Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Κάλεσμα σε δημοκρατική ανυπακοή

Σύσκεψη «ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα» πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Αγροτικής Τράπεζας, Αμερικής 10

Ως πρώτη αντίδραση απέναντι στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός αστυνομικού κράτους, χαρακτηρίστηκε η σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα, που διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Αυτό ανέφεραν τα μέλη της Συντονιστικής της Επιτροπής, που έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας, στην οδό Αμερικής, αρ. 10. Εχουν κληθεί να παραβρεθούν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και φορέων του επιστημονικού, νομικού και καλλιτεχνικού κόσμου και της νεολαίας. Επίσης, εκπρόσωποι δήμων και δημοτικών κινήσεων.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Συσπείρωσης» Δ. Καλτσώνης υπογράμμισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τα βήματά μας. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση θα οικοδομηθεί ένα αστυνομικό κράτος. Να αντισταθούμε από κοινού. Απευθύνουμε κάλεσμα δημοκρατικής ανυπακοής. Για να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες. Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Αρχισαν με τη Συνθήκη Σένγκεν, τα "αγροτοδικεία", τα "μαθητοδικεία", τις διώξεις συνδικαλιστών, και συνέχισαν με τον "τρομονόμο", την καταστολή των διαδηλώσεων σε Γκέτεμποργκ και Γένοβα, προχωράνε με τα νομοσχέδια ενάντια στην αφίσα και στις διαδηλώσεις».

Μιλώντας ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης είπε ότι «είναι δόλια κατασκευασμένοι οι θεσμοί που δημιουργούνται για τη δημιουργία του σύγχρονου αστυνομικού κράτους. Με αυτές τις μεθοδεύσεις η δημοκρατία νοθεύεται και απειλείται. Σήμερα, με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, καταβάλλεται προσπάθεια να συρρικνωθεί το μόνο μέσο που έχει στη διάθεσή της η λαϊκή διαμαρτυρία: Το δικαίωμα της διαδήλωσης».

Στο νομοσχέδιο, που προετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συρρικνώνεται το δικαίωμα της συνάθροισης και παρέχεται η δυνατότητα στις αρχές να διαλύουν και να απαγορεύουν διαδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομική παρουσία και επέμβαση στις διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνει πιο ασύδοτη και εκφοβιστική. Η Αστυνομία θα μπορεί αυθαίρετα να απαγορεύει συγκεντρώσεις με το πρόσχημα του κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας τάξης και της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Θα απαγορεύεται η προσέγγιση διαδηλωτών σε δημόσια κτίρια, θα πραγματοποιούνται εκφοβιστικοί έλεγχοι σε όσους προσέρχονται σε δημόσια συνάθροιση, ενώ δίνεται η δυνατότητα ελέγχου του περιεχόμενου της. Υπάρχει διολίσθηση στην αντισυνταγματική λογική της προηγούμενης άδειας για την πραγματοποίηση συνάθροισης, ενώ με τον ορισμό υπεύθυνου συγκέντρωσης, στην πραγματικότητα ασκείται έμμεση απειλή διώξεων κατά των διοργανωτών της.

Παράλληλα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της, συγκροτεί ένα αυταρχικό πλαίσιο φακελώματος των διαδηλωτών και καταστολής των διαδηλώσεων. Επίσης, στο νομοσχέδιο για την «υπαίθρια διαφήμιση» καθιερώνονται αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις στην κοινωνική αφίσα, που έχουν στόχο να επιβάλουν ακόμη περισσότερο τη μονοφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στα παραπάνω ο Γ. Α. Μαγκάκης ανέφερε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα υποβαθμίζονται. «Με πρόσχημα την τρομοκρατία αναβιώνουν διαδικασίες αστυνόμευσης της ζωής των πολιτών. Ο "τρομονόμος" παράγει κρατική τρομοκρατία. Εξασφαλίζει το αστυνομικό κράτος. Αστυνομεύει τη ζωή των ανθρώπων και τους καθιστά ευάλωτους στην αυθαιρεσία».

Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Α. Τσώλης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα συνολικά καλά επεξεργασμένο σχέδιο, που εφαρμόζεται στην ελληνική κοινωνία. «Αρχισε με την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων, την τροφοδότηση της ανασφάλειάς τους μέσω του χτυπήματος του ασφαλιστικού συστήματος, τον έλεγχο των ΜΜΕ, τη σκοπούμενη πληροφόρηση, που οδήγησε στην κατασκευή ενός τύπου ανθρώπου που εύκολα αποδέχεται μια κατεύθυνση. Μετά ακολούθησε η επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι τα αυταρχικά μέτρα μπορούν να καταργηθούν στην πράξη. Η Α. Ζορμπαλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική έκφραση για να εφαρμοστεί η φιλελεύθερη πολιτική. Η Γ. Κούρτοβικ υπογράμμισε ότι «με τους περιορισμούς στην άσκηση της πολιτικής δραστηριότητας πλήττονται όλες οι συλλογικότητες. Ακόμα και η "Δημοκρατική Συσπείρωση", όλες, δηλαδή, οι συσπειρώσεις και πρωτοβουλίες που δεν αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αχιλ. Κανταρτζής, είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα μάς γυρίζουν σε πρακτικές μαύρων εποχών. «Θέλουν να επιβάλουν τη "σιωπή των αμνών" για να περάσουν τα σχέδια των κυρίαρχων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη μίλησαν, επίσης, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Σουλιώτης, ο δικηγόρος Κ. Διάκος, ο Α. Ρεμπής, πρώην εφέτης, το μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ Α. Ναξάκης και ο Κ. Μαργανέλης από την Κομμουνιστική Ανανέωση. Παραβρέθηκαν το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σερετάκης, τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ Γ. Μανωλάκος και Α. Αβραμίδης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org