Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Σε ετοιμότητα ξανά για αεροπλανοφόρο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το προσωπικό της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, αλλά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για να βάλουν πλάτη όπου χρειαστεί, υπηρετώντας σχετική γραμμή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George W. Bush» ξαναμπήκε στη Μεσόγειο, στις 5 Ιούλη, ερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο. Υπολογίζεται ότι πλέει αυτή τη στιγμή νότια της Κύπρου, και ήδη από την Πέμπτη ξεκίνησε χτυπήματα με τα μαχητικά που κουβαλά, στη Συρία και το Ιράκ.

Επιπλέον, το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τα αμερικανικά καταδρομικά «USS Philippine Sea» και «USS Hue City» και τα αντιτορπιλικά «USS Laboon» και «USS Truxtun».

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο επιχειρούσε και το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, επισκεπτόμενο μάλιστα δις τότε τη βάση της Σούδας, ενώ η δεύτερη επίσκεψή του, το Μάρτη, ήταν λόγω βλάβης. Μάλιστα, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαιναν τότε ακριβώς τις δυνατότητες που έχει η βάση και το προσωπικό της και σε αυτό το επίπεδο, των επισκευών και συντηρήσεων, προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε η Σούδα με τις δυνατότητές της, το αεροπλανοφόρο θα έπρεπε να επιστρέψει για τις αναγκαίες επισκευές πίσω στη βάση του στις ΗΠΑ...

Εξάλλου, μόλις την περασμένη βδομάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ σημείωνε ότι «για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και, ιδίως, λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα, δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Εξ ου και οι Αμερικανοί επιθυμούν αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα, τόσο στο ναυτικό της σκέλος, όσο και στο αεροπορικό, συζητώντας με την ελληνική κυβέρνηση τη χρονική επέκταση της σχετικής συμφωνίας χρήσης της βάσης, που έως τώρα ανανεώνεται ετησίως, για 5 έως 10 χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Της ...μουρλής στη Σούδα(2019-04-26 00:00:00.0)
Με κορωνίδα τη Σούδα και ετοιμασίες για τη συνέχεια(2018-04-18 00:00:00.0)
Συζητήσεις για παραπέρα «αξιοποίηση» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2017-08-29 00:00:00.0)
Κατέπλευσε στη Σούδα άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ(2017-05-05 00:00:00.0)
Κι άλλο αμερικανικό πλοίο στη Σούδα(2017-03-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται απρόσκοπτα η αμερικανική δραστηριότητα(2017-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ