Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι ΗΠΑ ξαναχτύπησαν δυνάμεις του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες βδομάδες οι ΗΠΑ χτύπησαν το βράδυ της Τρίτης συριακά στρατεύματα στη στρατηγική (μεταξύ άλλων και για τον ανεφοδιασμό ιρανικών δυνάμεων που στηρίζουν τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ) περιοχή αλ Τανφ. Η περιοχή βρίσκεται στα νότια σύνορα της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και «φιλοξενεί» αμερικανική στρατιωτική βάση που έχει φτιαχτεί βεβαίως δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης...

Η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ χτύπησε ομάδα περίπου 60 Σύρων στρατιωτών, άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και μονάδες πυροβολικού επειδή τάχα «έθεσαν απειλή στο συνασπισμό και στις σύμμαχες δυνάμεις» στην περιοχή. Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν πως κατέστρεψαν δύο μονάδες πυροβολικού, ένα αντιαεροπορικό όπλο και προξένησαν υλικές ζημιές σε άρμα μάχης. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Πάντως, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, μιλώντας ως εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ, είχε προϊδεάσει στο τέλος της περασμένης βδομάδας για την προχτεσινή επίθεση κατηγορώντας δυνάμεις που στηρίζονται από το Ιράν πως βρίσκονταν περίπου 30 χλμ. εντός της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» κοντά στην περιοχή αλ Τανφ, μολονότι οι τέσσερις αυτές ζώνες δεν έχουν ακόμη ούτε καν καθοριστεί γεωγραφικά επακριβώς.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ρωσίας και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που την κατήγγειλε ως «κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε: «Η επίθεση χτύπησε εκείνες τις δυνάμεις που είναι οι πιο αποτελεσματικές στον αγώνα με τους τρομοκράτες στο έδαφος. Αυτό προκαλεί την ανησυχία μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ