμβιβασμών για την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, με δυνάμεις όπως π.χ. η Τουρκία και το Ισραήλ να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος των αστικών τους τάξεων τις αλλαγές που η «κρίση» στην Ουκρανία προκαλεί στον ενεργειακό χάρτη.

Στο μεταξύ, ενόψει των «προεδρικών εκλογών» της 19ης Απρίλη, ο Ντ. Ερογλου υπογράμμισε ότι οι παράμετροι των συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών «πρέπει να αξιολογηθούν σωστά, υπό το φως των πραγματικοτήτων στην Κύπρο» και πως το περιεχόμενο της λύσης «να είναι μόνιμο και βιώσιμο». Ακόμα δήλωσε ότι «καμία εγγύηση δεν μπορεί να πάρει τη θέση της αποτελεσματικής και έμπρακτης εγγύησης της Τουρκίας. Οι ιστορικές εξελίξεις και τα γεγονότα έχουν δείξει πόσο εύλογη είναι η ευαισθησία μας για το θέμα αυτό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για εμάς». Ταυτόχρονα, και οι άλλοι υποψήφιοι δηλώνουν «δέσμευση» «στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014» που έστρωσε το έδαφος για νέα διχοτομική «λύση» τύπου «Σχεδίου Ανάν».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που, σε δηλώσεις της από το Ελσίνκι, ρωτήθηκε σχετικά με τις ρωσο-κυπριακές σχέσεις και απάντησε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το καθένα από αυτά έχει διαφορετική ιστορία και διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη Ρωσία... Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ενα μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή της Τουρκίας. Η Κύπρος έγινε στρατιωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε τη στρατιωτική βοήθεια... Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, όπως είμαστε ισότιμοι εταίροι και εξίσου σημαντικοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση τουρκικών προκλήσεων και προετοιμασία παζαριού(2019-08-27 00:00:00.0)
Η Τουρκία ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα(2016-06-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις συμφωνίες με τη Ρωσία(2015-02-28 00:00:00.0)
Στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Αν. Μεσόγειο(2013-09-06 00:00:00.0)
Ενταση και αυξημένη στρατιωτική συγκέντρωση(2011-09-28 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν οι δυσκολίες(2011-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ