Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το παζάρι με την ΕΕ θα συνεχιστεί

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, δήλωσε χτες ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας το προχτεσινό ψήφισμα με το οποίο γίνονται μια σειρά συστάσεις προς την Αγκυρα και προτείνεται η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα, που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα του Απρίλη στην Τουρκία. Πρόκειται για ψήφισμα που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παζάρεμα ΕΕ - Τουρκίας, σε πολλά μέτωπα, στο οποίο εκδηλώνεται και η ανησυχία των Ευρωπαίων για το (αστικό) «κράτος δικαίου» και τις «ελευθερίες» στην Τουρκία, ως ανησυχία και για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ευνοήσουν επενδύσεις ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Τη διαφωνία του με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε και ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η Τουρκία «χρειάζεται μια πιο υγιή και συνεκτική προσέγγιση (από την ΕΕ), από ό,τι την πλήρη αναστολή αυτής της σχέσεις». Ενώ στο πλαίσιο και των ενδοαστικών αντιθέσεων για το ποιος καλύτερα υπηρετεί το τουρκικό κεφάλαιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν την «αναζήτησή μας για δικαιοσύνη (σ.σ. συνεχίζεται η «πορεία για τη δικαιοσύνη» του CHP) και θα αποφασίσουν τη συνέχιση των σχέσεων με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, μεγάλα αστικά δημοσιογραφικά συγκροτήματα όπως αυτό της «Χουριέτ» (που πρόσκειται περισσότερο στην αντιπολίτευση) φιλοξένησαν χτες αναλύσεις όπου τονιζόταν πως «Τουρκία και ΕΕ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν η μία την άλλη» και πως «η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει στο ευρωπαϊκό μονοπάτι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να το διευκολύνουν αυτό. Κάτι που συμφέρει και τους ίδιους».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας αποφάσισε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές δεν είναι επιθυμητός για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση Τούρκων μεταναστών στην Ολλανδία (για την επέτειο από το περσινό πραξικόπημα) «με δεδομένη την κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγχαρητήρια που αντανακλούν αντιθέσεις και διεργασίες(2018-06-27 00:00:00.0)
Νέα «μηνύματα» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας(2017-04-27 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι Ερντογάν και απειλές για το Προσφυγικό(2016-11-26 00:00:00.0)
Νέες παρεμβάσεις Ευρωπαίων(2014-01-18 00:00:00.0)
Αρνηση από βουλευτές να ορκιστούν(2011-06-29 00:00:00.0)
Ουάσιγκτον και Βόννη βάζουν τα πράγματα στη θέση τους(1996-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ