Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12777

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αυτός της σύγκρουσης με το κεφάλαιο

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε καθημερινή εφημερίδα


ΣΕΛ.  7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική απεργιακή μάχη την Πέμπτη 20 Ιούλη

ΣΕΛ.  12   -   13

Η σκληρή αντεργατική επίθεση δεν κρύβεται με κυβερνητικά πανηγύρια

Ανακύκλωση της ανεργίας, διαχείριση της ακραίας φτώχειας και «δωράκια» στη μεγαλοεργοδοσία

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός, που διατήρησε και επέκτεινε όλη την αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία, που - μόλις χτες - έθεσε σε εφαρμογή την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που ετοιμάζεται να «βάλει χέρι» ακόμη και στο απεργιακό δικαίωμα, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, πανηγυρίζει για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η οποία αυξάνεται, εξαιτίας της πολιτικής του.

Νέα «δωράκια» προς τη μεγαλοεργοδοσία, με το προκάλυμμα της προστασίας των εργαζομένων: Απαλλαγή της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις της για τους «εγκλωβισμένους εργαζόμενους» και νέες επιδοτήσεις για να μετατρέπει τα «μπλοκάκια» σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Η σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που περιγράφει η κυβέρνηση. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μια μάχη που μας αφορά όλους

Μια μεγάλη μάχη δίνουν αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με την κλαδική πανελλαδική απεργία που οργανώνουν την Πέμπτη 20 Ιούλη. Η απεργία αυτή προετοιμάζεται πολύμορφα και με σχέδιο εδώ και πολλές μέρες από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου σε όλη την Ελλάδα και ειδικά εκεί που η εκμετάλλευση χτυπάει «κόκκινο», στους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και στις επισιτιστικές αλυσίδες.

Η μάχη αυτή συμβάλλει στο να έρθει στην επιφάνεια με τον πιο καθαρό τρόπο το τι σημαίνει για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα η καπιταλιστική ανάπτυξη, που αποτελεί τον «εθνικό στόχο» κυβέρνησης - κεφαλαίου. Ο κλάδος του Τουρισμού, ο οποίος δεν γνώρισε ουσιαστικά κρίση τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί το «καμάρι» για κάθε αστική κυβέρνηση. Ομως οι καλύτεροι μάρτυρες για το πού στηρίζονται αυτά τα ρεκόρ είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου: 14 διαφορετικές σχέσεις εργασίας συνθέτουν τη δουλειά - «λάστιχο» στον κλάδο, η εντατικοποίηση τους μήνες αιχμής, οι συμβάσεις μιας μέρας και η «εποχικότητα» αποδιοργανώνουν πλήρως τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών, οι μισθοί πείνας εναλλάσσονται με τα επιδόματα φτώχειας και άλλα πολλά... Ανάλογη κατάσταση και στον Επισιτισμό. Ολα τα παραπάνω είναι μερικά από τα «θεμέλια» του τουριστικού «θαύματος».

Ταυτόχρονα, χιλιάδες εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι ζουν σε έναν τόπο που χαρακτηρίζεται «κορυφαίος προορισμός», αδυνατούν να κάνουν έστω μερικές μέρες διακοπών μακριά από το σπίτι τους. Μπορεί να ακούνε στα δελτία ειδήσεων τους πανηγυρισμούς για τις αφίξεις, τους ιλιγγιώδεις τζίρους στα ξενοδοχεία, τα ποσοστά πληρότητας στις κλίνες, αλλά ο ίδιοι δεν τολμούν ούτε να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να απολαύσουν λίγες μέρες χαλάρωσης σε οποιοδήποτε μέρος.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απεργία την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να είναι επιτυχημένη. Είναι μάχη που αφορά όλους τους εργαζόμενους, γι' αυτό πρέπει να στηριχτεί ευρύτερα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να δοθεί απάντηση στην επιχείρηση της εργοδοσίας και των μηχανισμών της να υπονομευτεί η απεργία στο όνομα της επιτυχίας της «σεζόν», για να συκοφαντηθεί ο αγώνας χιλιάδων εργαζομένων.

Επιπλέον, η επιτυχία αυτής της απεργιακής κινητοποίησης θα αποτελέσει πολύτιμη συμβολή στην αναμέτρηση συνολικά των εργαζομένων με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Θα είναι μια πρώτης τάξης απάντηση, αμφισβήτησης του στόχου για επιστροφή στην ανάπτυξη των κερδών ως «εθνική υπόθεσης», για την οποία δήθεν αξίζει κάθε θυσία. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, όπως και προχτές οι εμποροϋπάλληλοι, που απήργησαν ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα για νέες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις. Είναι κλάδοι που μαζί με άλλους μπορούν να αποδείξουν ότι ούτε η ανεργία, ούτε η κακοπληρωμένη δουλειά, ούτε η ανασφάλεια θα πάνε περίπατο με τους θετικούς ρυθμούς της οικονομίας. Αντιθέτως, ότι η ανάκαμψη έχει ως προϋποθέσεις την ένταση της εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς, τον εκτοπισμό των μικρών αυτοαπασχολούμενων.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό διεκδικούν αυτό που αντικειμενικά μπορούν σήμερα να απολαύσουν, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγής. Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να ξέρουν πότε και για πόσο θα εργάζονται, να έχουν σταθερό ωράριο (8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο), αξιοπρεπείς μισθούς, μέτρα προστασίας για όσους είναι άνεργοι, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Στο νέο γύρο έντασης της εκμετάλλευσης που θα συνοδεύσει την όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, αγώνες όπως αυτοί στον Επισιτισμό - Τουρισμό αποτελούν το λίπασμα για ένα νέο γύρο διεκδίκησης από το λαό των απωλειών που είχε τα τελευταία χρόνια, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!»

Απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, σε 36 πόλεις σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  12   -   13

Διόρθωση

Εκ παραδρομής στο φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» στις 16/7 στο πρώτο θέμα της εφημερίδας γράφτηκε για απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 20 Απρίλη, αντί για 20 Ιούλη που είναι το σωστό.Πέθανε πυροσβέστης που είχε τραυματιστεί στο Ζευγολατιό

ΚΚΕ: Τραγικό γεγονός που επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα


ΣΕΛ.  16
«Εφυγε» η σ. Ευανθία Αγγουράκη

ΣΕΛ.  6
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
«Καζάνι που βράζει» ενώ φουντώνουν οι ανταγωνισμοί

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org