Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης»

Τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν «προαπαιτούμενο» των όποιων ευκολιών πληρωμής για το χρέος των καπιταλιστών

Eurokinissi

Τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν «προαπαιτούμενο» των όποιων ευκολιών πληρωμής για το χρέος των καπιταλιστών
Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο με τις «εκκρεμότητες» και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων μέσω του πρόσφατου εφαρμοστικού νόμου - 4ου μνημονίου και της προνομοθέτησης των μέτρων για την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της λίστας με τα προαπαιτούμενα θα συμπληρωθεί και μέσω έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων ή και άλλων παρεμβάσεων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Αν και η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί «σιγή ασυρμάτου», ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άξονες των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, είτε αυτές διεκπεραιωθούν με τον συγκεκριμένο εφαρμοστικό νόμο είτε με Υπουργικές Αποφάσεις ή άλλες ρυθμίσεις, θα επικεντρώνονται στις παρακάτω «εκκρεμότητες»:

-- Παράταση του τρέχοντος καθεστώτος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, με την εξάλειψη διατυπώσεων ή τυχόν άλλων «ερμηνειών» και «ασαφειών» του πρόσφατου πολυνόμου.

-- Πάγωμα των συντάξεων στα επίπεδα που θα καρατομηθούν από το 2019 για έναν επιπλέον χρόνο, συγκεκριμένα μέχρι το 2022, αντί για το 2021, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.

-- «Εκσυγχρονισμός» του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.

-- Ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όπως για τη χορήγηση αδειών καζίνο, για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις κ.ά.

-- «Νομική γνωμοδότηση» σχετικά με τη συνταγματικότητα των προνομοθετημένων μέτρων για τη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση», δηλαδή για την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από το 2019, αν συνάδουν με τις συνταγματικές διατάξεις καθώς και με τον «Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της ΕΕ.

-- Ενέργειες που αφορούν στα οικονομικά της ΔΕΗ, με την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-- Στα ζητήματα της Ενέργειας συγκαταλέγεται και η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Διεργασίες για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Τα εκκρεμή αντιλαϊκά προαπαιτούμενα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιούνη.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις στο Παρίσι με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, της Ιταλίας, Π. Παντοάν, καθώς και με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και τα γενικότερα ζητήματα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η συνεργασία με τον Β. Σόιμπλε αφορά στην «προώθηση της γαλλογερμανικής συνεργασίας προς όφελος της Ευρώπης», ενώ στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του συζητήθηκε «η πρόοδος για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης», δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Ισχνή ανάκαμψη στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία μόλις στο 1,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σε επίπεδα δηλαδή χαμηλότερα από αυτά των «Εαρινών Προβλέψεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συντάσσεται στη γραμμή των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, έτσι ώστε να αποδεσμευθούν διαθέσιμοι πόροι, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. «Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της. Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Βέβαια, τα παραπάνω συνδυάζονται με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα. Οπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, «η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών», ενώ σημειώνει πως «θα απελευθερώνουν πόρους για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», δείχνοντας προς την κατεύθυνση «μοιράσματος της φτώχειας» με τα προγράμματα διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

Την ίδια ώρα, και παρά την όποια εμφανιζόμενη «βελτίωση», η έκθεση του ΟΟΣΑ διαβλέπει στην παγκόσμια οικονομία ρυθμούς μέτριας ανάκαμψης, στο 3,5% για το 2017 και στο 3,6% για το 2018. Οπως επισημαίνεται, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει χαμηλότερη από τα επίπεδα του παρελθόντος και κατώτερη από τον ρυθμό που θα της επέτρεπε να βγει από την «παγίδα χλιαρής ανάπτυξης».

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η έμφαση δίνεται στην ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων, σε συνδυασμό βέβαια με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την άρση των «εμποδίων» στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τη μείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης κ.ά.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να προσεγγίσει το στόχο (2%) που βάζει η ΕΚΤ προς το τέλος του 2018 και αναμένεται η εξασθένιση των μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη διάρκεια του επόμενου έτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ