Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Για 130 αμφισβητούμενες βραχονησίδες μιλά ο Τούρκος πρωθυπουργός

Σταθερά στη γραμμή «εφησυχασμού» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού εντάσσονται στις πάγιες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου (φωτ. Ιμια)

Eurokinissi

Οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού εντάσσονται στις πάγιες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου (φωτ. Ιμια)
Η Τουρκία «έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική προσπάθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δίνοντας νέα συνέχεια στις διμερείς εντάσεις, στο φόντο της ευρύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως αποτυπώνεται και σε όλα τα μέτωπα στην περιοχή μας: Αιγαίο, Κυπριακό, Συριακό κ.τ.λ.

Μιλώντας στη «Χουριέτ», ο Γιλντιρίμ κατέφυγε σε νέες προκλήσεις, μιλώντας για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία «δεν είναι σίγουρη» και συνέχισε: «Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι καινούρια. Εχουν μεγάλη ιστορία».

Ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα κάνει παζάρι με τους δικούς της όρους, τόνισε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά, απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονιά και σχετικά με την πρόσφατη εμφάνιση του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, στα Ιμια, είπε ότι «από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει στις βραχονησίδες».

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, πως η Αγκυρα επιθυμεί να μείνουν ανοικτοί δίαυλοι μεταξύ των δύο αστικών τάξεων, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια εποικοδομητική γειτονική σχέση αν βάζουμε πρώτα τις διαφορές μας. Πρέπει να μιλήσουμε για το κοινό μας μέλλον και τα κοινά μας συμφέροντα, όχι για τα προβλήματα».

Τουρκική αντίδραση για στρατιωτική άσκηση στην Κω

Παραπέρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε σε δημοσιεύματα για ελληνική στρατιωτική άσκηση στην Κω, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το νησί είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χουσεΐν Μουφτούογλου, ισχυρίστηκε: «Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947 έχει αφήσει την Κω από την Ιταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Προσέθεσε: «Καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής και τους διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στρ. Ευθυμίου, είπε: «Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς (...) Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta" (σ.σ. νομικός όρος που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει "μεταξύ άλλων προσώπων")».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 2 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 2 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Γραμμή «εφησυχασμού»

Δεν περνά απαρατήρητο, πάντως, το γεγονός ότι πέρα από τις αντεγκλήσεις, συνεχίζεται η προσπάθεια «εφησυχασμού» του λαού αλλά και «κατευνασμού» στις σχέσεις των δυο αστικών τάξεων. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», αποκρύπτοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η τουρκική προκλητικότητα, είπε:

«Εγώ νομίζω ότι τους γείτονες κανείς δεν τους επιλέγει, αυτό που επιλέγει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τους αντιμετωπίσει και η συμπεριφορά που θα αποφασίσει να έχει. Οι γείτονές μας, όπως έχω σημειώσει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, είναι πολύ νευρικοί. Πολλές πτυχές της εξωτερικής τους πολιτικής δεν πήγαν όπως εκείνοι θα ήθελαν και έχουν ισχυρά εσωτερικά προβλήματα. Η δική μας φροντίδα είναι να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να πούμε κάτι που το υπογραμμίζω και ας μην το ακούμε πάντα ευχάριστα: το γεγονός ότι στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Είχαμε αυτά τα καθημερινά, ενοχλητικά και συχνά επικίνδυνα επεισόδια».

Ταυτόχρονα, σκιαγραφώντας και τις σχέσεις συνεργασίας που συνυπάρχουν με τις σχέσεις ανταγωνισμού των δυο αστικών τάξεων, είπε: «Το δεύτερο που υπογραμμίζω είναι η ανάγκη να κρατάμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας (...) ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο. Και το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας και τις οικονομικές μας και τις πολιτικές μας και τις διαβουλεύσεις μας».

Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή αξιοποίησε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε γεωστρατηγικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι «οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες τις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο. Διότι (...) μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν τσακωμένοι με τους Ρώσους, τσακωμένοι στη Συρία, τσακωμένοι στο Ιράκ, ενώ με τους Αρμένιους δεν έχουν πολλές σχέσεις. Κατά συνέπεια, πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν».

Τέλος, βάζοντας τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου θεματοφύλακες των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, έσπευσε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση γνωστοποίησε «σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ