Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει την αποφασιστικότητά της να προωθήσει την καπιταλιστική ανάκαμψη

Και διαβεβαιώνει ότι ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Eurokinissi

Τη διεκδίκηση αποφάσεων και παρεμβάσεων για την εξασφάλιση της διευρυμένης καπιταλιστικής κερδοφορίας επανέλαβε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Συνεδρίου «Concordia Europe Summit». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μια απόφαση στο Γιούρογκρουπ στις 15 Ιούνη, που «θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ». Οπως είπε, «υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους, αρκεί να υπάρξει και η βούληση», και αναπαράγοντας τις αγωνίες του εγχώριου κεφαλαίου, κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για «επενδυτικά προγράμματα».

Μάλιστα, για μια ακόμα φορά, επικαλέστηκε τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τις πολιτικές στήριξης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, για να αναδείξει τις ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε Μεταφορές, Ενέργεια και Τουρισμό. Οπως είπε, η κυβέρνηση ψήφισε έναν «ευέλικτο αναπτυξιακό νόμο» και έκανε «μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» και πως «η γεωστρατηγική θέση και η σταθερότητα και η ασφάλεια» είναι στοιχεία που μπορούν να την αναδείξουν σε «ιδανικό σημείο παγκόσμιας αναφοράς για επενδύσεις» στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα.

Παρουσιάζοντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «σύγχρονη πατριωτική εξωτερική πολιτική, που αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας» και την περιέγραψε σαν «ένα δέντρο που οι ρίζες του είναι στη Δύση, αλλά απλώνει τα μεγάλα κλαδιά του παντού και στο Βορρά και στο Νότο και στην Ανατολή».

Επιχειρώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη με τη λαϊκή ευημερία, και προσπαθώντας να συντηρήσει τις αυταπάτες που σπέρνει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, κάλεσε σε κοινή «προσπάθεια», από «κυβέρνηση, εταίρους, κοινωνία και υγιή επιχειρηματικότητα», για «να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Κι όλα αυτά ενώ λίγο πριν, στην ίδια ομιλία, διαφήμιζε το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «έχουμε κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μη διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος».

Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί απ' τη διεκδίκηση «καθαρής λύσης» για το χρέος που θα στηρίζει παραπέρα την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, επανέλαβε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μάλιστα, και ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα διευθετηθούν και οι όποιες εκκρεμότητες σε αντιλαϊκά προαπαιτούμενα «ώστε και τυπικά πλέον να κλείσει η αξιολόγηση» (περισσότερα για το νέο πακέτο μέτρων βλ. στο ρεπορτάζ της σελ. 3). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εξέλιξη στο Γιούρογκρουπ και να παραπεμφθεί το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σκιαγραφώντας τη «συνολική και καθαρή λύση» που για λογαριασμό του κεφαλαίου διεκδικεί η κυβέρνηση, δήλωσε ότι αυτή «θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα του 15% του ΑΕΠ». Επιβεβαίωσε έτσι και την κομβική επιδίωξη της κυβέρνησης με τη διευθέτηση του χρέους, που δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων, που σήμερα κατευθύνονται στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Είχε προηγηθεί ο κομπασμός του κυβερνητικού εκπροσώπου για την καπιταλιστική ανάπτυξη του 0,4% στο α' τετράμηνο του 2017, που βεβαίως για το λαό συνδυάστηκε με την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και με την προετοιμασία του 4ου μνημονίου που τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή. Στη βάση αυτών των στοιχείων, μίλησε για «μεγάλες δυνατότητες» που διαφαίνονται και εξαρτάται απ' τις αποφάσεις για το χρέος αν θα αξιοποιηθούν επ' ωφελεία της αστικής τάξης της χώρας, ώστε «να γυρίσουμε οριστικά σελίδα», όπως είπε.

Τέλος, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για εξασφάλιση της σταθερότητας της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επανέφερε την αναγκαιότητα «αποφάσεων» από τους «θεσμούς», που «θα οδηγήσουν σε μια σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος».

Συνάντηση με Μπάιντεν, συνομιλία με Ζάεφ

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη της θέσης του. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε «τις πάγιες ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της ονομασίας», ενώ ακόμα συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ